Vergelijk en bespaar op uw zorgverzekering
Een koortslip, ook wel herpes labialis genoemd, is een infectie van de huid op of rondom de lippen. Deze infectie wordt veroorzaakt door het Herpes simplex virus en kan voor vervelende klachten zorgen. Je kunt door iemand die een koortslip heeft besmet worden met het virus. Ongeveer 1 op de 3 mensen krijgt wel eens last van een koortslip. Veel mensen hebben meerdere keren in hun leven een koortslip, vaak op dezelfde plek. Op deze pagina vind je meer informatie over de oorzaken, symptomen, behandeling en preventie van een koortslip.
Een koortslip wordt altijd veroorzaakt door het Herpes simplex virus (HSV). Er zijn verschillende typen van dit virus, waarvan 2 soorten een koortslip kunnen veroorzaken. Zowel een besmetting met HSV-1 als met HSV-2 kan een koortslip veroorzaken, toch komt het vaker voor dat HSV-1 de oorzaak is van de koortslip. HSV-1 wordt meestal overgedragen via (in)direct contact met de lippen, zoals kussen of het delen van bestek, tandenborstels of lippenstift. Eenmaal besmet met het herpesvirus draag je dit je leven lang bij je. Het virus is dan slapend in het lichaam aanwezig en kan op bepaalde momenten weer actief worden. Voorbeelden van situaties waarin het virus weer op kan spelen zijn:
De eerste symptomen van een koortslip zijn vaak tintelingen of een branderig gevoel rondom de lippen. Vervolgens kun je last krijgen van de volgende symptomen:
Nadat er blaasjes zijn ontstaan kunnen deze openbarsten en vervolgens opdrogen tot een korstje. Het korstje valt er vanzelf af en de huid eronder zal weer genezen. Bovendien kan het ook voorkomen dat je besmet bent met het Herpes simplex virus en helemaal geen symptomen vertoont. Sommige mensen kunnen het virus dragen en verspreiden zonder te weten dat ze het hebben, omdat ze nooit symptomen hebben gehad.
Voor een koortslip bestaat geen behandeling. De klachten verdwijnen vanzelf binnen 10 dagen. Toch zijn er wel dingen die je kunt doen om de symptomen wat te verlichten en de koortslip minder lang te laten duren:
Een koortslip kun je niet altijd voorkomen. Toch zijn er wel dingen die je kunt doen om de kans op het krijgen van een koortslip te verkleinen. Zo kun je voorkomen dat je door iemand met een koortslip besmet raakt door niet te kussen en geen bestek, tandenborstel of lippenbalsem te delen met deze persoon. Daarnaast kunnen een gezond voedingspatroon, voldoende slaap en regelmatige beweging helpen het immuunsysteem te versterken en daarmee het aantal uitbraken te verminderen. Verder kun je het best je lippen beschermen tegen blootstelling aan de zon met behulp van een speciale lippenbalsem met SPF. Tot slot kun je maatregelen nemen om stress te verminderen, bijvoorbeeld met behulp van ademhalingsoefeningen, wandelen of mindfulness.
Een koortslip is over het algemeen niet gevaarlijk voor gezonde mensen. Toch kan een koortslip in sommige gevallen voor complicaties zorgen. Ook kan een koortslip voor sommige groepen mensen wel gevaarlijk zijn.
Het HSV-1 kan een ooginfectie veroorzaken die ook wel Herpes Simplex Keratitis wordt genoemd. Dit komt niet erg vaak voor, maar de gevolgen kunnen wel ernstig zijn omdat ze tot blijvende schade kunnen leiden. Het onbehandeld laten van deze ooginfectie kan bijvoorbeeld littekens aan het hoornvlies veroorzaken of zelfs leiden tot gezichtsverlies. Het is dus belangrijk om te voorkomen dat je het virus van de koortslip met je handen verspreidt naar de ogen, door zo min mogelijk aan de koortslip te zitten en regelmatig je handen te wassen. Neem daarnaast contact op met je huisarts als je vermoedt dat je last hebt van een ooginfectie.
Een koortslip is zeer gevaarlijk voor baby’s. Het virus kan ernstige infecties bij hen veroorzaken, omdat het afweersysteem net na de geboorte nog niet volledig ontwikkeld is. Als je een koortslip hebt en een baby verzorgt, is het dus van groot belang om nauw fysiek contact te vermijden.
Een koortslip kan ook gevaarlijk zijn wanneer iemand last heeft van erge eczeem. Wanneer het Herpes simplex virus binnendringt op de plek van de eczeem kan er een ernstige infectie ontstaan die ook wel Eczema herpeticum wordt genoemd. Bij Eczema herpeticum ontstaan er blaren in de eczeemplek die vervolgens over het hele lichaam kunnen verspreiden. Hier word je erg ziek van en vaak krijg je last van koorts.
Voor mensen met een verminderd afweersysteem kan een koortslip ook meer risico’s met zich meedragen. Mensen met een verzwakt immuunsysteem, bijvoorbeeld door ziekte of bepaalde medicatie, hebben een grotere kans dat ze ergere klachten krijgen.
In de meeste gevallen hoef je met een koortslip niet naar de huisarts te gaan. Koortslippen genezen meestal vanzelf binnen één tot twee weken zonder behandeling. Er zijn echter bepaalde situaties waarin het toch verstandig is om een arts te raadplegen:
Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in zorgverzekeringen. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over zorgverzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten. Lees meer over Zorgpremies.nl
Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:
Onze website heeft als doel om bezoekers zo goed mogelijk te informeren over verzekeringen in begrijpbare taal. Wij zijn geen zorgverlener en mogen dan ook geen medisch advies geven. Heb je een medische vraag? Leg deze dan voor aan een arts of een medisch professional. Geeft een arts andere informatie dan hetgeen je op onze website leest, luister dan altijd naar je arts.