Welkom bij Zorgpremies.nl Zorgverzekering vergelijken
Contact

Overstappen van zorgverzekering

De overheid past ieder jaar de samenstelling van het basispakket aan. Ook de inhoud van het aanvullende pakket wordt daarom jaarlijks aangepast. Het aanvullende pakket dat je ooit hebt afgesloten bevat daarom nu misschien wel hele andere dekkingen. Ben je bij een ander pakket beter af? Het overstappen naar een andere aanvullende zorgverzekering is niet ingewikkeld. Hieronder wordt het proces van overstappen beschreven en vind je zaken waar je op moet letten bij het overstappen.

Zorgpremies vergelijken

Alle basiszorgverzekeringen zijn hebben 100% dezelfde dekking, maar er is vaak een groot prijsverschil! Vergelijken loont en is binnen 5 minuten geregeld!

Vergelijk alle zorgverzekeringen

Waarom overstappen van zorgverzekering?

Een groot deel van de medische kosten wordt vergoed vanuit het aanvullende pakket. Het is daarom belangrijk dat een aanvullend pakket aansluit op jouw zorgbehoeftes. De inhoud en de prijzen van de aanvullende pakketten veranderen vaak ieder jaar. Overstappen naar een ander pakket kan er dus voor zorgen dat je een pakket krijgt dat beter bij jou past, voor een lagere prijs. Je mag bij iedere zorgverzekeraar een aanvullend pakket afsluiten, ook wanneer je het basispakket bij een andere verzekeraar hebt afgesloten.

Wanneer overstappen?

Voor het basispakket van de zorgverzekering kun je alleen overstappen aan het eind van ieder jaar. Deze termijn geldt voor aanvullende zorgverzekeringen niet, al stappen de meeste mensen ook voor hun aanvullende pakket op dit moment over. Bij de meeste zorgverzekeraars kun je het hele jaar door een aanvullend pakket afsluiten. Je bent echter wel aan de opzegtermijn van je oude aanvullende verzekering gebonden. De aanvullende zorgverzekering loopt per kalenderjaar, dus je kan altijd op 1 januari weer overstappen. Wil je op een bepaald moment in het jaar los van je basispakket naar een andere aanvullende verzekering overstappen? Dan kan dit bijna nooit online. Je moet dan telefonisch contact opnemen met de klantenservice van de zorgverzekeraar naar keuze.

Eerst goed vergelijken

Wanneer je wilt overstappen naar een andere zorgverzekering, is het belangrijk om eerst goed de mogelijkheden te bekijken. Dit doe je door alle verzekeringen met elkaar en met je huidige verzekering te vergelijken. Beoordeel de verschillende pakketten op de volgende punten:

 • De hoogte van de premie
 • De hoogte van de vergoedingen
 • De voorwaarden waar je aan moet voldoen voor een vergoeding
 • Met welke zorginstellingen in de buurt zijn er contracten afgesloten

Bedenkt wat er in je vorige zorgverzekering tekort schoot en wat voor zorg je in de toekomst verwacht nodig te hebben.

Alle zorgverzekeringen vergelijken

Stappenplan overstappen zorgverzekering

Om de juiste keuze te kunnen maken bij het overstappen van een zorgverzekering hebben we dit in 4 stappen uitgelegd hieronder.

Stap 1: Zorgbehoefte vaststellen

De eerste stap bij het overstappen van zorgverzekering is vaststellen van welke zaken je het belangrijk vindt dat een zorgverzekering ze dekt.

De volgende vragen kunnen je helpen bij vaststellen van je zorgbehoefte:

 • Vind je het belangrijk om vrije keuze te hebben van zorgverlener (restitutiepolis) of vind je het makkelijk als de rekeninging van een zorgverlener direct naar de zorgverzekeraar wordt gestuurd (naturapolis)?
 • Verwacht je het komende jaar veel zorg nodig te hebben of ben je eigenlijk nooit ziek? Als je verwacht weinig zorgkosten te maken, kun je ervoor kiezen om een hoog vrijwillig eigen risico te nemen. Het voordeel is dat je maandelijkse premie lager wordt. Het nadeel is dat als je ziek wordt, je tot een hoger bedrag aan zorgkosten zelf moet betalen.
 • Is er zorg die buiten het basispakket valt, maar die je graag aanvullend wilt verzekeren? Zorg als fysiotherapie, psychotherapie en behandelingen van de tandarts worden niet of beperkt gedekt binnen het basispakket. Deze zaken kun je wel aanvullend verzekeren bij een zorgverzekeraar.

Stap 2: Zorgverzekering kiezen

Als je je zorgbehoefte hebt vastgesteld, dan kan je op zoek gaan naar een nieuwe zorgverzekering. Dit is de moeilijkste stap, want er zijn zoveel verschillende zorgverzekeraars en zorgverzekeringen op de markt. Om deze zoektocht en de keuze makkelijker te maken heeft zorgpremies.nl een handige tool waarmee je alle zorgpremies kan vergelijken.

Stap 3: Zorgverzekering opzeggen

Je kunt één keer per jaar van zorgverzekeraar veranderen. Je huidige zorgverzekeraar stuurt aan het einde van het jaar (rond eind november) de nieuwe zorgpremie en de nieuwe polisvoorwaarden voor het volgende jaar. Je dient dan voor 1 januari je huidige zorgverzekering (meestal schriftelijk) op te zeggen. Houd wel rekening met de bezorging van de post tijdens de feestdagen. Wees er dus op tijd bij!

Wanneer je niet op tijd bent met het opzeggen van je basiszorgverzekering, zit je weer een jaar vast aan deze verzekering. Als je een achterstand hebt in de betaling van je zorgpremie, is het niet mogelijk om je zorgverzekering op te zeggen.

Stap 4: Nieuwe zorgverzekering afsluiten

Wanneer je je zorgverzekering voor 31 december opzegt, dan kan je tot 1 februari een nieuwe zorgverzekering aanvragen. De verzekering bij de nieuwe zorgverzekeraar gaat dan wel (met terugwerkende kracht) op 1 januari in. Als je te laat bent met het afsluiten van een verzekering bij een nieuwe verzekeraar, kan je een boete krijgen.

De verzekeraars hebben voor de basisverzekering een acceptatieplicht, maar voor een aanvullende verzekering geldt dit niet. Als je een aanvullende verzekering afsluit, moet je vaak een medische verklaring invullen.

Houd hier rekening mee, want de verwerking van deze gegevens kan extra tijd kosten. Het is ook mogelijk om je basisverzekering en je aanvullende verzekering bij verschillende zorgverzekeraars af te sluiten.

Acceptatie criteria en wachttijden aanvullende zorgverzekering

De overheid heeft geen zeggenschap over de samenstelling van uitvoering van aanvullende zorgverzekeringen. Zorgverzekeraars mogen daarom zelf bepalen of ze je voor het aanvullende pakket accepteren. Wanneer je overstapt naar een andere zorgverzekeraar, kan het dus zo zijn dat je een vragenlijst moet invullen of soms zelfs een keuring moet ondergaan. Daarmee wordt eerst nagegaan hoe gezond je bent. Sommige zorgverzekeraars, zoals FBTO, hebben in plaats van een medische acceptatie een verplichte wachttijd van enkele maanden. Zeg daarom nooit je oude aanvullende verzekering op voordat je officieel bent geaccepteerd bij een andere verzekeraar. Anders ben je onverzekerd. Lees hier meer over de acceptatie voor de aanvullende zorgverzekering.

Overstap uitzonderingen

Je kan dus maar één keer per jaar overstappen van zorgverzekeraar. Er zijn een aantal situaties waarbij een uitzondering wordt gemaakt.

 • 1 Als je in Nederland gaat wonen en in het buitenland hebt gewoond.
 • 2 Als je verzekeringsplichtig bent en nu niet verzekerd bent.
 • 3 Als je 18 jaar bent geworden en niet meer meeverzekerd wilt zijn met je ouders.
 • 4 Als je in het buitenland woont en belasting in Nederland betaalt.
 • 5 Als je militair was en uit dienst treedt.
 • 6 Als je bij je nieuwe werkgever een collectieve zorgverzekering afsluit.

Opzegservice

Doordat er afspraken zijn gemaakt tussen de verschillende zorgverzekeraars, is het mogelijk om je nieuwe verzekeraar je oude zorgverzekering te laten opzeggen. Je moet dan wel voor 1 januari je nieuwe zorgverzekering aangevraagd hebben, anders heeft de nieuwe verzekeraar te weinig tijd om je oude zorgverzekering op te zeggen.

Het is ook mogelijk om aan je nieuwe verzekeraar te vragen om je oude zorgverzekering op te zeggen. Dit is mogelijk doordat er afspraken zijn gemaakt tussen de verschillende zorgverzekeraars. Als je wilt dat je nieuwe verzekeraar dit voor je doet, dien je je wel voor 1 januari te hebben aangemeld bij je nieuwe verzekeraar, anders heeft de nieuwe verzekeraar te weinig tijd om je oude zorgverzekering op te zeggen.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in zorgverzekeringen. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over zorgverzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten. Lees meer over Zorgpremies.nl

Betrouwbare informatie

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

 • www.zorgverzekeringslijn.nl
 • www.zorginstituutnederland.nl
 • www.rijksoverheid.nl

Informatie gecontroleerd door onze expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Linda van Reenen. Zij is meer dan 5 jaar werkzaam voor Zorgpremies.nl en specialist op het gebied van zorgverzekeringen.

Medisch advies

Onze website heeft als doel om bezoekers zo goed mogelijk te informeren over verzekeringen in begrijpbare taal. Wij zijn geen zorgverlener en mogen dan ook geen medisch advies geven. Heb je een medische vraag? Leg deze dan voor aan een arts of een medisch professional. Geeft een arts andere informatie dan hetgeen je op onze website leest, luister dan altijd naar je arts.

Keurmerk

Zorgpremies.nl is gecertificeerd door:
Logo Erkend Vergelijker