Welkom bij Zorgpremies.nl Zorgverzekering vergelijken
Contact

Zorgverzekering

Woon of werk je in Nederland? In dat geval dien je een zorgverzekering (basisverzekering) af te sluiten. Vanuit het basispakket, waarvan de inhoud door de overheid wordt bepaald, ontvang je dekking voor medisch noodzakelijke zorg. De inhoud van aanvullende zorgverzekeringen wordt door zorgverzekeraars zelf bepaald.

Vergelijk alle zorgverzekeringen

Basispakket zorgverzekering

Het basispakket van de zorgverzekering is voor iedereen inhoudelijk gelijk en verplicht op het moment dat je in Nederland woont of werkt. Zorgverzekeraars kunnen je dan ook niet weigeren voor de basiszorgverzekering. Vanuit het basispakket krijg je onder meer een vergoeding voor zorg bij de huisarts, ziekenhuiszorg, ziekenvervoer, psychische zorg en bepaalde geneesmiddelen.

Meer informatie over het basispakket van de zorgverzekering

Aanvullende zorgverzekering

Wordt bepaalde zorg niet (voldoende) vergoed vanuit het basispakket van je zorgverzekering? In dat geval kan je voor verschillende vormen van zorg een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Bij bepaalde zorgverzekeraars kan je losse modules afsluiten voor specifieke vormen van zorg, zoals fysiotherapie, anticonceptie, buitenlandzorg of alternatieve geneeswijzen. Andere zorgverzekeraars bieden aanvullende pakketten met dekking voor een combinatie van zorg. Daarnaast kan je bij vrijwel alle zorgverzekeraars een aanvullende tandartsverzekering afsluiten.

Op deze pagina vind je meer informatie over de aanvullende zorgverzekering

Medische acceptatie

Zorgverzekeraars kunnen wat betreft de aanvullende zorgverzekeringen toelatingseisen stellen. Doorgaans tref je medische acceptatie aan bij aanvullende verzekeringen met hoge vergoedingen, bijvoorbeeld voor de tandarts of voor orthodontie. Je zorgverzekeraar kan dan een medische verklaring opvragen om te bepalen of je wordt toegelaten tot de aanvullende verzekering.

Eigen risico

Iedereen die medische hulp nodig heeft, betaalt bij sommige medische handelingen mee via het eigen risico. In 2024 is het eigen risico €385,-. Dit betekent dat iedereen tot het bedrag van €385,- zelf gedeeltelijk meebetaalt aan medische zorg. Dit bedrag betaal je echter eenmalig, daarna krijg je alle zorg volledig vergoed. In Nederland heb je behalve met het verplichte eigen risico ook te maken met het vrijwillig eigen risico. Je kunt het verplicht eigen risico verhogen tot een bedrag van €885,-. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager de maandelijkse premie.

Niet alle medische hulp wordt met het eigen risico betaald. Bijvoorbeeld een bezoek aan de huisarts. Dit wordt geheel vergoed en gaat niet van het verplichte eigen risico af. Dit geldt niet voor alle zorg uit het basispakket. Sommige medicijnen worden bijvoorbeeld maar deels of helemaal niet vergoed.

Voor meer informatie ga je naar de pagina eigen risico

Zorgtoeslag

Vanaf het moment dat je een zorgverzekering hebt afgesloten kom je mogelijk in aanmerking voor zorgtoeslag. Deze bijdrage is een tegemoetkoming vanuit de overheid. Er zijn wel een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen om deze toeslag te mogen ontvangen. Zo moet je 18 jaar of ouder zijn en een Nederlandse zorgverzekering hebben. Bovendien mag je inkomen en spaargeld niet te hoog zijn.

Wanneer je in het buitenland woont, maar bijvoorbeeld wel een pensioen uitgekeerd krijgt vanuit Nederland, dan heb je nog steeds recht op zorgtoeslag. Mits je wel bij een Nederlandse zorgverzekeraar bent aangesloten. Daarbij moet het land waarin je woont aangesloten zijn bij de EU, EER of op dit gebied afspraken hebben met Nederland.

Voor meer informatie over zorgtoeslag in het buitenland en andere voorwaarden ga je naar de pagina zorgtoeslag.

Zorgtoeslag berekenen

Wil je weten hoeveel zorgtoeslag je precies kan ontvangen? Via onze handige zorgtoeslag calculator kan je berekenen hoeveel zorgtoeslag je kan ontvangen in 2024.

