Welkom bij Zorgpremies.nl Zorgverzekering vergelijken
Contact

Bevallen in het ziekenhuis

Het is belangrijk om u goed voor te bereiden voor de bevalling. Zo kunnen er problemen zijn ontstaan tijdens de zwangerschap waardoor een specialist aanwezig moet zijn. Dit is dan ook een van de redenen waarom de meeste mensen ervoor kiezen om te bevallen in het ziekenhuis. Bij andere mensen is het simpelweg een voorkeur. Dankzij de professionele omgeving kunt u er in ieder geval gerust op zijn dat u veilig kunt bevallen.

Het is belangrijk om een duidelijk beeld te krijgen van de vergoedingen die u kunt verwachten voor een ziekenhuisbevalling. Hieronder staan een aantal punten op een rij om u te helpen in uw keuze. Bij het lezen is het belangrijk om uw persoonlijke situatie goed voor ogen te houden.Voor details over vergoedingen kunt u de tabel hieronder bekijken. Zo kunt u makkelijk zien welke verzekeraar het beste bij u past:

Wanneer is een ziekenhuisbevalling nodig?

Het is niet verplicht om in het ziekenhuis te bevallen. Voor de meeste mensen is het een voorkeur om in een veilige omgeving hun kind ter wereld te zetten. In dat geval spreekt men van een poliklinische bevalling. Wanneer opname echter noodzakelijk is, is er sprake van een klinische bevalling. Het voornaamste verschil ligt in het medisch personeel dat u helpt. Bij een klinische bevalling zal de gynaecoloog de leiding nemen samen met een klinisch verloskundige. Bij een poliklinische bevalling zal uw vertrouwde verloskundige begeleiding bieden met een kraamverpleegkundige.

Er zijn diverse redenen waarom een klinische bevalling de meest verstandige optie is. Zo kan de ligging van uw kind niet optimaal zijn waardoor de bevalling onnodig veel stress oplevert. In sommige gevallen is het al vooraf bekend dat een bevalling complicaties met zich mee kan brengen en heeft men een keizersnede gepland. Mocht u zwanger zijn van een meerling, dan loopt u verhoogd risico op complicaties. Hetzelfde geldt als u in het verleden een moeizame bevalling hebt gehad of wanneer de kans bestaat dat uw kind te vroeg geboren wordt.

TIP:
Het is te adviseren om contact op te nemen met uw verloskundige wanneer uw vaginaal bloedverlies hebt, wanneer uw weeën regelmatig zijn (om de 5 minuten) of al langer dan 2 uur duren of wanneer uw vliezen zijn gebroken. Uw verloskundige kan vervolgens beslissen of een ziekenhuisopname nodig is.

Vergoeding voor bevallen in het ziekenhuis

U komt in aanmerking voor vergoeding vanuit de basisverzekering wanneer u vanwege medische noodzaak in het ziekenhuis moet bevallen. Mocht dit niet het geval zijn, dan krijgt u een gedeeltelijke vergoeding van maximaal 215 euro. Het resterende bedrag van de kosten is dan uw eigen bijdrage. Om de kosten alsnog te dekken kunt u kiezen gebruik te maken van de aanvullende pakketten van uw zorgverzekeraar.

Wanneer u besluit om thuis te bevallen, zal de verzekeraar de kosten volledig dekken. U hoeft in dat geval geen eigen risico te betalen. Bij medische noodzaak zijn ook diverse uitzonderingen waarvoor u geen eigen risico hoeft te betalen, zoals in het geval van verloskundige hulp door uw verloskundige of huisarts en het gebruik van een verloskamer. Dit geldt echter niet voor de ambulance en eventuele nazorg door uw gynaecoloog.

Twijfelt u? Of hebt u nog specifieke vragen? Dan is het verstandig een gesprek te voeren met uw eigen zorgverzekeraar of specialist. Hieronder staan nog een aantal punten waar u verder rekening mee kan houden bij een ziekenhuisbevalling:

  • Er zijn zorgverzekeraars die geen aanvullende verzekering aanbieden voor een ziekenhuisbevalling.
  • Sommige zorgverzekeraars hebben een maximaal bedrag vastgesteld dat u per jaar kunt besteden.
  • Sommige zorgverzekeraars vergoeden bij een ziekenhuisbevalling een vastgesteld percentage van uw eigen bijdrage.
  • Het is belangrijk om in de gaten te houden dat hoe hoger de vergoeding is die u kiest, hoe hoger de premie (het maandbedrag) zal zijn.

TIP:
Het kan het voordelig zijn om te zien of uw ziekenhuis een contract heeft afgesloten met uw zorgverzekeraar. Wanneer dit niet het geval is, dan bestaat de kans dat de hoogte van de vergoeding lager zal zijn.