Een oorontsteking, ook wel otitis genoemd, is een infectie van het oor. Deze ontsteking kan op verschillende plekken in het oor voorkomen en is vaak erg pijnlijk. Meestal hebben vooral kleine kinderen last van oorontsteking, maar ook volwassenen kunnen een oorontsteking krijgen. Op deze pagina vind je meer informatie over de verschillende soorten oorontstekingen, de symptomen, de oorzaken en de behandeling van oorontsteking.
Een oorontsteking kan op verschillende plekken in het oor voorkomen. Er zijn drie verschillende soorten oorontstekingen:
Er zijn verschillende symptomen die kunnen wijzen op een oorontsteking. Afhankelijk van welk deel van het oor ontstoken is, kunnen de symptomen variëren. Veelvoorkomende symptomen van een oorontsteking zijn:
Verschillende soorten ooronstekingen kunnen verschillende oorzaken hebben. Een oorontsteking wordt meestal veroorzaakt door een bacteriële of virale infectie of door een schimmel. Deze bacteriën en virussen komen vaak via de mond of neus het lichaam binnen.
Enkele van de meest voorkomende oorzaken van een oorontsteking zijn:
Een oorontsteking gaat, afhankelijk van de plek van de ontsteking, binnen 1 tot 3 weken vanzelf over. Naast wachten tot de ontsteking voorbij gaat, is behandeling van de ontsteking ook mogelijk. De behandeling van een oorontsteking hangt af van het type ontsteking en de ernst van de symptomen. Enkele veel voorkomende behandelingen zijn:
Wanneer je langdurig last hebt van een oorontsteking, of wanneer de ontsteking steeds terugkomt, wordt er gesproken van een chronische oorontsteking. Een chronische oorontsteking kan ontstaan doordat een eerdere oorontsteking onbehandeld blijft, er vocht ophoopt in het middenoor dat niet meer wegloopt, of door schade aan het oor.
Over het algemeen is een oorontsteking niet besmettelijk, maar de ziekten die ze veroorzaken, zoals verkoudheid of de griep, zijn dat wel. Bij een middenoorontsteking kan er vocht uit het oor komen, dit vocht is wel besmettelijk. Het is dus belangrijk om te zorgen voor goede hygiëne en regelmatig je handen te wassen.
In sommige gevallen is het verstandig om een arts te raadplegen. Hoewel milde oorontstekingen vanzelf over kunnen gaan, kan het moeilijk zijn om te bepalen of je daadwerkelijk een oorontsteking hebt zonder dat een arts je oor onderzoekt. Daarnaast kan een onbehandelde oorontsteking in sommige gevallen tot complicaties leiden, zoals een gescheurd trommelvlies of gehoorverlies. Het is vooral belangrijk om een arts te raadplegen in de volgende situaties:
Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in zorgverzekeringen. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over zorgverzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten. Lees meer over Zorgpremies.nl
Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:
Onze website heeft als doel om bezoekers zo goed mogelijk te informeren over verzekeringen in begrijpbare taal. Wij zijn geen zorgverlener en mogen dan ook geen medisch advies geven. Heb je een medische vraag? Leg deze dan voor aan een arts of een medisch professional. Geeft een arts andere informatie dan hetgeen je op onze website leest, luister dan altijd naar je arts.