Welkom bij Zorgpremies.nl Zorgverzekering vergelijken
Contact

Voedingssupplementen

Wat zijn voedingssupplementen?

Voedingssupplementen zijn producten die over het algemeen bedoeld zijn om je aanvullende voedingsstoffen te leveren. Ze komen in verschillende vormen, zoals pillen, capsules, poeders en vloeistoffen. Afhankelijk van de voedingsstoffen die ze bevatten en de behoeften van de persoon, kunnen ze om verschillende redenen genomen worden:

 • Aanvulling van tekorten: je kan voedingssupplementen innemen om je tekorten aan bepaalde voedingsstoffen aan te vullen. Als je bijvoorbeeld niet genoeg vitamine D binnenkrijgt, kan je Vitamine D supplementen nemen om deze tekorten aan te vullen.
 • Ondersteuning van specifieke gezondheidsdoelen: als je een specifiek gezondheidsdoel hebt, zoals de instandhouding van sterke botten, kan je voedingssupplementen nemen om dit doel te bereiken.
 • Sportprestaties en herstel: sporters gebruiken supplementen om hun prestaties te verbeteren en spierherstel te bevorderen.
 • Gewichtsverlies: voedingssupplementen kunnen genomen worden als onderdeel van een dieet- of gewichtsverliesprogramma.
 • Zwangerschap: bij zwangerschap kunnen supplementen ingenomen worden om genoeg voedingsstoffen binnen te krijgen voor zowel de eigen gezondheid als die van de baby.

Belangrijk

Het is belangrijk om te benoemen dat voedingssupplementen bedoeld zijn als een aanvulling op je dieet en niet als vervanging daarvan. Daarnaast wordt het aangeraden om te overleggen met je arts of diëtist voordat je voedingssupplementen gaat gebruiken, vooral als je gezondheidsproblemen hebt of medicatie gebruikt. Bovendien moeten ze gekozen worden op basis van jouw individuele factoren zoals leeftijd, geslacht, dieet, gezondheidstoestand en levensstijl. Supplementen moeten niet gekozen worden op basis van “baat het niet dan schaadt het niet”.

Risico’s

Potentiële risico’s van het nemen van voedingssupplementen:

 • Bijwerkingen: in sommige gevallen kunnen voedingssupplementen bijwerkingen of allergische reacties veroorzaken.
 • Interacties medicatie: voedingssupplementen en medicijnen kunnen elkaar wederzijds beïnvloeden en dit kan de effectiviteit van de medicijnen verminderen of ongewenste bijwerkingen veroorzaken.
 • Overdosering: sommige voedingsstoffen hebben een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) die vastgesteld is door de gezondheidsautoriteiten. Zo zijn voor vitamine A, D en B6 maximumgehaltes vastgelegd in de Warenwetregeling vrijstelling vitaminepreparaten.
 • Slechte productkwaliteit: niet alle voedingssupplementen zijn van dezelfde kwaliteit. Het is belangrijk om supplementen te kiezen van betrouwbare fabrikanten. Wees extra voorzichtig bij het kopen van supplementen via bijvoorbeeld het internet (bijvoorbeeld webshops zonder contactgegevens).
 • Verslavend gedrag: sommige mensen kunnen afhankelijk worden van voedingssupplementen en deze excessief blijven gebruiken. Dit kan verslavend gedrag tot gevolg hebben.
 • Onderliggende gezondheidsproblemen: het nemen van voedingssupplementen kan een onderliggend gezondheidsprobleem verbergen. Bezoek je huisarts in plaats van de symptomen te verlichten door middel van supplementen.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in zorgverzekeringen. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over zorgverzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten. Lees meer over Zorgpremies.nl

Betrouwbare informatie

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

 • www.nvwa.nl
 • www.rivm.nl
 • www.voedingscentrum.nl

Medisch advies

Onze website heeft als doel om bezoekers zo goed mogelijk te informeren over verzekeringen in begrijpbare taal. Wij zijn geen zorgverlener en mogen dan ook geen medisch advies geven. Heb je een medische vraag? Leg deze dan voor aan een arts of een medisch professional. Geeft een arts andere informatie dan hetgeen je op onze website leest, luister dan altijd naar je arts.

Keurmerk

Zorgpremies.nl is gecertificeerd door:
Logo Erkend Vergelijker