Vrije zorgkeuze

Tijdens het afsluiten van je basiszorgverzekering kan je bij bepaalde zorgverzekeraars kiezen voor verschillende polissen. Budget- of naturapolissen bieden beperkte vrije zorgkeuze. Dat betekent dat je voor een volledige vergoeding van de zorg vaak bent aangewezen of zorgverleners waar je zorgverzekeraar een contract mee heeft. Indien je kiest voor een restitutiepolis ben je wel volledig vrij in het kiezen van je zorgverlener.

Lees hier meer over de vrije zorgkeuze

Begrippenlijst zorgverzekering

Je komt tijdens het zoeken naar een geschikte zorgverzekering veel moeilijke begrippen tegen. Een voorbeeld is het begrip restitutiepolis. Dit betekent niets meer dan dat je zelf de keuze hebt bij welke zorgverlener je de zorg afneemt. Dit is een andere polisvorm dan de naturapolis. Bij de naturapolis wordt de rekening, in tegenstelling tot de restitutiepolis, direct naar de zorgverzekeraar gestuurd.

Voor uitgebreide uitleg over deze en andere begrippen ga je naar pagina begrippenlijst zorgverzekering.

Geneesmiddelenvergoedingssysteem

De geneesmiddelen die vanuit het basispakket van je zorgverzekering voor vergoeding in aanmerking komen zijn opgenomen in het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Wil jij weten of de medicatie die jij nodig hebt vergoed wordt vanuit je basiszorgverzekering?

Op de pagina Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) vind je meer informatie over de geldende vergoedingen.

Polisvoorwaarden

Elke zorgverzekeraar heeft een uitgebreide beschrijving van de polisvoorwaarden. In de polisvoorwaarden staat precies beschreven wat je zorgverzekering wel of niet vergoed. Wanneer je een aanvullende verzekering afsluit, is het ook goed om te weten wat de polisvoorwaarden inhouden. In de voorwaarden staat precies beschreven welke zorg er wordt gedekt en tot welk bedrag.

Meer informatie lees je op onze pagina polisvoorwaarden.

Veelgestelde vragen

De keuze voor een zorgverzekering kan voor veel vragen zorgen. Er zijn veel zorgverzekeraars die allemaal een soortgelijk pakket aanbieden en op een klein aantal punten verschillen. Het uitzoeken hiervan kost tijd en de termen die worden gebruikt kunnen het nog lastiger maken. Wij hebben een overzicht gemaakt met de veelgestelde vragen en de antwoorden daarop.

Ga naar de pagina veelgestelde vragen voor het antwoord op jouw vraag.

Langdurige zorg

De langdurige zorg is geregeld vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) en valt onder de verantwoordelijkheid van de overheid. Gemeenten dragen de verantwoordelijkheid voor de uitvoering van zowel de Jeugdwet als de Wet maatschappelijke ondersteuning. Zorgverzekeraars blijven verantwoordelijk, via de Zorgverzekeringswet, voor bijvoorbeeld langdurige geestelijke gezondheidszorg.

Op deze pagina vind je informatie over langdurige zorg

Alle Nederlandse zorgverzekeraars 2024

 • Zorgverzekeraar Anderzorg
 • Zorgverzekeraar CZ
 • Zorgverzekeraar CZdirect
 • Zorgverzekeraar De Friesland
 • Zorgverzekeraar ASR
 • Zorgverzekeraar FBTO
 • Zorgverzekeraar HEMA
 • Zorgverzekeraar Just
 • Zorgverzekeraar Menzis
 • Zorgverzekeraar Nationale Nederlanden
 • Zorgverzekeraar OHRA
 • Zorgverzekeraar ONVZ
 • Zorgverzekeraar De Christelijke Zorgverzekeraar
 • Zorgverzekeraar United Consumers
 • Zorgverzekeraar Univé
 • Zorgverzekeraar VGZ
 • Zorgverzekeraar VinkVink
 • Zorgverzekeraar Zekur
 • Zorgverzekeraar ZieZo
 • Zorgverzekeraar Zilveren Kruis
 • Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in zorgverzekeringen. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over zorgverzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten. Lees meer over Zorgpremies.nl

Betrouwbare informatie

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

 • www.zorgverzekeringslijn.nl
 • www.zorginstituutnederland.nl
 • www.rijksoverheid.nl

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Zorgpremies.nl en specialist op het gebied van zorgverzekeringen.

Medisch advies

Onze website heeft als doel om bezoekers zo goed mogelijk te informeren over verzekeringen in begrijpbare taal. Wij zijn geen zorgverlener en mogen dan ook geen medisch advies geven. Heb je een medische vraag? Leg deze dan voor aan een arts of een medisch professional. Geeft een arts andere informatie dan hetgeen je op onze website leest, luister dan altijd naar je arts.

Keurmerk

Zorgpremies.nl is gecertificeerd door:
Logo Erkend Vergelijker - onafhankelijk vergelijken