Welkom bij Zorgpremies.nl Zorgverzekering vergelijken
Contact

Fibromyalgie

Heb ik fibromyalgie?

Fibromyalgie is een langdurige of chronische aandoening die pijn veroorzaakt over het hele lichaam. Daarnaast kun je last hebben van verschillende andere symptomen zoals vermoeidheid, slaapstoornissen en stemmingsproblemen. Wereldwijd lijdt naar schatting 2-8% van de bevolking aan deze aandoening, maar de precieze oorzaken zijn nog steeds niet volledig bekend. Op deze pagina vind je meer informatie over de diagnose, symptomen en behandeling van fibromyalgie.

Wat is fibromyalgie?

Fibromyalgie wordt ook wel ‘reuma van de weke delen’ genoemd. Het is een chronische aandoening, wat betekent dat het niet over gaat. Het belangrijkste kenmerk van fibromyalgie is pijn. Deze pijn komt voor in de weke delen van het lichaam, zoals de spieren, pezen en banden. Ook zijn er verschillende andere symptomen waar de pijn mee gepaard kan gaan, zoals bijvoorbeeld stijfheid van de spieren of vermoeidheid.
Fibromyalgie verschilt van andere soorten chronische pijnstoornissen doordat het niet wordt veroorzaakt door ontstekingen of schade aan weefsels. De pijn van fibromyalgie lijkt te ontstaan in het zenuwstelsel zelf, mogelijk door een verstoring in de manier waarop het lichaam pijn interpreteert en verwerkt.

Symptomen van fibromyalgie

De symptomen van fibromyalgie variëren van persoon tot persoon en kunnen in de loop van de tijd veranderen. Ze kunnen ook erger worden door factoren als stress, angst, lichamelijke activiteit of zelfs het weer. De meest voorkomende symptomen zijn:

  • Pijn: bij fibromyalgie kun je op verschillende plekken in het lichaam pijn hebben. Veel voorkomende plekken zijn: hoofd, nek, schouders, borst, heupen en knieën.
  • Stijfheid van de spieren: dit komt met name ‘s ochtends voor. In de loop van de dag neemt de stijfheid vaak wat af.
  • Vermoeidheid en moeite met slapen
  • Depressie of angst
  • Hoofdpijn
  • Problemen met denken en geheugen, soms aangeduid als “fibro mist”

Daarnaast zijn er ook klachten die niet altijd voorkomen, maar wel samen kunnen gaan met fibromyalgie. Deze klachten zijn:

  • Tintelingen en/of een zwaar gevoel in de armen en benen
  • Een prikkelbare darm, krampen en constipatie of diarree
  • Gezwollen handen, enkels of onderbenen
  • Branderig of doof gevoel van de huid

Oorzaken en Risicofactoren

De precieze oorzaak van fibromyalgie is tot nu toe nog onbekend. Wanneer er onderzoek wordt gedaan bij iemand met fibromyalgie zijn er lichamelijk geen afwijkingen te vinden. Dit maakt het lastig om te bepalen waardoor de aandoening precies wordt veroorzaakt.

In de wetenschap is er wel een idee over de richting waarin de oorzaak gezocht kan worden. Fibromyalgie lijkt verband te houden met abnormale niveaus van bepaalde stoffen in de hersenen. Ook lijkt het erop dat het centrale zenuwstelsel pijn op een andere manier verwerkt. Verder wordt er gedacht dat de aandoening genetisch is, omdat fibromyalgie vaker voorkomt binnen families.

Naast de genetische component zijn er andere risicofactoren voor fibromyalgie. Deze risicofactoren zijn geslacht en leeftijd, aangezien fibromyalgie vaker voorkomt bij vrouwen en de symptomen meestal beginnen in het midden van het volwassen leven.

Diagnose van fibromyalgie

De diagnose van fibromyalgie kan een uitdaging zijn, omdat er geen specifieke test is om de aandoening te bevestigen. In plaats daarvan wordt de diagnose meestal gesteld op basis van de symptomen van de patiënt. Een reumatoloog herkent de aandoening op basis van de klachten en kan daarnaast andere oorzaken van deze klachten meestal uitsluiten.

