iHulp nodig?

+ Keuzehulp
Wijzig je voorkeur

Zorgverzekering vergelijkmodule 2024

Zorgverzekering vergelijken

Met de vergelijker van zorgpremies.nl kan je heel gemakkelijk alle zorgverzekeringen vergelijken. Dit zijn de punten om mee te nemen tijdens het vergelijken:

Waar moet ik op letten?

  • 1 Eigen risico: Een hoger eigen risico = lagere zorgpremie. Let wel op dat je dit verhoogde deel wel kan betalen. Maximaal kan je het eigen risico ophogen met €500,-
  • 2 Zorgkeuze: Met vrije zorgkeuze (restitutiepolis) kan je terecht bij elke ziekenhuis, ook als de zorgverzekeraar daar geen contract mee afgesloten heeft. Deze polis zijn vaak wel een stuk duurder.
  • 3 Aanvullende zorgverzekering: Wil ook fysiotherapie, alternatieve geneeswijze of medischehulp buitenland verzekeren? Kies dan een aanvullende zorgverzekering
  • 4 Tandartsverzekering: Ga je meer dan 2x per jaar naar de tandarts? Of verwacht je binnenkort een gaatje? Dan kan het slim zijn een tandartsverzekering af te sluiten.
  • 5 Orthodontie: Heeft je kind binnenkort een beugel nodig? Dan is het voordelig een orthodontie dekking af te sluiten. Let wel op dat er geen wachttijd op zit en dat de verzekeraar per jaar betaald.

Basiszorgverzekering

In Nederland is een basis zorgverzekering verplicht. Vind je het lastig om te zien wat de verschillen zijn, dan kan dit kloppen. De basispakketten hebben allemaal dezelfde dekking. Deze is door de overheid vastgesteld.

Hoe kan het dan dat er toch prijsverschillen zijn? Dit komt onder meer doordat zorgverzekeraars andere keuzes en afspraken maken. De ene verzekeraar heeft met alle zorgverleners in Nederland een contract, de ander met een beperkt aantal. Degene die met alle zorgverzekeraars contracten heeft, zal waarschijnlijk een hogere premie vragen dan degene die met een beperkt aantal afspraken heeft. Daarnaast levert de ene verzekeraar meer service dan de andere. Als je het geen probleem vindt om alles online te regelen en ook geen probleem vindt dat je misschien wat verder moet reizen om zorg vergoed te krijgen, dan kun je voor de goedkoopste zorgverzekering gaan.

Aanvullende zorgverzekering

Naast je basis zorgverzekering kun je ook een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Deze verzekering is niet verplicht en zorgverzekeraars zijn vrij om te kiezen wat er gedekt wordt door de aanvullende pakketten. De meeste zorgverzekeraars kiezen ervoor om aanvullende pakketten te maken voor fysiotherapie, anticonceptie en zorg in het buitenland. Duurdere pakketten vergoeden vaak ook alternatieve zorg.

Aanvullende zorgverzekeringen hebben geen invloed op het eigen risico.

Wil je naast de basis zorgverzekering een aanvullend pakket afsluiten? Kijk dan goed of deze aansluit bij je persoonlijke zorgbehoefte. Check daarnaast of je het pakket direct kunt gebruiken of mag afsluiten, want in tegenstelling tot het basispakket is er geen acceptatieplicht: zorgverzekeraars mogen voorwaarden stellen als het gaat om de aanvullende zorgverzekering. Zo stellen sommige medische vragen vooraf of hanteren een wachttijd. In deze gevallen kun je niet automatisch aanspraak maken op de aanvullende verzekering.

Tandartsverzekering

Mondzorg is een kostbare aangelegenheid en wordt in de meeste gevallen niet vergoed door de basis zorgverzekering. Wil je de kosten van de tandarts of mondhygiënist wel vergoed krijgen? Dan dien je een aanvullende tandartsverzekering af te sluiten. Hiermee kun je mondzorg wel verzekeren. Dit is altijd tot een bepaald bedrag en je krijgt vaak een bepaald percentage vergoed. Toch is dit meestal een stuk voordeliger dan de kosten uit eigen zak betalen. Heb je een tandartsverzekering op het oog? Check dan altijd of er een wachttijd is of dat er medische vragen worden gesteld.

Pas wanneer je meer dan 2x per jaar naar de tandarts gaat of verwacht gaatjes te hebben, dan is het interessant om een tandartsverzekering af te sluiten.

