keyboard_arrow_up

Zorgverzekering vergelijken

Zorgverzekering vergelijken

Als je een basisverzekering van verschillende verzekeraars gaat vergelijken, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden. Daarnaast is het goed om van te voren een aantal keuzes te maken die het vergelijken van basiszorgverzekeringen makkelijker maken.

Vergelijk de zorgpremie

De dekking van het basispakket van een zorgverzekering wordt bij wet vastgesteld en is bij iedere verzekeraar hetzelfde. De premie kan echter per verzekeraar verschillen.

Vrijwillig eigen risico

Een vrijwillig eigen risico is het gedeelte van de zorgkosten (bovenop het verplichte eigen risico) dat je zelf dient te betalen. De hoogte van het vrijwillig eigen risico mag je zelf bepalen. Je kan er ook voor kiezen om geen vrijwillig eigen risico te nemen. De hoogte van het vrijwillig eigen risico heeft invloed op de premie van de verzekeraar. Het is daarom verstandig om, voordat je zorgverzekeringen gaat vergelijken, een keuze te maken over de hoogte van je vrijwillig eigen risico.

Polisvorm

Er bestaan verzekeraars waarbij je zelf kunt kiezen welke polisvorm je neemt. Bij een naturapolis heb je niet de volledige vrijheid bij welke zorgverlener je zorg afneemt, maar dien je een keuze te maken uit zorgverleners waar je verzekeraar een contract mee heeft. Het voordeel van een naturapolis is dat de rekening van de zorgverlener direct naar de verzekeraar wordt gestuurd. Bij een restitutiepolis heb je wel de volledige vrijheid bij welke zorgverlener je zorg afneemt. Je dient dan wel de rekening van de zorgverlener voor te schieten en later bij je verzekeraar te declareren.

Over het algemeen is de premie van een naturapolis lager dan de premie van een restitutiepolis. Het is goed om, voordat je basiszorgverzekeringen met elkaar gaat vergelijken, een keuze maakt of je voorkeur ligt bij een naturapolis of een restitutiepolis.

Collectieve basiszorgverzekering

Naast een individuele basiszorgverzekering is het mogelijk om een basisverzekering collectief af te sluiten. Dit kan o.a. via je werkgever of een vereniging waar je lid van bent. Als je een collectieve zorgverzekering afsluit ontvang je korting op je premie. Voordat je een basiszorgverzekering kiest, kan je overwegen om deze zorgverzekering collectief af te sluiten.

Meer informatie hierover kun je vinden op onze pagina collectieve zorgverzekering.

Aanvullende verzekering

In het basispakket van een zorgverzekering wordt niet alles vergoed. Zo worden bijvoorbeeld tandartskosten en de kosten van fysiotherapie niet gedekt binnen het basispakket. Als je het belangrijk vindt dat deze zaken ook worden gedekt, kan je een aanvullende zorgverzekering afsluiten.

Meer informatie hierover kun je vinden op onze pagina aanvullende zorgverzekering.

Extra’s

Veel verzekeraars bieden extra’s als je een basiszorgverzekering afsluit, zoals:

  • Een alarmcentrale die 24 uur per dag bereikbaar is.
  • Wachtlijstbemiddeling.
  • Korting op een abonnement bij een fitness center.
  • Korting op een weekendje weg.
  • Korting op een toegangskaartje van attractieparken.
  • Korting op aanschaf van brillen/lenzen.
  • Korting op gezondheidscursussen.
  • Korting op gezondheidsproducten of persoonlijke verzorgingsproducten.


Bij het vergelijken van verzekeraars kan je nakijken wat voor soort kortingen en extra’s een verzekeraar biedt.