Het vooruitzicht van een kind is iets waar met veel vrolijkheid naar wordt uitgekeken. Elke cultuur heeft eigen tradities en ideeën over de beste manier om kinderen ter wereld te brengen. Hoewel het advies van (groot)moeders goed bedoeld zijn, kan het nooit kwaad om extra voorbereidingen te treffen op de bevalling en de dagen daarna. Stellen of alleenstaande moeders kunnen zich extra voorbereiden door een zwangerschapscursus te volgen. Hierin leert u meer over praktische zaken rondom uw zwangerschap en wat u kunt verwachten wanneer uw kind ter wereld komt.
Het is belangrijk om een duidelijk beeld te krijgen van de vergoedingen die u kunt verwachten voor zwangerschapscursussen. Hieronder staan een aantal punten op een rij om u te helpen in uw keuze. Bij het lezen is het belangrijk om uw persoonlijke situatie goed voor ogen te houden. Voor details over vergoedingen kunt u de tabel hieronder bekijken. Zo kunt u makkelijk zien welke verzekeraar het beste bij u past:
De zwangerschapscursus is een verzamelnaam van activiteiten die in de loop der jaren zijn ontwikkeld om u beter voor te bereiden op het ouderschap. Hierbij ontvangt u meestal in groepsverband meer informatie over de bevalling en de zorg van de baby, maar ook hoe u het beste voor uzelf kunt zorgen. Op deze manier verloopt het gehele proces zo soepel mogelijk en weet u wat u moet doen bij lichamelijke ongemakken en uiteindelijk de weeën. Daarnaast is het ook een goede manier om in contact te komen met andere vrouwen om zo van elkaars ervaringen te leren. Het is verstandig om tijdens het eerste trimester (de eerste 3 maanden van uw zwangerschap) te kijken welke cursus het meest geschikt is voor uw situatie.
TIP:
Mocht u er behoefte aan hebben, dan kunt u ervoor kiezen om sommige cursussen privé te volgen of juist samen met uw partner. Daarnaast zijn sommige lessen binnen de cursus gewijd aan uw partner en hoe deze u het beste kan ondersteunen tijdens uw zwangerschap. Ook kunt u in sommige gevallen de locatie bepalen, zoals bij u thuis.
Over het algemeen kunt u onderscheid maken tussen cursussen die gericht zijn op fysieke voorbereiding, zoals de alom bekende zwangerschapsgym of zwangerschapsyoga. Verder kunt u ook zwemmen, dansen en zelfs hypnose uitproberen. Sommige vormen zijn op dit moment populair vanwege trends en hypes of wanneer een beroemdheid het aanbeveelt. Belangrijk is om een programma te kiezen dat bij u past. Daarnaast is het ook mogelijk om een cursus te volgen na uw bevalling. Deze programma’s zijn meer gericht op het herstel van uw lichaam en het terugvinden van balans in uw leven. Het is daarnaast ook geschikt voor uw partner om zo extra ondersteuning te kunnen bieden.
Daarnaast zijn er programma’s waarmee u zich geestelijk voorbereid en waarbij u dus vooral informatie, advies en tips bespreekt. Mindfulness behoort ook tot de mogelijkheden en kan belangrijk zijn om met de stress van de zwangerschap om te gaan. Daarnaast helpt het u om uw veranderingen en mogelijke klachten bewuster te ervaren. Psychoprofylaxe daarentegen is gefocust om u te helpen om te gaan met de pijn tijdens de bevalling. Het aanbod is dus erg divers, maar u moet ook rekening houden dat uw informatiebehoefte anders is per zwangerschap. Zo wilt u meer weten tijdens uw eerste zwangerschap en heeft u misschien alleen een opfriscursus nodig wanneer u al voor een ouder kind zorgt. Ga dus eerst goed bij uzelf na wat u nodig hebt voordat u deelneemt.
Wanneer u een zwangerschapscursus wil volgen is het van belang om te weten dat u niet in aanmerking komt voor een vergoeding vanuit de basisverzekering. Hierdoor bent u aangewezen op de aanvullende pakketten van de zorgverzekeraars. Twijfelt u? Of hebt u nog specifieke vragen? Dan is het verstandig een gesprek te voeren met uw eigen zorgverzekeraar of specialist. Daarnaast kunt ook rekening houden met de volgende punten:
TIP:
In sommige gevallen kan het nuttig zijn om (fysio)therapieën te volgen. Zo is bij haptonomie aanraking de sleutel voor uw en uw partner om contact te maken met uw ongeboren kind. Mensendieck of Cesartherapie richt zich voornamelijk op de manier waarop u beweegt om klachten weg te nemen. Hiervoor gelden andere vergoedingsvoorwaarden. Neem hiervoor contact op met uw zorgverzekeraar.