Welkom bij Zorgpremies.nl Zorgverzekering vergelijken
Contact

Zorgverzekering afsluiten

Er zijn verschillende redenen waarom je een zorgverzekering moet afsluiten. Je bent bijvoorbeeld 18 jaar geworden of je bent niet tevreden over je huidige zorgverzekering. Ook kan het zijn dat je medische toestand is veranderd en je gebaat bent bij een andere zorgverzekeraar. Mocht je nu een tijd in het buitenland hebben gewoond en nu weer naar Nederland terugkeren, ook dan moet je meestal een nieuwe zorgverzekering afsluiten.

Op deze pagina hebben we alle redenen om een zorgverzekering af te sluiten op een rij gezet. Wil je er meer over lezen, dan vind je per onderwerp een link naar een uitgebreider artikel.

Vergelijk alle zorgverzekeringen

Overstappen zorgverzekering

Om het overstappen in goede banen te leiden, moet je eerst voor jezelf vaststellen aan welke zorg jij behoefte hebt. Wil je graag zelf beslissen wie je zorgverlener is? Kijk dan bij restitutiepolissen. Verwacht je dat je dit jaar meer hulp nodig hebt van specialisten? Houd daar dan ook rekening mee. De zorg die jij nodig hebt kan buiten het basispakket vallen. Nu is het zaak om de aanvullende pakketten te bekijken. Mocht je bijvoorbeeld psychische hulp nodig hebben, dan kun je je hiervoor aanvullend verzekeren.

De zorgbehoefte is in kaart gebracht. Wat moet je nu doen? Dit is de lastigste stap en vergt veel inspanning en uitzoekwerk. Je gaat namelijk een zorgverzekering uitzoeken die past bij je zorgbehoefte. Begin hier op tijd mee. Je kunt maar één keer per jaar van zorgverzekering veranderen. Voor 1 januari moet jij je huidige zorgverzekering, indien gewenst, schriftelijk hebben opgezegd. Uiteraard zijn er uitzonderingen.

Ben jij van plan om over te stappen van zorgverzekering? Dan hebben we een uitgebreid stappenplan voor jou geschreven op zorgverzekering overstap pagina.

Zorgverzekering vergelijken

De basisverzekering voor iedereen hetzelfde. De inhoud is namelijk door de regering vastgesteld. De premie die je moet betalen, de polisvoorwaarden en de service zijn wel verschillend bij elke zorgverzekering.

Zorgpremies vergelijken

Alle basiszorgverzekeringen zijn hebben 100% dezelfde dekking, maar er is vaak een groot prijsverschil! Vergelijken loont en is binnen 5 minuten geregeld!

Vergelijk alle zorgverzekeringen

Wanneer je zorgverzekeringen gaat vergelijken, kijk dan ook naar het vrijwillig eigen risico. Het vrijwillig eigen risico is het vrijwillig verhoogde deel van de zorgkosten dat je zelf dient te betalen. Dit komt bovenop de verplichte eigen bijdragen. De hoogte van het vrijwillig eigen risico bepaalt hoeveel premie je betaalt. Heb je een hoog eigen risico, dan betaal je relatief weinig voor je premie.

Zorgverzekeringen bieden ook verschillende polisvormen aan. Zo heb je bijvoorbeeld een naturapolis en een restitutiepolis. Een naturapolis is doorgaans goedkoper dan een restitutiepolis. Daarentegen heb je bij een naturapolis niet de volledige keuzevrijheid met betrekking tot de hulpverlening.

Collectieve zorgverzekeringen

Via een collectief, bijvoorbeeld studenten, werknemers of een vereniging, kan je bij veel zorgverzekeraars korting krijgen op de aanvullende zorgverzekeringen. De collectieve korting op de basisverzekering is sinds 2023 afgeschaft. De korting op de aanvullende collectieve zorgverzekeringen kan oplopen tot zo’n 15%.

Meer informatie lees je op onze pagina over collectieve zorgverzekeringen.

Tandartsverzekering vergelijken

Voor een vergoeding van je tandartsrekening ben je aangewezen op een aanvullende tandartsverzekering. Alleen kinderen tot 18 jaar krijgen nog een vergoeding vanuit het basispakket voor bepaalde tandheelkundige kosten. Bij volwassenen bestaat er alleen een vergoeding voor bepaalde uitzonderlijke ingrepen en kaakchirurgie. Om deze reden is het belangrijk, indien je een vergoeding zoekt voor reguliere tandartskosten, verschillende tandartsverzekeringen te vergelijken. Zorgverzekeraars bieden doorgaans losse aanvullende tandartsverzekeringen aan, buiten aanvullende pakketten om.

Op deze pagina kan je tandartsverzekeringen vergelijken.

Gratis zorgverzekering

Een gratis zorgverzekering bestaat helaas niet. Desondanks kan je, indien je in aanmerking komt voor de maximale zorgtoeslag, de kosten minimaliseren. Kies je ook voor een maximaal eigen risico? In dat geval kan het zelfs zo zijn dat je meer zorgtoeslag ontvangt dan premie betaald per maand. Het blijft echter belangrijk hier balans te zoeken, zodat je de nodige zorg wel kan betalen.

Op deze pagina vind je meer informatie over de gratis zorgverzekering.

Wanneer een zorgverzekering afsluiten?

Ieder jaar is er een zogeheten overstapperiode voor zorgverzekeringen. Dit is de periode tussen 13 november en 31 december. Wanneer je in deze periode een nieuwe zorgverzekering afsluit gaat deze op 1 januari van het nieuwe jaar in. Let er wel op dat je je oude zorgverzekering uiterlijk op 31 december opzegt. Aanvullende verzekeringen kun je het hele jaar door afsluiten. Je hoeft aanvullende verzekeringen dus niet noodzakelijk in de overstapperiode af te sluiten.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in zorgverzekeringen. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over zorgverzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten. Lees meer over Zorgpremies.nl

Betrouwbare informatie

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

  • www.zorgverzekeringslijn.nl
  • www.zorginstituutnederland.nl
  • www.rijksoverheid.nl

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Zorgpremies.nl en specialist op het gebied van zorgverzekeringen.

Medisch advies

Onze website heeft als doel om bezoekers zo goed mogelijk te informeren over verzekeringen in begrijpbare taal. Wij zijn geen zorgverlener en mogen dan ook geen medisch advies geven. Heb je een medische vraag? Leg deze dan voor aan een arts of een medisch professional. Geeft een arts andere informatie dan hetgeen je op onze website leest, luister dan altijd naar je arts.

Keurmerk

Zorgpremies.nl is gecertificeerd door:
Logo Erkend Vergelijker