Incontinentie

Incontinentie is geen probleem waar veel mensen graag over praten. Toch is het belangrijk dat je bij oncontroleerbaar urineverlies hulp zoekt. Er zijn namelijk verschillende behandelingen die je kan volgen en die je leven een stuk aangenamer maken. Voor veel behandelingen kan je een vergoeding krijgen van je zorgverzekeraar. Je leest hier alle informatie over deze behandelingen en de mogelijke vergoedingen.

Incontinentie

Onvrijwillig urineverlies is vaak nog een taboe. Toch heeft een hele grote groep Nederlanders er last van. Incontinentie is vaak het gevolg van een ander gezondheidsprobleem. Het onvrijwillig verliezen van urine komt het meest voor bij vrouwen en ouderen. Wanneer je last hebt van incontinentie kan je terecht bij de huisarts. Deze zal samen met jou bepalen wat de beste behandeling is.

Vormen incontinentie

Er worden verschillende soorten van incontinentie onderscheiden. Tussen deze soorten zijn verschillen in de oorzaak van het urineverlies te zien.

  • Inspanningsincontinentie: door zwangerschap of de overgang kunnen vrouwen last krijgen van deze vorm. De blaas kan dan niet meer volledig afsluiten doordat de baarmoeder of de blaas verzakt zijn.
  • Aandrangincontinentie: door een blaasontsteking of beschadiging in de hersenen is de blaasspier overactief geraakt. Dit heeft tot gevolg dat het bijna niet mogelijk is om de plas op te houden. Deze vorm komt vaak voor bij ouderen.
  • Overloopincontinentie: bij deze vorm van incontinentie worden er bijna continu druppels urine verloren. Dit komt doordat het niet lukt de blaas volledig leeg te plassen. De oorzaak van deze vorm is vaak een operatie rond de baarmoeder of prostaatklier.

Van welke vorm van incontinentie je last hebt kan van invloed zijn op je behandeling.

Medicijnen

Niet iedere vorm van incontinentie kan met medicijnen behandeld worden. Bij inspanningsincontinentie kunnen medicijnen helpen om de spieren rond de urinebuis weer sterker te maken. Een veelgebruikt medicijn in deze gevallen is duloxetine. Het meest geschikt voor een behandeling met medicatie is de aandrangincontinentie. Door het geneesmiddel oxybutynine of tolterodine te gebruiken, wordt het aantal samentrekking van de blaasspier verminderd. Bij overloopincontinentie is het vaak niet mogelijk om het probleem te verhelpen met medicatie.

Vergoeding medicijnen

De medicijnen voor incontinentie worden vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Je moet er wel rekening mee houden dat je bijna altijd een eigen bijdrage betaalt. Het is mogelijk om via een aanvullende verzekering een 100% vergoeding voor je medicijn te krijgen. Je kan een aanvullende zorgverzekering het hele jaar door afsluiten.

Verder mogen verzekeraars zelf bepalen welk medicijn ze precies vergoeden. De vergoeding voor je incontinentiemedicijn kan dus merkgevoelig zijn. Je kan hierover contact opnemen met je zorgverzekeraar.

Fysiotherapie

Voor mensen met inspanningsincontinentie kan een fysiotherapeutische behandeling van grote waarde zijn. Bij zo`n behandeling worden de bekkenbodemspieren getraind. De bekkenfysiotherapeut zal je leren om de spieren van je bekkenbodem bewuster te gebruiken. Je zal door de oefeningen ook je bekkenbodem versterken. Daarnaast krijg je advies over hoe je kunt voorkomen dat je onnodig druk op je bekkenbodem uitoefent. Je krijgt van de basisverzekering maximaal 9 behandelingen bekkenfysiotherapie vergoed. Wanneer je meer behandelingen wilt, kan je hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten.

Hulpmiddelen

Het is natuurlijk erg vervelend wanneer je in het dagelijks leven last hebt van plotseling urineverlies. Je kan er daarom voor kiezen om incontinentiemateriaal te gebruiken. Dit zijn bijvoorbeeld speciale broekjes, inlegkruisjes en luiers die er speciaal voor gemaakt zijn om urine op te vangen. Voor mannen met incontinentie zijn er speciale opvangmaterialen beschikbaar die zich om de penis sluiten.

Bij chronische incontinentie waarbij de hulpmiddelen door de huisarts worden voorgeschreven zullen zorgverzekeraars dit bijna altijd volledig vergoeden vanuit de basisverzekering. Wanneer de incontinentie slechts kortdurend is, door bijvoorbeeld een blaasontsteking, krijg je geen vergoeding.

Operatie

In sommige gevallen werken medicijnen of oefeningen niet en kan alleen een operatie nog verlichting brengen.

  • Bij overloopincontinentie is er vaak geen andere oplossing dan het aanbrengen van een katheder. Bij mannen is in deze gevallen een prostaatoperatie soms noodzakelijk.
  • Bij inspanningsincontinentie wordt er soms een operatie uitgevoerd om de verzakking van de baarmoeder te herstellen.
  • Bij aandrangincontinentie is het soms noodzakelijk om een kunstmatige urineweg aan te leggen.

De kosten van een operatie als gevolg van incontinentie worden meestal door je zorgverzekeraar vergoed. De verzekeraar kan er echter wel voor kiezen om de behandeling alleen in een bepaald ziekenhuis te vergoeden. Neem daarom contact op met je zorgverzekeraar voordat je de behandeling ondergaat.

Tips met betrekking tot incontinentie

Tot slot zijn er nog een aantal simpele tips waarmee je in het dagelijks leven minder last kan hebben van je incontinentie:

  • Houd rekening met je gewicht. Bij mensen met een hoog gewicht wordt er vaak meer druk op de blaas uitgeoefend.
  • Droog en was jezelf iedere dag goed. Dit voorkomt huidirritaties rond de liezen.
  • Wanneer je veel rookt kan dit tot gevolg hebben dat je vaker moet hoesten. Dit hoesten wekt urineverlies op.
  • Probeer uit te vinden wat je dagelijkse vochtbehoefte is, zodat je niet te veel en niet te weinig drinkt op een dag.
  • Drink minder cafeïne, alcohol en koolzuur. Deze stoffen irriteren vaak de blaas.