Welkom bij Zorgpremies.nl Zorgverzekering vergelijken
Contact

Manuele therapie

Het moderne leven vraagt om een balans tussen werk en ontspanning. De meeste mensen doen aan een sport om zo hun gezondheid op peil te houden. Wanneer bewegen niet meer zo gemakkelijk gaat, kunnen dagelijkse handelingen een uitdaging zijn. Manuele (fysio)therapie kan hierbij een eerste stap zijn naar verlichting. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar de oorzaak van het probleem, maar ook hoe andere klachten voorkomen kunnen worden. Zo leert u uw lichaam beter kennen.

Wanneer u behandeld wordt door een manueel therapeut wilt u weten of dit vergoed wordt. Hieronder hebben wij dit per verzekering op een rij gezet. Bij het lezen is het belangrijk om uw persoonlijke situatie goed voor ogen te houden. Twijfelt u? Of hebt u nog specifieke vragen? Dan is het verstandig een gesprek te voeren met uw eigen zorgverzekeraar of specialist.

Wat is manuele therapie?

Manuele therapie is een specialisatie van fysiotherapie. Dit is dan ook de reden waarom er vaak overlap is tussen reguliere fysiotherapie en manuele therapie. Dit heeft geen nadelige gevolgen voor de effectiviteit van de behandelingen, aangezien een manuele therapeut ook een reguliere fysiotherapeut is. Deze specialist heeft echter een aanvullende opleiding gevolgd voor extra kennis en vaardigheden.

De focus van manuele therapie ligt op het behandelen van klachten aan het bewegingsapparaat; dit zijn met name uw gewrichten, spieren en zenuwen. Het uitgangspunt is uw ruggengraat waar vanuit uw beweeglijkheid zal worden hersteld. Het doel van de behandeling is om u beter te laten bewegen en om eventuele slechte gewoontes qua houding te verbeteren.

Belangrijk om te weten is dat manuele therapie een onderdeel is van een geheel aan coaching, oefeningen en adviezen die u moeten helpen weer optimaal te functioneren. Het is een behandeling die is toegesneden op de behoeften van de persoon met een combinatie van nauwkeurige en pijnvrije technieken.

TIP:
Bepaalde bewegingen tijdens manuele therapie worden gecombineerd met druk, ook wel manipulaties genoemd. Deze bewegingen kunnen een krakend of knarsend geluid geven, maar zijn niet pijnlijk. Dit wordt in de volksmond ook wel ‘kraken’ genoemd.

Wanneer is manuele therapie nodig?

In principe is manuele therapie geschikt voor iedere doelgroep en iedere leeftijd. Doordat manuele therapie in het verlengde van fysiotherapie ligt, kan het verwarring opleveren over welke klachten het meest geschikt zijn voor welke behandeling. Over het algemeen kunt u stellen dat klachten met betrekking tot stijfheid of belemmering van beweging beter geschikt zijn voor manuele therapie. Fysiotherapie is aan de andere kant meer gericht op klachten die te maken hebben met conditie, kracht en coördinatie. De meest voorkomende aandoeningen die worden behandeld met manuele therapie zijn:

  • Hoofdpijn en migraineklachten
  • Ontstekingen of blokkades in gewrichten
  • Blessures aan de ruggenwervel (zoals hernia en whiplash)
  • Blessures in de rug, nek of ledematen
  • Blessures opgelopen bij het beoefenen van (top)sport

Twijfelt u? Of hebt u nog specifieke vragen? Dan is het verstandig een gesprek te voeren met uw eigen zorgverzekeraar of specialist.

TIP:
Er bestaat een verdere specialisatie genaamd orthomanuele therapie. Deze richt zich specifiek op het stapsgewijs corrigeren van de ruggenwervels van waaruit klachten behandeld kunnen worden. Daarnaast zal de therapeut de behandeling volledig afronden, zelfs wanneer u geen last meer hebt van pijn of andere ongemakken.

Vergoeding voor manuele therapie vanuit de basisverzekering

Manuele therapie is over het algemeen erkend als een wetenschappelijk onderbouwde manier van behandeling. Hierdoor komt u in aanmerking voor vergoeding vanuit de basisverzekering, wanneer dit medisch noodzakelijk wordt geacht. Echter, hier zijn voorwaarden aan verbonden:

Minderjarigen (onder de 18 jaar)

U kunt de zorgkosten van uw kind volledig vergoed krijgen wanneer er sprake is van een chronische aandoening. Voor meer informatie over welke aandoeningen hieronder vallen, kunt u terecht bij uw zorgverzekeraar of therapeut. Wanneer de klachten niet chronisch zijn, komt u in aanmerking voor volledige vergoeding van de eerste 9 behandelingen. Wanneer de klachten daarna nog niet zijn verholpen, mag uw verzekeraar maximaal 9 extra behandelingen volledig vergoeden. U hoeft hiervoor geen verplicht eigen risico (385 euro) te betalen.

Volwassenen

Wanneer u een chronische aandoening hebt waarbij manuele therapie noodzakelijk is, zal uw zorgverzekeraar overgaan tot vergoeding van uw zorgkosten nadat u de eerste 20 behandelingen zelf hebt betaald. Hierbij kunt u tussendoor wisselen van zorgverzekeraar zonder dat het gevolgen heeft voor de vergoeding van uw behandelingen. Daarnaast moet u rekening houden dat u ook eerst het verplicht eigen risico van 385 euro moet betalen voordat uw verzekeraar zal uitkeren. Mocht u geen chronische aandoening hebben, dan kunt u waarschijnlijk gebruik maken van aanvullende pakketten om de kosten te dekken. Afhankelijk van de zorgverzekeraar en uw pakket krijgt u mogelijk meer behandelingen vergoed.

TIP:
U heeft geen medische verwijzing van uw huisarts nodig als u wil beginnen aan een manuele therapeutische behandeling of wanneer u de kosten wil declareren bij uw zorgverzekeraar.

Aanvullende verzekering bij manuele therapie

Wanneer u geen chronische klachten hebt, komt u als volwassene niet in aanmerking voor vergoeding tenzij u gebruik maakt van aanvullende pakketten. Over deze pakketten hoeft u geen verplichte eigen risico te betalen. Vanwege de vele overeenkomsten met fysiotherapie, zal manuele therapie bij de meeste verzekeraars onder deze noemer vallen. Hierbij is het goed om de volgende punten in de gaten te houden:

  • Sommige verzekeraars bieden geen aanvullende verzekeringen voor manuele therapie.
  • De meeste verzekeraars vergoeden een maximum budget per behandeling. Het aantal hangt af van het pakket dat u afneemt.
  • Daarnaast hebben de meeste verzekeraars ook een maximum budget per jaar dat u kunt besteden aan manuele therapie. De hoogte hangt af van het pakket dat u afneemt.
  • Bij sommige pakketten of wanneer u een chronische aandoening hebt, zal uw zorgverzekeraar om een medische verklaring vragen van uw specialist.
  • Het is belangrijk om in de gaten te houden dat hoe hoger de vergoeding is die u kiest, hoe hoger de premie (het maandbedrag) zal zijn.

TIP:
Het kan voordelig zijn om te zien of uw therapeut een contract heeft afgesloten met uw zorgverzekeraar. Wanneer dit niet het geval is, bestaat de kans dat de hoogte van de vergoeding lager zal zijn.