Welkom bij Zorgpremies.nl Zorgverzekering vergelijken
Contact

Lidmaatschap patiëntenvereniging

Bepaalde aandoeningen hebben zo’n grote invloed op iemands leven dat steun van andere mensen van grote hulp kan zijn. Dit is zeker het geval met klachten die niet meer overgaan, ook wel chronische ziekten genoemd. Hiervoor zijn er verschillende verenigingen opgericht om mensen te helpen hun leven goed in te richten. Daarnaast zijn er ook groepen die niet alleen steun leveren maar ook onderzoek steunen. Elk van deze groepen zijn erop gericht om uw leven te verbeteren.

Hierdoor is het belangrijk om een duidelijk beeld te krijgen van de vergoedingen die u kunt verwachten voor een lidmaatschap bij een patiëntenvereniging. Hieronder staan een aantal punten op een rij om u te helpen in uw keuze. Bij het lezen is het belangrijk om uw persoonlijke situatie goed voor ogen te houden. Voor details over vergoedingen kunt u de tabel hieronder bekijken. Zo kunt u makkelijk zien welke verzekeraar het beste bij u past:

Wat doet een patiëntenvereniging?

Een patiëntenvereniging komt op voor de belangen van mensen die aan een bepaalde aandoening lijden. Dankzij dit soort verenigingen zijn mensen in staat om contact te leggen met lotgenoten. Dit kan persoonlijk, bijvoorbeeld via georganiseerde uitjes, informatieavonden en evenementen, maar ook online via forums. Zo leert men niet alleen van elkaars ervaringen, maar kan men ook de aandoening mentaal beter verwerken. Daarnaast is het een goede gelegenheid om sociale contacten te onderhouden.

Patiëntenverenigingen zijn voor velen de meest gebruikte informatiebron over de aandoening zelf, beschikbare behandelingen of medicijnen. Dit is zeker het geval bij zeldzame ziekten. Dit geldt trouwens niet alleen voor de personen met de aandoening, maar ook familieleden, partners en mantelzorgers. Zij kunnen via de vereniging hun vragen kwijt of om ondersteuning vragen. De vereniging kan bijvoorbeeld advies geven over behandeltrajecten of experts aanraden. Verder kunnen zij in gesprek gaan met zorgverzekeraars of behandelaars namens een lid.

Als laatste is het ook een manier om het laatste nieuws van (medische) ontwikkelingen op een centraal punt te verzamelen. Dit is meestal in de vorm van een website en/of publicaties, zoals brochures en tijdschriften. Hierdoor zijn patiëntenverenigingen ook van enorme toegevoegde waarde voor medische experts en hulpverleners.

Vergoedingen voor lidmaatschap patiëntenvereniging

U kunt de kosten van uw lidmaatschap niet vanuit de basisverzekering laten vergoeden. U kunt echter wel gebruik maken van de aanvullende pakketten van zorgverzekeraars. Hierbij is het verstandig om rekening te houden met het volgende:

  • Er zijn verzekeraars die geen vergoeding geven voor het lidmaatschap van een patiëntenvereniging.
  • De meeste zorgverzekeraars hebben een vastgesteld bedrag dat u per jaar kunt besteden.
  • Er zijn verzekeraars die als voorwaarde hebben dat de vereniging aangesloten moet zijn bij Patiëntenfederatie Nederland (voorheen NPCF).
  • Het is belangrijk om in de gaten te houden dat hoe hoger de vergoeding is die u kiest, hoe hoger de premie (het maandbedrag) zal zijn.