Wanneer u regelmatig op bezoek moet bij een medisch specialist kan dit uw dagelijks leven verstoren. Hoewel afspraken meestal goed in te plannen zijn, kan het soms een uitdaging zijn om geschikt vervoer te regelen. Er zijn diverse redenen waarom mensen in dit soort gevallen een taxi gebruiken. Zo kan het zijn dat men een aandoening heeft waardoor ze niet meer mogen rijden of niet meer zeker zijn in het verkeer vanwege hun leeftijd. Een taxi staat altijd voor u klaar, wanneer u het nodig hebt.
Het is belangrijk om een duidelijk beeld te krijgen van de vergoedingen die u kunt verwachten voor het gebruik van een taxi. Hieronder staan een aantal punten op een rij om u te helpen in uw keuze. Bij het lezen is het belangrijk om uw persoonlijke situatie goed voor ogen te houden. Voor details over vergoedingen kunt u de tabel hieronder bekijken. Zo kunt u makkelijk zien welke verzekeraar het beste bij u past:
Ondanks de vanzelfsprekende naam, is taxivervoer onder verzekeraars een overkoepelende term voor alle voertuigen die u gebruikt om naar het ziekenhuis, zorgverlener of instelling te gaan. Hieronder vallen personenauto’s, openbaar vervoer en taxi’s. Een rit met de ambulance valt hier echter niet onder.
Deze regeling is voornamelijk in het leven geroepen om mensen te vervoeren naar hun afspraken, met name voor ingrijpende behandelingen zoals chemotherapie en nierdialyse. Daarnaast is het geschikt voor rolstoelgebruikers die geen aangepast vervoer hebben en mensen met een visuele beperking. Hierbij is het belangrijk om te vermelden dat u altijd toestemming moet vragen aan uw zorgverzekeraar voordat u hiervan gebruik maakt.
Het is daarnaast ook mogelijk voor u om vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) gebruik te maken van een deeltaxi of regiotaxi. U kunt dit aanvragen via uw gemeente. Deze taxi’s zijn niet alleen bedoeld om naar het ziekenhuis te gaan, maar ook voor bijvoorbeeld boodschappen of familiebezoek. Mensen met een medische indicatie kunnen voor niet-medisch vervoer een aangepast tarief krijgen met een speciale Wmo pas. Mocht u verdere vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met uw gemeente.
U komt in aanmerking voor vergoeding vanuit de basisverzekering wanneer u een medische indicatie hebt. Dit wil zeggen dat u niet (meer) in staat bent om een voertuig te besturen of om op een andere manier deel te nemen aan het verkeer. U bent echter wel verplicht om een eigen bijdrage te betalen.
Het is altijd mogelijk om een aanvullend pakket bij een zorgverzekeraar af te sluiten wanneer u geen indicatie hebt of de kosten van de eigen bijdrage toch wil laten dekken. Hierbij is het belangrijk om de volgende punten in de gaten te houden: