Welkom bij Zorgpremies.nl Zorgverzekering vergelijken
Contact

Vitamine B12

Vitamine B12, ook bekend als cobalamine, is een voedingsstof die belangrijk is voor ons lichaam. Maar wat is vitamine B12 precies? En waarom is het zo belangrijk om er voldoende van binnen te krijgen? Op deze pagina vind je meer informatie over vitamine B12, de functie ervan in ons lichaam, waar het precies in zit en de gevolgen van een tekort aan vitamine B12.

Wat is vitamine B12?

Vitamine B12 is een wateroplosbare vitamine die essentieel is voor het functioneren van ons lichaam. Het behoort tot het complex van B-vitaminen en speelt een belangrijke rol bij verschillende processen in ons lichaam, zoals bijvoorbeeld bij de aanmaak van rode bloedcellen. Vitamine B12 is de enige B-vitamine die door het lichaam kan worden opgeslagen als reserve. De vitamine komt alleen voor in dierlijke producten, maar kan ook als supplement worden genomen.

De functie van vitamine B12 in het lichaam

Vitamine B12 heeft verschillende functies in ons lichaam, zoals bij het gezond houden van ons bloed en onze zenuwen.

Rode bloedcellen

Eén van de processen waar vitamine B12 voor nodig is, is de aanmaak van rode bloedcellen. Rode bloedcellen zorgen voor het transport van zuurstof in het bloed.

Zenuwstelsel

Vitamine B12 is cruciaal voor de gezondheid van ons zenuwstelsel. Zo is deze vitamine nodig voor het aanmaken van myeline. Myeline is een beschermend laagje dat om zenuwen heen zit. Dit laagje zorgt ervoor dat zenuwsignalen efficiënt worden doorgegeven.

Bronnen van vitamine B12

Vitamine B12 is een stof die gemaakt wordt door micro-organismen. Deze micro-organismen komen ook voor in de darm van een mens. Dit betekent dat de mens wel vitamine B12 aan kan maken, maar dit gebeurt in een deel van de (dikke) darm waar het vervolgens niet meer door het lichaam kan worden opgenomen. Daarom is het belangrijk dat we deze vitamine op een andere manier binnenkrijgen. Dit kan op twee manieren: via voeding, of door supplementen te slikken.

Voeding

Vitamine B12 komt alleen in dierlijke producten voor. Er zijn (bijna) geen plantaardige voedingsmiddelen waar een actieve vorm van vitamine B12 in voorkomt. Bronnen van vitamine B12 zijn:

  • Melk
  • Melkproducten, zoals bijvoorbeeld kaas of yoghurt
  • Vlees en vleeswaren
  • Vis
  • Eieren
  • Voedingsmiddelen waar vitamine B12 aan is toegevoegd, zoals bijvoorbeeld sommige ontbijtgranen, vleesvervangers of plantaardige melksoorten. Lees hiervoor altijd de verpakking.

Supplementen

Vitamine B12 kun je ook binnen krijgen middels een supplement. Vaak is dit in de vorm van een pil die je slikt. Vegetariërs en veganisten wordt aangeraden om een vitamine B12 supplement te nemen, aangezien zij minder of geen dierlijke producten binnen krijgen in hun dieet. Voor mensen die niet het advies krijgen om vitamine B12 supplementen te slikken heeft het geen extra voordelen. Wanneer je toch besluit om een supplement te nemen, wordt door het voedingscentrum geadviseerd om niet meer dan 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te nemen.

Hoeveel vitamine B12 heb ik nodig?

Per dag heb je 2,8 microgram vitamine B12 nodig, volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum. Extra vitamine B12 nemen levert geen verdere gezondheidsvoordelen op, maar is geen maximale hoeveelheid of bovengrens voor de hoeveelheid B12 die je binnen mag krijgen. Te veel van deze vitamine kan geen kwaad, wat je te veel binnenkrijgt wordt niet meer opgenomen en verlaat het lichaam via je urine.

Hoe wordt vitamine B12 opgenomen?

