De overheid past ieder jaar de samenstelling van het basispakket aan. Ook de inhoud van het aanvullende pakket wordt daarom jaarlijks aangepast. Het aanvullende pakket dat je ooit hebt afgesloten bevat daarom nu misschien wel hele andere dekkingen. Ben je bij een ander pakket beter af? Het overstappen naar een andere aanvullende zorgverzekering is niet ingewikkeld. Hieronder wordt het proces van overstappen beschreven en vind je zaken waar je op moet letten bij het overstappen.
Alle basiszorgverzekeringen zijn hebben 100% dezelfde dekking, maar er is vaak een groot prijsverschil! Vergelijken loont en is binnen 5 minuten geregeld!
Een groot deel van de medische kosten wordt vergoed vanuit het aanvullende pakket. Het is daarom belangrijk dat een aanvullend pakket aansluit op jouw zorgbehoeftes. De inhoud en de prijzen van de aanvullende pakketten veranderen vaak ieder jaar. Overstappen naar een ander pakket kan er dus voor zorgen dat je een pakket krijgt dat beter bij jou past, voor een lagere prijs. Je mag bij iedere zorgverzekeraar een aanvullend pakket afsluiten, ook wanneer je het basispakket bij een andere verzekeraar hebt afgesloten.
Voor het basispakket van de zorgverzekering kun je alleen overstappen aan het eind van ieder jaar. Deze termijn geldt voor aanvullende zorgverzekeringen niet, al stappen de meeste mensen ook voor hun aanvullende pakket op dit moment over. Bij de meeste zorgverzekeraars kun je het hele jaar door een aanvullend pakket afsluiten. Je bent echter wel aan de opzegtermijn van je oude aanvullende verzekering gebonden. De aanvullende zorgverzekering loopt per kalenderjaar, dus je kan altijd op 1 januari weer overstappen. Wil je op een bepaald moment in het jaar los van je basispakket naar een andere aanvullende verzekering overstappen? Dan kan dit bijna nooit online. Je moet dan telefonisch contact opnemen met de klantenservice van de zorgverzekeraar naar keuze.
Wanneer je wilt overstappen naar een andere zorgverzekering, is het belangrijk om eerst goed de mogelijkheden te bekijken. Dit doe je door alle verzekeringen met elkaar en met je huidige verzekering te vergelijken. Beoordeel de verschillende pakketten op de volgende punten:
Bedenkt wat er in je vorige zorgverzekering tekort schoot en wat voor zorg je in de toekomst verwacht nodig te hebben.
Om de juiste keuze te kunnen maken bij het overstappen van een zorgverzekering hebben we dit in 4 stappen uitgelegd hieronder.
De eerste stap bij het overstappen van zorgverzekering is vaststellen van welke zaken je het belangrijk vindt dat een zorgverzekering ze dekt.
Als je je zorgbehoefte hebt vastgesteld, dan kan je op zoek gaan naar een nieuwe zorgverzekering. Dit is de moeilijkste stap, want er zijn zoveel verschillende zorgverzekeraars en zorgverzekeringen op de markt. Om deze zoektocht en de keuze makkelijker te maken heeft zorgpremies.nl een handige tool waarmee je alle zorgpremies kan vergelijken.
Je kunt één keer per jaar van zorgverzekeraar veranderen. Je huidige zorgverzekeraar stuurt aan het einde van het jaar (rond eind november) de nieuwe zorgpremie en de nieuwe polisvoorwaarden voor het volgende jaar. Je dient dan voor 1 januari je huidige zorgverzekering (meestal schriftelijk) op te zeggen. Houd wel rekening met de bezorging van de post tijdens de feestdagen. Wees er dus op tijd bij!
Wanneer je niet op tijd bent met het opzeggen van je basiszorgverzekering, zit je weer een jaar vast aan deze verzekering. Als je een achterstand hebt in de betaling van je zorgpremie, is het niet mogelijk om je zorgverzekering op te zeggen.
Wanneer je je zorgverzekering voor 31 december opzegt, dan kan je tot 1 februari een nieuwe zorgverzekering aanvragen. De verzekering bij de nieuwe zorgverzekeraar gaat dan wel (met terugwerkende kracht) op 1 januari in. Als je te laat bent met het afsluiten van een verzekering bij een nieuwe verzekeraar, kan je een boete krijgen.
De verzekeraars hebben voor de basisverzekering een acceptatieplicht, maar voor een aanvullende verzekering geldt dit niet. Als je een aanvullende verzekering afsluit, moet je vaak een medische verklaring invullen.
Houd hier rekening mee, want de verwerking van deze gegevens kan extra tijd kosten. Het is ook mogelijk om je basisverzekering en je aanvullende verzekering bij verschillende zorgverzekeraars af te sluiten.
De overheid heeft geen zeggenschap over de samenstelling van uitvoering van aanvullende zorgverzekeringen. Zorgverzekeraars mogen daarom zelf bepalen of ze je voor het aanvullende pakket accepteren. Wanneer je overstapt naar een andere zorgverzekeraar, kan het dus zo zijn dat je een vragenlijst moet invullen of soms zelfs een keuring moet ondergaan. Daarmee wordt eerst nagegaan hoe gezond je bent. Sommige zorgverzekeraars, zoals FBTO, hebben in plaats van een medische acceptatie een verplichte wachttijd van enkele maanden. Zeg daarom nooit je oude aanvullende verzekering op voordat je officieel bent geaccepteerd bij een andere verzekeraar. Anders ben je onverzekerd. Lees hier meer over de acceptatie voor de aanvullende zorgverzekering.
Je kan dus maar één keer per jaar overstappen van zorgverzekeraar. Er zijn een aantal situaties waarbij een uitzondering wordt gemaakt.
Doordat er afspraken zijn gemaakt tussen de verschillende zorgverzekeraars, is het mogelijk om je nieuwe verzekeraar je oude zorgverzekering te laten opzeggen. Je moet dan wel voor 1 januari je nieuwe zorgverzekering aangevraagd hebben, anders heeft de nieuwe verzekeraar te weinig tijd om je oude zorgverzekering op te zeggen.
Het is ook mogelijk om aan je nieuwe verzekeraar te vragen om je oude zorgverzekering op te zeggen. Dit is mogelijk doordat er afspraken zijn gemaakt tussen de verschillende zorgverzekeraars. Als je wilt dat je nieuwe verzekeraar dit voor je doet, dien je je wel voor 1 januari te hebben aangemeld bij je nieuwe verzekeraar, anders heeft de nieuwe verzekeraar te weinig tijd om je oude zorgverzekering op te zeggen.
Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in zorgverzekeringen. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over zorgverzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten. Lees meer over Zorgpremies.nl
Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:
De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Zorgpremies.nl en specialist op het gebied van zorgverzekeringen.
Onze website heeft als doel om bezoekers zo goed mogelijk te informeren over verzekeringen in begrijpbare taal. Wij zijn geen zorgverlener en mogen dan ook geen medisch advies geven. Heb je een medische vraag? Leg deze dan voor aan een arts of een medisch professional. Geeft een arts andere informatie dan hetgeen je op onze website leest, luister dan altijd naar je arts.