Eigen risico

De noodzakelijke zorg wordt vergoed door je basiszorgverzekering. Echter, soms krijg je toch een rekening. In Nederland is er namelijk een verplicht eigen risico van €385,- op jaarbasis en dit houdt in dat je de eerste €385,- aan zorgkosten zelf moet betalen. Wil je korting op je maandelijkse zorgpremie, dan kun je ervoor kiezen om vrijwillig het eigen risico op te hogen, dit kan naar maximaal €885,- op jaarbasis.

Ga je naar de huisarts, dan betaal je geen eigen risico. Bepaalde zorg is namelijk uitgesloten van het eigen risico, omdat de overheid niet wil dat je zorg gaat mijden vanwege de kosten. Heb je een bezoek gebracht aan een zorgverlener en krijg je een rekening op de deurmat die je niet kunt betalen? Neem dan contact op met je zorgverzekeraar. Vaak kun je een regeling treffen en is het bijvoorbeeld mogelijk om het eigen risico gespreid te betalen.

Eigen bijdrage

De meeste Nederlanders zijn bekend met het eigen risico, maar weten niet dat er daarnaast ook zoiets bestaat als een eigen bijdrage. De eigen bijdrage is van toepassing op bepaalde zorg, medicijnen en hulpmiddelen uit de basis zorgverzekering. Je kunt je eventueel met een aanvullende zorgverzekering verzekeren voor de eigen bijdrage. Hierdoor kun je financiële verrassingen op het gebied van zorg uitsluiten als je dit prettig vindt.

Hoe vergelijken wij?

Er zijn veel verschillende zorgverzekeraars met verschillende pakketten. Medio november maken zij ieder jaar hun premies voor het jaar erop bekend. Zodra deze bekend zijn, zetten wij ze in onze database, inclusief de eventuele aanvullende pakketten en de tandartsverzekeringen.

Wij vergelijken alle grote verzekeraars, sommige kleine verzekeraars nemen we niet mee. Voor een objectieve vergelijking proberen wij wel zoveel mogelijk verzekeraars op te nemen. Echter, wanneer een verzekeraar zijn premie niet beschikbaar stelt aan ons, omdat er bijvoorbeeld beperkte productvoorwaarden zijn of er sprake is van een beperkte dienstverlening, is het voor ons niet mogelijk om deze verzekeraar mee te nemen in de vergelijker.

Wanneer je op onze site een zorgverzekeraar aanklikt en wordt doorgestuurd naar de website van de desbetreffende zorgverzekeraar, kun je hier de nieuwe zorgverzekering afsluiten. Dit doe je dus niet op onze site, wij verwijzen alleen door. In de meeste gevallen zegt de nieuwe zorgverzekeraar het contract met je oude zorgverzekeraar op. Dit hoef je dan niet zelf te doen.

Heb je achteraf spijt van je overstap? Dan heb je na de overstap datum nog twee weken de tijd om je keuze te wijzigen. Je hebt namelijk veertien dagen bedenktijd.

Verdienmodel

Zorgpremies.nl ontvangt een kleine vergoeding wanneer iemand via onze website een verzekering afsluit. Objectiviteit en kwaliteit hebben onze hoogste prioriteit. De provisie die wij ontvangen gaat voor een groot gedeelte naar de ontwikkeling van tools, het kopen van data en het onderhoud van deze website. De provisie heeft geen invloed op de resultaten van onze zorgvergelijker.

Over Zorgpremies

Zorgpremies.nl is opgericht in 2005 in Den Haag. De oprichter vond de verzekeringsbranche niet overzichtelijk en het vergelijken van zorgverzekeringen lastig. Hier wilden hij graag verandering in brengen. De oplossing: Zorgpremies.nl. Op deze website maken we de verzekeringsbranche inzichtelijk en begrijpelijk. Je kunt niet alleen eenvoudig zorgverzekeringen vergelijken, maar ook veel informatie vinden over bepaalde aandoeningen en vergoedingen. Specifieke en unieke informatie die geschreven is om de bezoeker zo goed mogelijk te informeren en verder te helpen.

Vergunning

Zorgpremies.nl is onderdeel van de collectieve vergunningsaanvraag onder AFM nummer 12042897 van financiële dienstverlener Awin BV. Wij bemiddelen bij het vergelijken van verzekeringen, maar mogen geen individueel advies geven.

Terug naar de zorgverzekering vergelijker