Tijdens het eten van een maaltijd komen er voedingsmiddelen waar vitamine B12 in zit in de maag terecht. Vitamine B12 zit in de voeding gekoppeld aan een eiwit. Het maagzuur zorgt ervoor dat het eiwit en de vitamine van elkaar gescheiden worden. De vitamine gaat vervolgens verder in het verteringsstelsel, tot het de dunne darm bereikt. In de dunne darm bindt de B12 zich aan een ander eiwit, dat ‘Intrinsic factor’ heet. Dit binden aan het andere eiwit zorgt ervoor dat de vitamine in het lichaam kan worden opgenomen. Naar schatting neemt je lichaam ongeveer 40 tot 50 procent van de hoeveelheid B12 die je binnenkrijgt daadwerkelijk op.

Vitamine B12 tekort

Bij een vitamine B12 tekort heb je een te laag gehalte aan vitamine B12 in je bloed. Een tekort zal niet snel ontstaan, omdat het lichaam een voorraad voor ongeveer 3 tot 4 jaar op kan slaan. Toch kan het zijn dat je een tekort ontwikkelt wanneer je langere tijd te weinig van deze vitamine binnenkrijgt. Dit kan verschillende gevolgen hebben voor je gezondheid.

Oorzaak

Een tekort aan vitamine B12 kan verschillende oorzaken hebben:

  • Lage inname van vitamine B12, via voeding. Met name veganisten en vegetariërs lopen hier risico op, omdat zij minder of geen dierlijke producten eten.
  • Verminderde maagzuurproductie. Maagzuur speelt een belangrijke rol bij het loskoppelen van B12 tijdens de vertering. Minder maagzuur kan voor een verminderde opname van de vitamine zorgen. Hierdoor hebben oudere mensen vaker een vitamine B12 tekort.
  • Infectie met de Helicobacter pylori-bacterie. Deze infectie kan ervoor zorgen dat er in de maag minder wordt aangemaakt van het eiwit (Intrinsic factor) dat nodig is om vitamine B12 op te kunnen nemen.
  • Deel van de dunne darm verwijderd. Vitamine B12 wordt in het laatste deel van de dunne darm opgenomen in het lichaam. Wanneer dit deel van de darm verwijderd is tijdens een operatie kan er een tekort aan vitamine B12 ontstaan.
  • Gevolgen en symptomen

    Een tekort aan vitamine B12 kun je aan verschillende symptomen herkennen. Zo kan een tekort leiden tot een vorm van bloedarmoede, wat de volgende klachten kan veroorzaken:

  • Vermoeidheid
  • Bleek zien
  • Weinig eetlust
  • Duizeligheid of licht in het hoofd
  • Hartkloppingen
  • Oorsuizen

Naast bloedarmoede kan een tekort aan vitamine B12 ook neurologische gevolgen hebben:

  • Geheugenverlies
  • Dof gevoel in de handen en voeten
  • Tintelend gevoel in de vingers
  • Zwakte van de spieren in de benen
  • Coördinatiestoornissen
  • Behandeling

    Een tekort aan vitamine B12 kan door de huisarts worden vastgesteld. De behandeling van een B12 tekort hangt af van de oorzaak van het tekort en van de ernst van de klachten. Wanneer het gaat om een tekort dat wordt veroorzaakt door een te lage inname van B12 zijn er twee mogelijkheden. Een tekort kan nauwelijks worden aangevuld door voeding, dus is het noodzakelijk om middels een injectie of middels een supplement met een hele hoge dosering extra vitamine B12 binnen te krijgen.

    Betrouwbare informatie

    Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in zorgverzekeringen. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over zorgverzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten. Lees meer over Zorgpremies.nl

    Betrouwbare informatie

    Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

    • www.voedingscentrum.nl
    • www.gezondheidsplein.nl
    • www.thuisarts.nl

    Medisch advies

    Onze website heeft als doel om bezoekers zo goed mogelijk te informeren over verzekeringen in begrijpbare taal. Wij zijn geen zorgverlener en mogen dan ook geen medisch advies geven. Heb je een medische vraag? Leg deze dan voor aan een arts of een medisch professional. Geeft een arts andere informatie dan hetgeen je op onze website leest, luister dan altijd naar je arts.

    Keurmerk

    Zorgpremies.nl is gecertificeerd door:
    Logo Erkend Vergelijker