Vergelijk en bespaar op uw zorgverzekering
Naast zicht is gehoor een van de belangrijkste zintuigen. Hierdoor kunnen we niet alleen met andere mensen praten of muziek luisteren, maar zijn we ook bewust van mogelijke gevaren in onze omgeving. Wanneer uw gehoor is aangetast door ziekte, ongeval of ouderdom, kan dit van grote invloed zijn op uw dagelijks leven. Een van de meest voorkomende hulpmiddelen om u hierbij te helpen zijn gehoorapparaten.
Het is belangrijk om een duidelijk beeld te krijgen van de vergoedingen die u kunt verwachten voor gehoorapparaten. Hieronder staan een aantal punten op een rij om u te helpen in uw keuze. Bij het lezen is het belangrijk om uw persoonlijke situatie goed voor ogen te houden. Voor details over vergoedingen kunt u de tabel hieronder bekijken. Zo kunt u makkelijk zien welke verzekeraar het beste bij u past:
Een gehoorapparaat of hoortoestel is een hulpmiddel dat u in staat stelt om uw gehoorverlies te compenseren. Het apparaat vangt alle omgevingsgeluiden op met een microfoon en bewerkt deze signalen via een computerchip. Hierdoor zullen harde geluiden zachter klinken, maar zachte geluiden juist harder. Door een kleine luidspreker hoort u vervolgens een heldere versie van de geluiden om u heen. Mocht het nodig zijn, dan kan de expert, ook wel audicien genoemd, uw gehoorapparaat afstemmen zodat het goed blijft aansluiten op uw behoeften.
Hoortoestellen ondersteunen mensen die slechthorend zijn. U komt in aanmerking voor een gehoorapparaat wanneer u vastgestelde schade hebt van 35 decibel (DB) aan uw beste oor. Er zijn verschillende oorzaken die kunnen leiden tot gehoorverlies. Ouderdom is een van de bekendste. U gaat dan langzaamaan minder goed horen. Wanneer u gesprekken minder goed kan volgen, is het te adviseren om langs een specialist te gaan.
Daarnaast kan blootstelling aan harde geluiden, zoals bij een concert of bouwplaatsen, leiden tot problemen. Bepaalde gewoontes kunnen uw gehoor ook beschadigen, zoals wanneer de speakers van uw mobiel of koptelefoon te hoog staan. Verder kunt u ook last krijgen van gehoorklachten als gevolg van ziekte, medicijngebruik of een ongeval. Een audioloog of KNO-arts kan u helpen wanneer u gehoorklachten begint te ontwikkelen.
TIP:
Naast gehoorapparaten kunt ook gebruik maken van andere hulpmiddelen. Zo zijn er aanpassingen mogelijk aan uw telefoon, televisie en werkplek. Daarnaast kunt u ook in aanmerking komen voor een waarschuwings- en weksysteem. Hebt u twijfels of u hiervoor in aanmerking komt? Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar of audicien.
Afhankelijk van de aard van uw gehoorverlies, zijn er diverse soorten apparaten mogelijk. Deze apparaten verschillen niet in de manier waarop ze werken, maar wel hoe u ze draagt. Voorbeelden hiervan zijn:
TIP:
Via het zogenoemde ‘hoorprotocol’ kan de audicien bepalen in hoeverre u een eenvoudig of complex gehoorapparaat nodig hebt. Hoortoestellen zijn ingedeeld in 5 categorieën, waarbij sommige onder vrije of private markt vallen. De zorgverzekeraar bepaalt wat voor vergoeding van toepassing is voor elke categorie via het contract met de audicien.
U komt aanmerking voor een vergoeding bij een minimaal gehoorverlies van 35 decibel (DB). Aangezien gehoorapparaten onder de categorie hulpmiddelen vallen, zijn ze door de basisverzekering gedeeltelijk gedekt, namelijk 75%. Dit houdt in dat u een verplicht eigen bijdrage van 25% hebt. Daarbij is het belangrijk om te weten dat u ook eerst uw verplichte eigen risico van 385 euro zal moeten betalen. Voor kinderen onder de 18 jaar is de eigen bijdrage en het eigen risico niet van toepassing.
Wanneer uw kind minderjarig is, hebt u een medische verklaring nodig van een KNO-arts en een audiologisch centrum. U kunt deze bezoeken na een doorverwijzing van de huisarts. Voor mensen tussen de 18 en 67 jaar is dit ook een verplichte route wanneer zij voor het eerst klachten hebben met hun gehoor. U kunt echter kiezen of u naar de KNO-arts gaat of een audiologisch centrum. Wanneer u al ervaring hebt met gehoortoestellen, kunt u gelijk naar de audicien gaan. Mensen boven de 68 kunnen zich gelijk melden bij een audicien. Deze zal beoordelen of het nodig is om een specialist te bezoeken. Zo niet, dan kunt u gelijk een apparaat laten aanmeten.
U kunt gebruik maken van aanvullende pakketten van de zorgverzekeraars om de eigen bijdrage alsnog te laten vergoeden. Daarbij is het verstandig om rekening te houden met de volgende punten:
De meeste zorgverzekeraars hebben een vastgesteld bedrag dat u per (aantal) jaar of per hoortoestel kan besteden.
TIP:
Wees bewust uit welk pakket men het gehoortoestel wil vergoeden. Er zijn verzekeraars die hiervoor een apart pakket hebben, maar er zijn ook gevallen waarin alle hulpmiddelen zijn gebundeld in een gezamenlijk pakket. Wanneer u al andere hulpmiddelen gebruikt, kan dit gevolgen hebben voor de hoogte van uw vergoeding.