Welkom bij Zorgpremies.nl Zorgverzekering vergelijken
Contact

Gordelroos

Gordelroos is een pijnlijke huiduitslag die wordt veroorzaakt door het varicella-zoster virus. Gordelroos wordt ook wel herpes zoster genoemd en zorgt voor jeuk, pijn en blaasjes op de huid. Het is een aandoening die vooral voorkomt bij volwassenen boven de 50 jaar. Op deze pagina vind je meer informatie over wat gordelroos precies is, welke symptomen je kunt ervaren, wat de oorzaken zijn en over de behandeling van gordelroos.

Wat is gordelroos?

Gordelroos is een vervelende aandoening die ontstaat als gevolg van een infectie. Het gaat hierbij om een infectie met het varicella-zoster virus, dit is hetzelfde virus dat ook waterpokken veroorzaakt. Bij gordelroos ontstaan er plekjes en blaasjes aan één kant van het lichaam, bijvoorbeeld op de ene helft van het gezicht. De aandoening is besmettelijk en is net zoals bij waterpokken over te dragen via het vocht uit de blaasjes. Het virus kan alleen mensen besmetten die nog geen waterpokken hebben gehad. Je kunt dus geen gordelroos krijgen van iemand die gordelroos heeft, maar je kunt wel waterpokken krijgen van iemand die gordelroos heeft. Daarnaast kan gordelroos ernstige complicaties veroorzaken, zoals een ontsteking van de oogzenuw.

Symptomen van gordelroos

Gordelroos kan erg vervelende klachten veroorzaken. Vaak begint het met pijn, een branderig gevoel, tinteling of gevoeligheid van de huid. Na een paar dagen ontstaat er uitslag aan één kant van het lichaam, meestal in het gezicht, op de armen, de borst of de benen. Op de plekken van de uitslag verschijnen vervolgens blaasjes. Deze blaasjes kunnen erg pijnlijk zijn en je kunt ook last krijgen van koorts. Na ongeveer 10 dagen drogen de blaasjes in en ontstaan er korstjes. Vanaf dat moment zijn de blaasjes niet meer besmettelijk. Nadat de symptomen zijn verdwenen kan het zijn dat je last houdt van pijn of tintelingen op de plek waar de blaasjes zaten. Ook kun je op de huid nog een paar weken vlekken zien.

Oorzaken van gordelroos

Gordelroos wordt veroorzaakt door het varicella-zoster virus. De meeste mensen hebben als kind waterpokken gehad en zijn dus al eens in aanraking gekomen met dit virus. Ondanks dat de waterpokken verdwijnen blijft het virus wel in het lichaam. Het virus is inactief, ook wel latent genoemd, maar kan later weer actief worden. Wanneer het virus op latere leeftijd weer actief aanwezig is, veroorzaakt dit gordelroos. Wat de reactivatie van het virus precies veroorzaakt is nog niet bekend. Er is wel bekend dat een verminderde weerstand hier een rol in speelt. De reactivatie van het virus kan samenhangen met:

  • Stress en hevige emoties
  • Een verzwakt immuunsysteem
  • Bepaalde medicijnen
  • Andere ziekten
  • Ouder worden
  • Behandeling van gordelroos

    Er is geen medicijn dat ervoor zorgt dat gordelroos geneest. In de meeste gevallen gaat gordelroos vanzelf weer over en verdwijnen de klachten ongeveer binnen een week. Toch zijn er wel dingen die je kunt doen om de klachten te verlichten op het moment dat je last hebt van gordelroos:

    • Zalf op de blaasjes: zalf smeren op de blaasjes kan helpen tegen de jeuk en irritatie. Je kunt bijvoorbeeld zinkzalf, cetomacrogolzalf of lanettezalf gebruiken.
    • Pijnstillers: tegen de pijn kun je paracetamol slikken. Andere pijnstillers zoals ibuprofen en naproxen worden afgeraden, omdat deze middelen bij gordelroos ernstige bijwerkingen kunnen geven.
    • Virusremmende medicijnen: wanneer je last hebt van gordelroos in het gezicht kan de huisarts een virusremmend middel voorschrijven, zoals aciclovir of valaciclovir. Deze middelen kunnen helpen om te voorkomen dat het virus niet naar het oog gaat. Ook kunnen ze ervoor zorgen dat de pijn minder wordt.
    • Voor mensen die na gordelroos last blijven houden van ernstige (zenuw)pijn kunnen medicijnen worden voorgeschreven die normaalgesproken worden gebruikt bij depressie en epilepsie.

    Complicaties gordelroos

    Over het algemeen verloopt gordelroos bij gezonde mensen relatief mild. Toch kunnen er ook ernstige complicaties optreden, met name bij mensen met een verminderde weerstand. Zo kan gordelroos gepaard gaan met een ontsteking aan het hart of de darmen, longontsteking, een ontsteking van de oogzenuw of een hersenvliesontsteking.

    Wanneer naar de huisarts?

    Het is altijd een goed idee om contact op te nemen met je huisarts als je vermoedt dat je gordelroos hebt, want hoe eerder je behandeld wordt, hoe groter de kans dat je het verloop van de ziekte kan verkorten en complicaties kan verminderen. Daarbij kan gordelroos ernstige complicaties veroorzaken, dus bij twijfel kun je het best contact opnemen met een arts. Ook als gordelroos uit zichzelf geneest, kan er alsnog sprake van pijn, waar effectieve behandelingen voor beschikbaar zijn. Raadpleeg in de volgende situaties altijd een arts:

    • De gordelroos bevindt zich in of rondom het oog.
    • Je hebt last van gordelroos in het gezicht.
    • Je hebt pijn of blaasjes in het oor.
    • De pijn is ondraaglijk.
    • Je hebt een verzwakt immuunsysteem, doordat je een ziekte hebt of medicatie gebruikt.

    Vaccin tegen gordelroos

    Er is een vaccin beschikbaar tegen gordelroos dat de kans op het krijgen van gordelroos en de complicaties ervan verkleint. Deze vaccinatie is niet standaard onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma. Tegen betaling kun je je wel laten vaccineren tegen het varicella-zoster virus. De vaccinatie wordt aangeraden voor mensen met een ernstig verzwakt immuunsysteem, waarbij een gordelroosbesmetting vaak ernstig verloopt. Ook kun je het vaccin krijgen als je 50 jaar of ouder bent.

    Betrouwbare informatie

    Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in zorgverzekeringen. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over zorgverzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten. Lees meer over Zorgpremies.nl

    Betrouwbare informatie

    Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

    • www.rivm.nl
    • www.gezondheidsplein.nl
    • www.thuisarts.nl

    Medisch advies

    Onze website heeft als doel om bezoekers zo goed mogelijk te informeren over verzekeringen in begrijpbare taal. Wij zijn geen zorgverlener en mogen dan ook geen medisch advies geven. Heb je een medische vraag? Leg deze dan voor aan een arts of een medisch professional. Geeft een arts andere informatie dan hetgeen je op onze website leest, luister dan altijd naar je arts.

    Keurmerk

    Zorgpremies.nl is gecertificeerd door:
    Logo Erkend Vergelijker