Welkom bij Zorgpremies.nl Zorgverzekering vergelijken
Contact

Koortslip

Wat is een koortslip?

Een koortslip, ook wel herpes labialis genoemd, is een infectie van de huid op of rondom de lippen. Deze infectie wordt veroorzaakt door het Herpes simplex virus en kan voor vervelende klachten zorgen. Je kunt door iemand die een koortslip heeft besmet worden met het virus. Ongeveer 1 op de 3 mensen krijgt wel eens last van een koortslip. Veel mensen hebben meerdere keren in hun leven een koortslip, vaak op dezelfde plek. Op deze pagina vind je meer informatie over de oorzaken, symptomen, behandeling en preventie van een koortslip.

Oorzaak van een koortslip

Een koortslip wordt altijd veroorzaakt door het Herpes simplex virus (HSV). Er zijn verschillende typen van dit virus, waarvan 2 soorten een koortslip kunnen veroorzaken. Zowel een besmetting met HSV-1 als met HSV-2 kan een koortslip veroorzaken, toch komt het vaker voor dat HSV-1 de oorzaak is van de koortslip. HSV-1 wordt meestal overgedragen via (in)direct contact met de lippen, zoals kussen of het delen van bestek, tandenborstels of lippenstift. Eenmaal besmet met het herpesvirus draag je dit je leven lang bij je. Het virus is dan slapend in het lichaam aanwezig en kan op bepaalde momenten weer actief worden. Voorbeelden van situaties waarin het virus weer op kan spelen zijn:

 • Bij stress
 • Bij ernstige vermoeidheid
 • Bij een verminderde weerstand
 • Koorts of infecties
 • Hormonale veranderingen
 • Bij blootstelling aan zonlicht

De symptomen van een koortslip

De eerste symptomen van een koortslip zijn vaak tintelingen of een branderig gevoel rondom de lippen. Vervolgens kun je last krijgen van de volgende symptomen:

 • Een rood plekje, dat op kan zwellen
 • Het verschijnen van kleine blaasjes waar vocht in zit
 • Jeuk
 • Zwelling van de lymfeklieren in de nek

Nadat er blaasjes zijn ontstaan kunnen deze openbarsten en vervolgens opdrogen tot een korstje. Het korstje valt er vanzelf af en de huid eronder zal weer genezen. Bovendien kan het ook voorkomen dat je besmet bent met het Herpes simplex virus en helemaal geen symptomen vertoont. Sommige mensen kunnen het virus dragen en verspreiden zonder te weten dat ze het hebben, omdat ze nooit symptomen hebben gehad.

De behandeling van een koortslip

Voor een koortslip bestaat geen behandeling. De klachten verdwijnen vanzelf binnen 10 dagen. Toch zijn er wel dingen die je kunt doen om de symptomen wat te verlichten en de koortslip minder lang te laten duren:

 • Crème: Wanneer je een koortslip op voelt komen kun je een antivirale crème gebruiken, zoals aciclovir. Hierdoor kan de koortslip sneller overgaan. Als de koortslip al is doorgezet en je last hebt van korstjes kun je een crème of lippenbalsem gebruiken die de huid soepel houdt, om te voorkomen dat de plekjes barsten en gaan bloeden.
 • Pleister: Er zijn speciale koortslip pleisters die je kunt gebruiken op het moment dat je last hebt van een koortslip. Deze pleisters gebruik je wanneer je al korstjes hebt. De pleister zorgt er dan voor dat de korstjes sneller indrogen en je minder lang last hebt van de koortslip.
 • Supplement: Het nemen van een L-lysine supplement kan helpen bij koortslip. L-lysine is een aminozuur dat zou kunnen helpen bij het verkorten van de duur van de koortslip en het verkleinen van de kans op herhaling.
 • Antivirale medicijnen: Als je eerder ernstige klachten hebt gehad door een koortslip, kan een arts besluiten je antivirale medicijnen voor te schrijven. Deze kunnen worden ingenomen wanneer je een koortslip op voelt komen.

Koortslip voorkomen

Een koortslip kun je niet altijd voorkomen. Toch zijn er wel dingen die je kunt doen om de kans op het krijgen van een koortslip te verkleinen. Zo kun je voorkomen dat je door iemand met een koortslip besmet raakt door niet te kussen en geen bestek, tandenborstel of lippenbalsem te delen met deze persoon. Daarnaast kunnen een gezond voedingspatroon, voldoende slaap en regelmatige beweging helpen het immuunsysteem te versterken en daarmee het aantal uitbraken te verminderen. Verder kun je het best je lippen beschermen tegen blootstelling aan de zon met behulp van een speciale lippenbalsem met SPF. Tot slot kun je maatregelen nemen om stress te verminderen, bijvoorbeeld met behulp van ademhalingsoefeningen, wandelen of mindfulness.

Hoe gevaarlijk is een koortslip?

Een koortslip is over het algemeen niet gevaarlijk voor gezonde mensen. Toch kan een koortslip in sommige gevallen voor complicaties zorgen. Ook kan een koortslip voor sommige groepen mensen wel gevaarlijk zijn.

Koortslip en ooginfecties

Het HSV-1 kan een ooginfectie veroorzaken die ook wel Herpes Simplex Keratitis wordt genoemd. Dit komt niet erg vaak voor, maar de gevolgen kunnen wel ernstig zijn omdat ze tot blijvende schade kunnen leiden. Het onbehandeld laten van deze ooginfectie kan bijvoorbeeld littekens aan het hoornvlies veroorzaken of zelfs leiden tot gezichtsverlies. Het is dus belangrijk om te voorkomen dat je het virus van de koortslip met je handen verspreidt naar de ogen, door zo min mogelijk aan de koortslip te zitten en regelmatig je handen te wassen. Neem daarnaast contact op met je huisarts als je vermoedt dat je last hebt van een ooginfectie.

Pasgeboren baby’s

Een koortslip is zeer gevaarlijk voor baby’s. Het virus kan ernstige infecties bij hen veroorzaken, omdat het afweersysteem net na de geboorte nog niet volledig ontwikkeld is. Als je een koortslip hebt en een baby verzorgt, is het dus van groot belang om nauw fysiek contact te vermijden.

Koortslip en eczeem

Een koortslip kan ook gevaarlijk zijn wanneer iemand last heeft van erge eczeem. Wanneer het Herpes simplex virus binnendringt op de plek van de eczeem kan er een ernstige infectie ontstaan die ook wel Eczema herpeticum wordt genoemd. Bij Eczema herpeticum ontstaan er blaren in de eczeemplek die vervolgens over het hele lichaam kunnen verspreiden. Hier word je erg ziek van en vaak krijg je last van koorts.

Verminderd afweersysteem

Voor mensen met een verminderd afweersysteem kan een koortslip ook meer risico’s met zich meedragen. Mensen met een verzwakt immuunsysteem, bijvoorbeeld door ziekte of bepaalde medicatie, hebben een grotere kans dat ze ergere klachten krijgen.

Wanneer naar de huisarts?

In de meeste gevallen hoef je met een koortslip niet naar de huisarts te gaan. Koortslippen genezen meestal vanzelf binnen één tot twee weken zonder behandeling. Er zijn echter bepaalde situaties waarin het toch verstandig is om een arts te raadplegen:

 • Als je symptomen ernstig zijn of langer dan 2 weken aanhouden.
 • Als je een verzwakt immuunsysteem hebt door een aandoening of medicijnen gebruikt die het immuunsysteem onderdrukken.
 • Als je blaasjes krijgt rondom het oog.
 • Als de koortslip zich verspreidt naar andere delen van je lichaam, zoals je ogen of geslachtsdelen.
 • Als je vaak koortslippen krijgt. Een arts kan antivirale medicijnen voorschrijven die de frequentie en ernst van de uitbraken kunnen verminderen en welke soms ook preventief kunnen worden gebruikt.
 • Als de koortslip ernstiger of anders is dan normaal.
 • Als je (pasgeboren) baby een koortslip begint te ontwikkelen, of ziek wordt nadat er contact is geweest met iemand die een koortslip had.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in zorgverzekeringen. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over zorgverzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten. Lees meer over Zorgpremies.nl

Betrouwbare informatie

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

 • www.rivm.nl
 • www.gezondheidsplein.nl
 • www.thuisarts.nl

Medisch advies

Onze website heeft als doel om bezoekers zo goed mogelijk te informeren over verzekeringen in begrijpbare taal. Wij zijn geen zorgverlener en mogen dan ook geen medisch advies geven. Heb je een medische vraag? Leg deze dan voor aan een arts of een medisch professional. Geeft een arts andere informatie dan hetgeen je op onze website leest, luister dan altijd naar je arts.

Keurmerk

Zorgpremies.nl is gecertificeerd door:
Logo Erkend Vergelijker