Welkom bij Zorgpremies.nl Zorgverzekering vergelijken
Contact

Zorgtoeslag

Wanneer je een zorgverzekering moet afsluiten kan je vanaf dat moment ook zorgtoeslag aanvragen. Dit is een tegemoetkoming van de overheid in het betalen van de zorgverzekering.

Zorgtoeslag proefberekening maken

Voorwaarden voor zorgtoeslag

Zorgtoeslag is niet voor iedereen aan te vragen en te ontvangen. Wanneer je zorgtoeslag wilt moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • Je bent 18 jaar of ouder;
 • Je hebt een niet te hoog inkomen, in 2024 maximaal € 37.496,- op jaarbasis;
 • Je bent aangesloten bij een Nederlandse zorgverzekeraar;
 • Je draagt de Nederlandse nationaliteit (of geldige verblijfsvergunning).

Hoogte zorgtoeslag

In 2024 is de zorgtoeslag afgenomen. Je krijgt geen zorgtoeslag wanneer je een inkomen van € 37.496,- (2024) of hoger hebt op jaarbasis. Verdien je minder dan € 37.496,- per jaar, dan kun je maximaal €127,- (2024) aan zorgtoeslag krijgen. Als je een toeslagpartner hebt en jullie verdienen samen meer dan € € 47.368,- (2024) op jaarbasis, dan wordt er ook geen zorgtoeslag uitgekeerd. Je kan de hoogte van je zorgtoeslag berekenen via onze zorgtoeslag calculator.

Mocht je nu minder verdienen dan dat hierboven staat maar je hebt wel een hoog eigen vermogen, dan wordt ook het recht op zorgtoeslag ontnomen. Je eigen vermogen mag niet hoger zijn dan € 140.213,- (2024). Als dit wel zo is, dan zul je het hele jaar geen zorgtoeslag ontvangen. Indien je in aanmerking komt voor de zorgtoeslag, kan je deze aanvragen bij de Belastingdienst.

Wonen of werken in het buitenland

Wanneer je in een EU, EER of ander land woont waarmee Nederland afspraken heeft kun je onder de volgende omstandigheden zorgtoeslag krijgen:

 • Je ontvangt een uitkering uit Nederland;
 • Wanneer je salaris of pensioen ontvangt vanuit Nederland;
 • Wanneer je aan de algemene voorwaarden voldoet van de zorgtoeslag;

In de situatie dat je tijdelijk in Nederland werkt maar verzekerd blijft in een ander land, kun je geen zorgtoeslag aanvragen. Dit is het geval wanneer je via een ander land werkt. Wanneer je echter voor een Nederlandse werkgever werkt, ben je verplicht om een zorgverzekering in Nederland af te sluiten. Je kunt dan ook zorgtoeslag aanvragen.

Wanneer je in Nederland woont maar werkt in het buitenland, dan heb je waarschijnlijk daar jouw zorgverzekering. In dit geval kun je geen zorgtoeslag aanvragen. Wanneer je echter door omstandigheden wel een Nederlandse zorgverzekering hebt, kun je ook zorgtoeslag aanvragen.

Bijzondere situaties

Er zijn situaties waarin het niet verplicht is om een zorgverzekering af te sluiten. Op dat moment kun je ook geen zorgtoeslag meer ontvangen en moet je dit stopzetten. Wanneer je dit te laat stopzet moet je de bedragen die je hebt ontvangen nadat je niet meer verzekerd was weer terugbetalen. De volgende situaties vallen onder bijzonder:

 • Je bent een militair – Wanneer je een militair bent wordt je verzekerd door het ministerie van Defensie. Je hoeft dan niet meer zelf een zorgverzekering af te sluiten en hierdoor kun je ook geen zorgtoeslag meer ontvangen;
 • Je bent gedetineerd – Wanneer je langer dan een maand je straf uitzit in de gevangenis of verblijft in een huis van bewaring of TBS-kliniek en de rechter heeft besloten dat het ministerie van Justitie verantwoordelijk is voor jouw zorg. In dit geval heb je geen Nederlandse zorgverzekering en kun je ook geen zorgtoeslag aanvragen en ontvangen;
 • Je bent een buitenlandse student – Wanneer je alleen in Nederland studeert heb je ook geen Nederlandse zorgverzekering. Hierdoor kun je geen zorgtoeslag aanvragen.
 • Je bent gemoedsbezwaard – Wanneer je gemoedsbezwaren hebt, wil je vanwege je religieuze overtuigingen niet verzekerd zijn. Ook hierbij geldt dat wanneer je geen zorgverzekering hebt, je geen zorgtoeslag kunt aanvragen.