Acupunctuur

In de loop der eeuwen heeft de mens verschillende manieren bedacht om gezond te blijven en klachten te behandelen. Sommige methoden worden veel gebruikt door de medische wetenschap, maar er zijn ook methoden die uitgaan van andere ideeën en tradities. Een van de methoden is acupunctuur. Dit is een behandeling die stamt uit de traditionele Chinese geneeskunde. Gebruikers ervaren een goed gevoel en merken een vermindering van hun klachten.

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is een geneeswijze die eeuwenlang werd beoefend in de Chinese, Tibetaanse en Indiase oudheid. In de loop der jaren is er steeds meer bekendheid in de Westerse wereld over deze behandelwijze gekomen en de voordelen die mensen hiervan hebben ervaren. Acupunctuur gaat uit van het traditioneel principe dat lichaam en geest één geheel vormt. Het is een balans die wordt bewaard door energiestromen, ook wel meridianen genoemd. Deze meridianen zijn verbonden met specifieke organen en lichaamsfuncties.

Ziekte en pijn ontstaan daardoor niet zomaar. Acupuncturisten zien deze ongemakken als het gevolg van een verslechterde energieverdeling binnen het lichaam. Door middel van kleine naalden (soms in combinatie met elektrische stroompjes) probeert men het verloop van de levensenergie (Chi) te herstellen. Dit heeft tot gevolg dat ook uw fysieke, emotionele en geestelijke balans zal verbeteren. Men zet deze naalden op plaatsen waar men spieren, bindweefsel en zenuwen het beste kan stimuleren. Het is de bedoeling dat op deze manier eventuele blokkades en beknellingen worden opgeheven.

TIP:
De Nederlandse medische wetenschap is niet geheel overtuigd van de genezende werking van acupunctuur. Artsen gaan ervan uit dat het werkt omdat men denkt dat het werkt, ook wel het placebo-effect genoemd. Er zijn de laatste jaren echter meer onderzoeken en organisaties die adviseren om deze geneeswijze toe te voegen aan de gezondheidszorg, zo ook de Wereld Gezondheidsorganisatie.

Wanneer is acupunctuur nodig?

Omdat acupunctuur zich richt op het welzijn van het gehele lichaam, zijn er ook veel diverse klachten die acupuncturisten kunnen verhelpen. Belangrijk om te beseffen is dat acupunctuur niet kan herstellen wat al beschadigd is. Zo kan men hersenletsel niet genezen. Daarnaast kunt u ook behandelingen nemen zonder dat u enige klachten hebt. In dit soort gevallen kan het juist ongemakken te voorkomen. Hieronder staan enkele voorbeelden van aandoeningen waar acupuncturisten zich mee bezighouden:

  • Hoofdpijn en migraine
  • Pijn in de spieren en gewrichten
  • Pijn in de rug, schouders en nek
  • Vermoeidheidsklachten of burn-out

Daarnaast kan men ook behandelingen ondergaan bij chronische aandoeningen zoals:

  • Artrose, reuma en artritis
  • Astma
  • Hooikoorts

Verder is acupunctuur geschikt in het aanpakken van verslavingen, maar men kan ook andere geestelijke klachten, zoals angsten en depressie, effectief behandelen. De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) heeft een lijst gepubliceerd met aandoeningen waarbij acupunctuur erkend wordt als behandelwijze. De WHO heeft sinds 2003 acupunctuur erkend en blijft de effecten van deze van oorsprong Oosterse behandelwijze verder onderzoeken bij andere aandoeningen.

TIP:
De meeste acupuncturisten zullen u bij ernstige ziekten en klachten adviseren om eerst in gesprek te gaan met uw huisarts of medisch specialist. Acupunctuur moet dan ook meer gezien worden als aanvulling op de Westerse geneeskunde dan vervanging. Over het algemeen wordt gezegd dat acupunctuur preventief werkt en de Westerse geneeskunde repressief, dat wil zeggen dat bij acpunctuur geprobeerd wordt te voorkomen dat men ziek wordt en de Westerse geneeskunde pas gaat handelen wanneer iemand al ziek is.

Risico’s bij acupunctuur

Het is niet te adviseren om een acupunctuur behandeling te ondergaan wanneer u zwanger bent. Dit omdat druk op bepaalde punten van het lichaam kan leiden tot een miskraam. Daarnaast is het ook risicovol wanneer u suikerziekte hebt omdat acupunctuur kan zorgen voor een plotselinge daling van het suikerspiegel. Verder hebben mensen die bloedverdunners slikken of bloedstollingsproblemen hebben een verhoogd risico op bloedingen. Mensen met een pacemaker of andere implantaten kunnen ook risico lopen wanneer elektrische stootjes onderdeel zijn van de behandeling.

Bij het overwegen van een behandeling is het belangrijk om te kiezen voor een specialist die u vertrouwt. Men kan zich aansluiten bij diverse beroepsverenigingen zoals de Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging (NAA), Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (NVA), Zhong (de Nederlandse Vereniging voor Traditionele Chinese Geneeskunde) en de Nederlandse ­Beroepsvereniging Chinese Geneeswijzen Yi (NBCG Yi). Zo weet u dat een acupuncturist voldoet aan eisen, gedragscodes en andere kwaliteitsnormen.

TIP:
Iedere medische behandeling brengt risico’s met zich mee. Omdat bepaalde principes van acupunctuur nog niet wetenschappelijk zijn doorgrond, zoals energiestromen, is het van belang om uzelf goed te informeren bij uw lokale acupuncturist of huisarts.

Vergoedingen voor acupunctuur

Acupunctuur is een alternatieve geneeswijze. Hierdoor komt u niet in aanmerking voor vergoeding van de kosten via de basisverzekering. Dit betekent dat u bent aangewezen op aanvullende pakketten van zorgverzekeraars. Hiervoor hoeft u geen verplicht eigen risico (385 euro) te betalen. Wel is het verstandig om rekening te houden met het volgende:

  • Sommige verzekeraars bieden geen vergoeding voor acupunctuur.
  • Wanneer u gebruik maakt van andere vormen van alternatieve geneeswijzen of natuurgeneeswijzen, dan kan dit gevolgen hebben voor de hoogte van uw vergoeding omdat deze soms vanuit hetzelfde budget worden gedekt.
  • De meeste verzekeraars hebben een vastgesteld bedrag per behandeling en/of per jaar dat u kan besteden aan acupunctuur.
  • Enkele zorgverzekeraars vergoeden een bepaald percentage van de kosten.
  • Sommige verzekeraars stellen als eis dat uw behandelaar is aangesloten bij een beroepsvereniging voor acupuncturisten of natuurgeneeskunde. Let op: niet iedere verzekeraar erkent elke beroepsvereniging!
  • Het is belangrijk om in de gaten te houden dat hoe hoger de vergoeding is die u kiest, hoe hoger de premie (het maandbedrag) zal zijn.