Welkom bij Zorgpremies.nl Zorgverzekering vergelijken
Contact

Andere werkgever of ontslagen?

Je verandert van werkgever, je contract is niet verlengd of je bent ontslagen. In al deze gevallen breken er spannende tijden aan. De één moet een ontslag verwerken, de ander loopt over van het enthousiasme om te beginnen bij een nieuwe werkgever. Gevoelens hebben in deze tijden vaak de overhand.

Vergelijk alle zorgverzekeringen

Onderneem stappen en regel praktische zaken

Een ontslag gaat vaak gepaard met een emotionele tijd. Een leeg gevoel en een gevoel van schaamte kunnen je verlammen. Probeer niet te denken dat jouw identiteit afhankelijk is van je beroep. Hoe langer je in de emotionele malaise blijft hangen, hoe moeilijker je er weer uitkomt.

Onderneem dus stappen en begin bij de praktische zaken. Zo krijg je ook weer het gevoel controle te hebben over je leven. Een contract dat niet verlengd wordt, kan onverwachts komen. Ook dan moet je zorgen dat je snel overstapt op een nieuwe zorgverzekering.

Verschillende scenario’s

Regelen van de praktische zaken wordt vaak vergeten, maar kun je het best zo snel mogelijk doen.  Want wat moet je nu bijvoorbeeld doen als je bent ontslagen, maar collectief bent verzekerd bij je oude werkgever? Wat voor stappen zet je als je zelf bent opgestapt bij je voormalige werkgever?

Om voor jezelf duidelijkheid te creëren kun je het best de zorgverzekeraar contacteren. Deze kan jou waarschijnlijk meer vertellen over wat er nu gaat gebeuren met je verzekering. Er zijn namelijk verschillende scenario´s. Deze hebben we hieronder beschreven.

1. Van collectief naar individueel bij dezelfde verzekeraar

Sommige collectieve verzekeraars bieden werknemers die ontslagen zijn of waarvan het contract niet verlengd wordt een alternatieve verzekering aan. Het collectieve voordeel komt dan te vervallen. De polisvoorwaarden blijven hetzelfde. Dit is bijvoorbeeld bij de collectieve zorgverzekering van FBTO het geval.

2. Overstappen naar andere collectieve zorgverzekering

Er zijn ook verzekeraars die de ex-werknemer een alternatieve collectieve zorgverzekering aanbieden. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij Avéro Achmea. Mocht de alternatieve zorgverzekering niet bij jou passen, dan vervalt het collectief van jouw ex-werkgever na twee maanden. Daarna heb je te maken met een individuele zorgverzekering. Mocht je binnen twee maanden nieuw werk vinden en ze bieden je daar een collectieve zorgverzekering aan, dan kun je vaak gewoon overstappen.

3. Collectieve verzekering bij nieuwe werkgever

Heb je nu een nieuwe baan, dan kun je vaak overstappen naar een nieuwe collectieve zorgverzekering. De voorwaarde is wel dat deze wordt aangeboden door je nieuwe werkgever. Je kunt in de meeste gevallen gewoon wisselen. Hier hoef je dus normaal gesproken niet mee te wachten tot 1 januari.

4. Geen collectieve verzekering meer via je werkgever

Het kan zijn, dat je nieuwe werkgever geen collectieve zorgverzekering aanbiedt of dat het collectief je geen voordeel oplevert. Dan kun je verschillende dingen doen.

  • Je kunt zelf, tegen het einde van het kalenderjaar, een zorgverzekering afsluiten. Je hebt ruim de keus dus je moet hier wel wat tijd voor vrijmaken.Bekijk hiervoor de pagina Zorgverzekering vergelijken of daar een verzekering tussen staat die past bij jouw zorgbehoeftes.
  • Je kunt ook onafhankelijk van je werkgever een collectief zoeken. Vraag bijvoorbeeld een keer bij je fitnessclub of sportverenging of daar een collectieve verzekering wordt aangeboden. Het is ook mogelijk om je aan te melden bij een open collectief.