Welkom bij Zorgpremies.nl Zorgverzekering vergelijken
Contact

Buitenland niet-spoedeisende hulp

Wanneer u op vakantie gaat, bent u meestal goed beschermd tegen diefstal, schade van uw bagage, extreem weer of zelfs wanneer u reis niet meer doorgaat. Het is echter een andere situatie wanneer u bewust voor een medische ingreep naar het buitenland gaat of toch onverwacht gebruik hebt moeten maken van medische zorg. Naast de zorgkosten van de behandeling zelf denkt u meestal niet aan eventuele extra kosten, zoals vervoer en overnachting. Uw aandacht is hierbij vooral gericht op het herstel.

Het is belangrijk om een duidelijk beeld te krijgen van de vergoedingen die u kunt verwachten voor niet-spoedeisende hulp in het buitenland. Hieronder staan een aantal punten op een rij om u te helpen in uw keuze. Bij het lezen is het belangrijk om uw persoonlijke situatie goed voor ogen te houden. Voor details over vergoedingen kunt u de tabel hieronder bekijken. Zo kunt u makkelijk zien welke verzekeraar het beste bij u past:

Wanneer gebruikt u niet-spoedeisende hulp buitenland?

De definitie van niet-spoedeisende hulp in het buitenland onder zorgverzekeraars zijn geplande behandelingen of situaties die niet levensbedreigend zijn. De meest voorkomende redenen om naar een buitenlandse specialist te gaan is omdat binnen Nederland een lange wachtlijst is of omdat men te ver moet reizen, bijvoorbeeld bewoners in het grensgebied met België en Duitsland. Daarnaast kan het ook zijn dat een specifieke behandeling niet (meer) beschikbaar is binnen Nederland.

Voordat u gebruik maakt van zorg in het buitenland, zijn er een aantal voorwaarden waar u aan moet voldoen. Zo hebt u een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist en meestal toestemming van uw zorgverzekeraar. Verder moet de ingreep zelf medisch noodzakelijk zijn en voldoen aan internationale, medische richtlijnen. Daarnaast moet u rekening houden met documenten die u nodig hebt om de financiële afhandeling goed te kunnen regelen, zoals het S2 formulier. Dit formulier stelt u in staat om uw zorgkosten direct te declareren binnen de EU en verdragslanden. U hoeft dan niets vooruit te betalen. Wel is het zo dat privé ziekenhuizen of klinieken dit formulier meestal niet accepteren.

TIP:
Om er achter te komen of uw wachttijd te lang is, kunt u gebruik maken van de treeknorm. Zo moet u bijvoorbeeld binnen 6 weken terecht kunnen bij het ziekenhuis voor een poliklinische ingreep. Hoewel deze norm niet verplicht is, kan het u inzicht geven of de tijd die u moet wachten voor uw behandeling redelijk is of niet.

Vergoeding niet-spoedeisende hulp buitenland

Wanneer u naar het buitenland gaat voor een behandeling of wanneer u onverwacht gebruik hebt moeten maken van niet-spoedeisende zorg, komt u in aanmerking voor een vergoeding vanuit de basisverzekering. Hierbij moet het echter wel gaan om een verblijf van minder dan een jaar. Uw vergoeding is afgeleid van het tarief dat men normaal gesproken vraagt voor een soortgelijke behandeling in Nederland. Wel is het zo dat u eerst uw eigen risico (385 euro) moet betalen voordat uw verzekeraar overgaat tot vergoeding.

Mochten de kosten toch hoger uitvallen, dan bent u aangewezen op de aanvullende pakketten van uw zorgverzekeraar. Twijfelt u? Of hebt u nog specifieke vragen? Dan is het verstandig een gesprek te voeren met uw eigen zorgverzekeraar of specialist. Hieronder staan nog een aantal punten waar u verder rekening mee kan houden:

  • Er zijn zorgverzekeraars die geen aanvullende verzekering aanbieden voor niet-spoedeisende hulp in het buitenland.
  • Sommige zorgverzekeraars hebben een maximaal bedrag vastgesteld dat u per jaar kunt besteden. Hieronder valt bijvoorbeeld ook overnachtingen, aantal kilometers die u moet afleggen, eigen vervoer en gezinsleden.
  • Sommige zorgverzekeraars vergoeden alleen behandelingen binnen Europa, de Europese Unie of andere verdragslanden.
  • Het is belangrijk om in de gaten te houden dat hoe hoger de vergoeding is die u kiest, hoe hoger de premie (het maandbedrag) zal zijn.

TIP:
Het kan het voordelig zijn om te kijken of uw buitenlandse behandelaar een contract heeft afgesloten met uw zorgverzekeraar. Let wel op voor andere vergoedingsvoorwaarden en eventueel eigen risico dat u zult moeten betalen.