Wanneer je oren afstaan is dit meestal alleen uitwendig en heeft dit geen gevolgen voor het gehoor. Omdat het een goed zichtbare afwijking is waar vooral kinderen weleens mee gepest kunnen worden, kan dit echter wel een negatief effect hebben op iemands zelfvertrouwen en tot verdriet leiden. Het is mogelijk om doormiddel van een operatie de afstaande oren te corrigeren. Deze flapoorcorrectie wordt in sommige gevallen door de zorgverzekeraar vergoed. Lees hier meer over de vergoeding van een flapoorcorrectie.
In de medische wereld wordt een flapoorcorrectie een otoplastiek genoemd. Het is een behandeling die de afwijking van afstaande oren corrigeert. Dit wordt gedaan door middel van een operatie die (onder narcose of verdoving) wordt uitgevoerd door de KNO-arts of een plastisch chirurg. Bij de meeste flapoorcorrecties kun je een aantal uren na de operatie weer naar huis. Na een paar dagen zal de pijn afgenomen zijn. De oren kunnen nog wel een aantal weken tot maanden gevoelig blijven voor bijvoorbeeld kou. Het is niet mogelijk om de operatie uit te voeren op kinderen waarvan de oren nog niet volledig gegroeid zijn, meestal ligt de minimale leeftijd op 6 jaar.
Bij 2 op de 3 kinderen is het meteen na de geboorte duidelijk dat ze flaporen hebben. De operatieve correctie kan echter vaak pas vanaf het 6e levensjaar plaatsvinden. Er is tegenwoordig ook een methode ontwikkeld die direct de flaporen aanpakt en een operatie voorkomt, namelijk de spalktherapie. De nog plooibare oren van de pasgeboren baby worden dan door middel van spalkjes en pleister vervormd. Het is belangrijk dat dit gebeurt bij baby`s jonger dan 6 weken. Deze behandeling komt steeds vaker voor en wordt ook door goede ziekenhuizen uitgevoerd. Deze spalktherapie wordt in veel gevallen vergoed vanuit de aanvullende verzekering en valt dan onder plastische chirurgie. Neem voor uitsluitsel hierover contact op met je zorgverzekeraar.
De prijs van een flapoorcorrectie verschilt per kliniek, maar ligt gemiddeld op zo`n € 3.000,-. De behandeling wordt niet vergoed door het basispakket van de zorgverzekering, maar er zijn wel een aantal aanvullende pakketten die een vergoeding bieden. De vergoeding is dan bijna altijd volledig, maar kent meestal de volgende voorwaarden:
Onderaan dit artikel vind je een overzicht van een aantal pakketten die een vergoeding bieden voor flapoorcorrectie. Kijk hier om een idee te krijgen van de mogelijkheden.
De meeste zorgverzekeraars hanteren een leeftijdsgrens wanneer het aankomt op het vergoeden van flapoorcorrecties. Als volwassenen krijg je daarom meestal geen enkele vergoeding. De meeste flapoorcorrecties vinden echter toch plaats op jongere leeftijd, omdat kinderen al vroeg merken dat ze er anders uitzien. Het grootste deel van de zorgverzekeraars vergoedt de behandeling volledig voor kinderen tot 18 jaar, maar er zijn een aantal uitzonderingen die een leeftijdsgrens van 15 of 16 jaar hanteren. Let hier dus goed op bij het afsluiten van een aanvullende verzekering.