Welkom bij Zorgpremies.nl Zorgverzekering vergelijken
Contact

Gehoorapparaten

Naast zicht is gehoor een van de belangrijkste zintuigen. Hierdoor kunnen we niet alleen met andere mensen praten of muziek luisteren, maar zijn we ook bewust van mogelijke gevaren in onze omgeving. Wanneer uw gehoor is aangetast door ziekte, ongeval of ouderdom, kan dit van grote invloed zijn op uw dagelijks leven. Een van de meest voorkomende hulpmiddelen om u hierbij te helpen zijn gehoorapparaten.

Het is belangrijk om een duidelijk beeld te krijgen van de vergoedingen die u kunt verwachten voor gehoorapparaten. Hieronder staan een aantal punten op een rij om u te helpen in uw keuze. Bij het lezen is het belangrijk om uw persoonlijke situatie goed voor ogen te houden. Voor details over vergoedingen kunt u de tabel hieronder bekijken. Zo kunt u makkelijk zien welke verzekeraar het beste bij u past:

Wat zijn gehoorapparaten?

Een gehoorapparaat of hoortoestel is een hulpmiddel dat u in staat stelt om uw gehoorverlies te compenseren. Het apparaat vangt alle omgevingsgeluiden op met een microfoon en bewerkt deze signalen via een computerchip. Hierdoor zullen harde geluiden zachter klinken, maar zachte geluiden juist harder. Door een kleine luidspreker hoort u vervolgens een heldere versie van de geluiden om u heen. Mocht het nodig zijn, dan kan de expert, ook wel audicien genoemd, uw gehoorapparaat afstemmen zodat het goed blijft aansluiten op uw behoeften.

Wanneer is een gehoorapparaat nodig?

Hoortoestellen ondersteunen mensen die slechthorend zijn. U komt in aanmerking voor een gehoorapparaat wanneer u vastgestelde schade hebt van 35 decibel (DB) aan uw beste oor. Er zijn verschillende oorzaken die kunnen leiden tot gehoorverlies. Ouderdom is een van de bekendste. U gaat dan langzaamaan minder goed horen. Wanneer u gesprekken minder goed kan volgen, is het te adviseren om langs een specialist te gaan.

Daarnaast kan blootstelling aan harde geluiden, zoals bij een concert of bouwplaatsen, leiden tot problemen. Bepaalde gewoontes kunnen uw gehoor ook beschadigen, zoals wanneer de speakers van uw mobiel of koptelefoon te hoog staan. Verder kunt u ook last krijgen van gehoorklachten als gevolg van ziekte, medicijngebruik of een ongeval. Een audioloog of KNO-arts kan u helpen wanneer u gehoorklachten begint te ontwikkelen.

TIP:
Naast gehoorapparaten kunt ook gebruik maken van andere hulpmiddelen. Zo zijn er aanpassingen mogelijk aan uw telefoon, televisie en werkplek. Daarnaast kunt u ook in aanmerking komen voor een waarschuwings- en weksysteem. Hebt u twijfels of u hiervoor in aanmerking komt? Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar of audicien.

Welke soorten gehoorapparaten zijn er?

Afhankelijk van de aard van uw gehoorverlies, zijn er diverse soorten apparaten mogelijk. Deze apparaten verschillen niet in de manier waarop ze werken, maar wel hoe u ze draagt. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Achter-het-oor (AHO) toestel:
  Dit is het meest voorkomende gehoorapparaat. U draagt deze achter het oor waarbij er een slangetje naar een oorstuk in uw oor loopt.
 • Luidspreker-in-het-oor (LIHO) toestel:
  Dit toestel draagt u ook achter oor, maar hierbij is een luidspreker in uw oor geplaatst dat via een draadje naar het toestel loopt.
 • In-het-oor (IHO) toestel:
  Hierbij bevinden alle onderdelen zich in één apparaat dat u binnen uw oor draagt. Dit is voornamelijk ontworpen voor mensen met weinig gehoorverlies.
 • Kanaaltoestel:
  Verdwijnt in zijn geheel in het oor.
 • Complete-in-canal (CIC) toestel:
  Dit is een apparaat dat diep in de gehoorgang is geplaatst. Het is niet zichtbaar voor anderen en kunt u via een koortje verwijderen uit het oor.
 • Kasttoestel:
  Dit is een apparaat dat veel lijkt op een mobiele telefoon en is geschikt voor mensen die problemen hebben met hun motoriek. Dit apparaat draagt u op uw lichaam en loopt via een kabel naar uw oor.
 • Hoorbril:
  Een bril waarbij de luidsprekers in de poten zijn gemonteerd.

TIP:
Via het zogenoemde ‘hoorprotocol’ kan de audicien bepalen in hoeverre u een eenvoudig of complex gehoorapparaat nodig hebt. Hoortoestellen zijn ingedeeld in 5 categorieën, waarbij sommige onder vrije of private markt vallen. De zorgverzekeraar bepaalt wat voor vergoeding van toepassing is voor elke categorie via het contract met de audicien.

Vergoedingen voor gehoorapparaten

U komt aanmerking voor een vergoeding bij een minimaal gehoorverlies van 35 decibel (DB). Aangezien gehoorapparaten onder de categorie hulpmiddelen vallen, zijn ze door de basisverzekering gedeeltelijk gedekt, namelijk 75%. Dit houdt in dat u een verplicht eigen bijdrage van 25% hebt. Daarbij is het belangrijk om te weten dat u ook eerst uw verplichte eigen risico van 385 euro zal moeten betalen. Voor kinderen onder de 18 jaar is de eigen bijdrage en het eigen risico niet van toepassing.

Wanneer uw kind minderjarig is, hebt u een medische verklaring nodig van een KNO-arts en een audiologisch centrum. U kunt deze bezoeken na een doorverwijzing van de huisarts. Voor mensen tussen de 18 en 67 jaar is dit ook een verplichte route wanneer zij voor het eerst klachten hebben met hun gehoor. U kunt echter kiezen of u naar de KNO-arts gaat of een audiologisch centrum. Wanneer u al ervaring hebt met gehoortoestellen, kunt u gelijk naar de audicien gaan. Mensen boven de 68 kunnen zich gelijk melden bij een audicien. Deze zal beoordelen of het nodig is om een specialist te bezoeken. Zo niet, dan kunt u gelijk een apparaat laten aanmeten.

Aanvullende verzekering voor gehoorapparaten

U kunt gebruik maken van aanvullende pakketten van de zorgverzekeraars om de eigen bijdrage alsnog te laten vergoeden. Daarbij is het verstandig om rekening te houden met de volgende punten:

  • Er zijn zorgverzekeraars die geen aanvullende vergoeding geven voor gehoorapparaten.

De meeste zorgverzekeraars hebben een vastgesteld bedrag dat u per (aantal) jaar of per hoortoestel kan besteden.

 • Het kan voordelig zijn om te zien wat voor een contract uw audicien heeft afgesloten met uw zorgverzekeraar. Dit kan de hoogte van uw prijs en vergoeding beïnvloeden.
 • Het is belangrijk om in de gaten te houden dat hoe hoger de vergoeding is die u kiest, hoe hoger de premie (het maandbedrag) zal zijn.

TIP:
Wees bewust uit welk pakket men het gehoortoestel wil vergoeden. Er zijn verzekeraars die hiervoor een apart pakket hebben, maar er zijn ook gevallen waarin alle hulpmiddelen zijn gebundeld in een gezamenlijk pakket. Wanneer u al andere hulpmiddelen gebruikt, kan dit gevolgen hebben voor de hoogte van uw vergoeding.