Aanvullend onderzoek

Wanneer de arts niet zeker weet of je fibromyalgie hebt, kan er vervolgonderzoek worden gedaan. De arts kan bijvoorbeeld besluiten bloedtests af te nemen of röntgenfoto’s te laten maken. Bij fibromyalgie zullen deze aanvullende onderzoeken geen lichamelijke afwijkingen laten zien.

Behandeling van fibromyalgie

Voor fibromyalgie is geen behandeling die ervoor zorgt dat je van de aandoening geneest. Er zijn wel manieren waarop de klachten kunnen worden verlicht.

Leefstijl

Een gezonde leefstijl kan helpen bij het verminderen van de symptomen van fibromyalgie. Voldoende beweging, afgewisseld met voldoende rust, is erg belangrijk. Daarnaast kunnen een regelmatig (slaap)ritme en ontspanningsmethodes zoals meditatie ook een positief effect hebben.

Medicatie

Er bestaan op dit moment geen medicijnen tegen fibromyalgie. Medicatie die artsen voorschrijven bij fibromyalgie bestaat vaak uit pijnstilling. Denk hierbij bijvoorbeeld aan paracetamol, tramadol en ontstekingsremmende pijnstillers. Daarnaast kan een arts slaapmiddelen voorschrijven tegen de slaapproblemen bij fibromyalgie.

Alternatieve behandelingen

Als aanvulling op de conventionele behandelingen, zijn er ook alternatieve behandelingen die sommige mensen met fibromyalgie helpen. Dit kan variëren van fysiotherapie en acupunctuur tot voedingssupplementen en kruidengeneeskunde. Let erop dat het effect van deze behandelingen kan wisselen en dat het belangrijk is om eerst met een gezondheidsprofessional te overleggen voordat je ze uitprobeert.

Omgaan met fibromyalgie

Leven met fibromyalgie kan een uitdaging zijn. Door de symptomen van de aandoening kunnen dagelijkse bezigheden zoals werken, sporten of het huishouden zwaarder worden. Het leren omgaan met de klachten van fibromyalgie is daarom cruciaal.

Omgaan met pijn

Bij fibromyalgie is pijn de voornaamste klacht. Enkele tips om met pijn om te gaan zijn:

  • Luister naar je lichaam. Durf nee te zeggen op de momenten dat het niet gaat en vraag hulp wanneer dat nodig is.
  • Neem voldoende rust. Zorg ervoor dat je dagelijks tijd maakt voor ontspanning.
  • Zorg ervoor dat je je zo comfortabel mogelijk voelt. Trek bijvoorbeeld kleding aan die fijn zit en kies voor comfortabele meubels in huis.
  • Maak gebruik van verschillende temperaturen. Voor veel mensen met fibromyalgie zorgen wisselingen in temperatuur voor verergering van de klachten. Zorg daarom voor een comfortabel klimaat in huis. Daarnaast kan een icepack, of juist een warme kruik, verlichting bieden voor de pijnlijke plekken.
  • Afleiding kan soms helpen bij het omgaan met de pijn.

Omgaan met slaapproblemen

Veel mensen met fibromyalgie hebben last van slaapproblemen. Dit kan (extreme) vermoeidheid tot gevolg hebben. Enkele tips om hiermee om te gaan:

  • Probeer je slaapritme zo regelmatig mogelijk te houden. Ga elke dag op dezelfde tijd naar bed en sta op dezelfde tijd op.
  • Zorg voor ontspanning voordat je gaat slapen.
  • Doe ademhalingsoefeningen.
  • Bij extreme vermoeidheid kun je overdag kort slapen. Let erop dat dit niet langer dan een half uur is, anders val je ‘s nachts moeilijker in slaap.
  • Betrouwbare informatie

    Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in zorgverzekeringen. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over zorgverzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten. Lees meer over Zorgpremies.nl

    Betrouwbare informatie

    Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

    • www.reumanederland.nl
    • www.gezondheidsplein.nl
    • www.thuisarts.nl

    Medisch advies

    Onze website heeft als doel om bezoekers zo goed mogelijk te informeren over verzekeringen in begrijpbare taal. Wij zijn geen zorgverlener en mogen dan ook geen medisch advies geven. Heb je een medische vraag? Leg deze dan voor aan een arts of een medisch professional. Geeft een arts andere informatie dan hetgeen je op onze website leest, luister dan altijd naar je arts.

    Keurmerk

    Zorgpremies.nl is gecertificeerd door:
    Logo Erkend Vergelijker