Stoppen met roken

Stoppen met roken is voor veel mensen niet makkelijk. Het is immers een verslaving waar je niet vanzelf vanaf komt. Toch is het één van de beste dingen die je voor je gezondheid kunt doen. En gelukkig merk je de positieve effecten van stoppen al heel snel. Maar hoe kun je het best stoppen? En wat merk je precies als je gestopt bent? Op deze pagina vind je meer informatie over stoppen met roken.

Waarom stoppen met roken?

Dat roken een ongezonde gewoonte is, dat is voor veel mensen niets nieuws meer. Stoppen met roken zal ervoor zorgen dat je gezondheid er flink op vooruit gaat. De voordelen van stoppen met roken zijn bijna oneindig. Enkele voordelen zijn:

  • Beter kunnen ademhalen en een betere longcapaciteit
  • Minder hoesten en benauwdheid
  • Veel minder risico op hart- en vaatziekten
  • Betere conditie
  • Meer kunnen proeven en ruiken
  • Mooiere huid en tanden
  • Je bent vruchtbaarder
  • Langer leven
  • Je bespaart veel geld

Waarom is stoppen met roken zo moeilijk?

Stoppen met roken kan een grote uitdaging zijn. Dat het zo moeilijk is om te stoppen en gestopt te blijven is goed te verklaren. Roken is in veel gevallen namelijk een verslaving. Bij een verslaving ben je afhankelijk van een middel, in dit geval van sigaretten. Bij roken is dit niet alleen een lichamelijke, maar ook een geestelijke afhankelijkheid.

Lichamelijke afhankelijkheid

In sigaretten, sigaren en shag zit een stof die ‘nicotine’ heet. Dit is het stofje dat ervoor zorgt dat roken zo verslavend is. Nicotine zorgt er namelijk voor dat je je goed voelt. Gedurende ongeveer 20 minuten voel je je ontspannen, zelfverzekerder en opgewekt en kun je je beter concentreren. Wanneer de hoeveelheid nicotine in je lichaam daalt neemt dit effect af en dat zorgt ervoor dat je je onrustig gaat voelen. Hierdoor steken mensen vaak een nieuwe sigaret op.

Geestelijke afhankelijkheid

Naast dat je lichaam fysiek afhankelijk is van de nicotine speelt geestelijke afhankelijkheid ook een rol in deze verslaving. Roken is namelijk een gewoonte geworden. Zo heeft het in het dagelijks leven een functie gekregen, zoals bijvoorbeeld een pauzemomentje, jezelf belonen of omgaan met emoties. Bepaalde situaties kunnen het verlangen naar roken triggeren.

Methoden om te stoppen met roken

Er zijn verschillende methoden om te stoppen met roken. Sommige mensen kiezen ervoor om zonder hulp te stoppen. Je kunt er ook voor kiezen om gebruik te maken van verschillende hulpmiddelen of begeleiding.

Nicotinevervangers

Nicotinevervangers kunnen helpen om de fysieke ontwenningsverschijnselen te verminderen. Deze producten geven je een kleine hoeveelheid nicotine, zonder de schadelijke stoffen die in sigaretten zitten. Nicotinevervangers zijn in verschillende vormen te vinden. Zo kun je kiezen uit pleisters, kauwgom, neussprays, inhalators en tabletten.

Medicatie

Wanneer je van plan bent om te stoppen met roken, kan een arts je medicijnen voorschrijven. Deze medicijnen helpen bij het verminderen van de klachten na het stoppen en kunnen het verlangen naar een sigaret wegnemen. Medicijnen die kunnen worden gebruikt bij het stoppen zijn Bupropion en Nortriptyline en zijn op voorschrift verkrijgbaar.

Professionele begeleiding

Het inroepen van professionele hulp kan ook nuttig zijn. Zo kun je tijdens het stoppen worden begeleid door een arts, praktijkondersteuner of een coach. Je zult dan coachingsgesprekken hebben die je kunnen helpen bij de uitdagingen waar je mee te maken krijgt bij het stoppen. Deze begeleiding kan ook worden gecombineerd met het nemen van medicatie.

Vergoeding vanuit de zorgverzekering

Wanneer je hulp nodig hebt bij het stoppen met roken, kun je hier vanuit je zorgverzekering vaak een vergoeding voor krijgen. De basisverzekering vergoedt jaarlijks één stoppen met roken programma. Het gaat daarbij om methoden die werken, zoals persoonlijke coaching of groepstrainingen. De vergoeding is 100% en er is geen sprake van een eigen risico.

Nicotinepleisters, nicotinekauwgom of medicijnen op recept worden alleen vergoed in combinatie met begeleiding. Neem daarom eerst contact op met de huisarts wanneer je in aanmerking wilt komen voor een vergoeding. Daarnaast kunnen de voorwaarden voor vergoeding per verzekeraar verschillen. Check eerst de polisvoorwaarden van je verzekeraar.

Wat gebeurt er met je lichaam als je stopt met roken?

Wanneer je stopt met roken, begint je lichaam vrijwel direct te herstellen. Je merkt de eerste voordelen van het stoppen al snel. Binnen 20 minuten na je laatste sigaret begint je hartslag te dalen. Binnen 12 uur is het koolmonoxide niveau in je bloed weer normaal en binnen 24 uur zal je bloeddruk dalen. Na 2 dagen is de nicotine uit je lichaam en merk je dat je beter proeft en ruikt. Na een paar weken verbetert je longfunctie en neemt je bloedsomloop toe. Op de lange termijn verminder je het risico op hart- en vaatziekten, longkanker en andere vormen van kanker aanzienlijk.

Omgaan met ontwenningsverschijnselen

Ontwenningsverschijnselen zijn een normaal onderdeel van het stoppen met roken en zijn een teken dat je lichaam zich aan het herstellen is van de effecten van nicotine. Veel voorkomende bijwerkingen van stoppen met roken zijn:

  • Sneller geïrriteerd zijn
  • Angst of paniekaanvallen
  • Hoofdpijn
  • Slaapproblemen
  • Een verhoogde eetlust
  • Last van zweten en trillen
  • Je kunt slechter poepen

Deze bijwerkingen kunnen erg vervelend zijn. Toch is het belangrijk om te onthouden dat ontwenningsverschijnselen tijdelijk zijn. De klachten zijn het ergst tijdens de eerste paar dagen na het stoppen en verminderen binnen een paar weken. Er zijn verschillende strategieën die je kunnen helpen bij het omgaan met ontwenningsverschijnselen, zoals lichaamsbeweging, ontspanningstechnieken, en afleiding. Ook is het belangrijk om voor jezelf te zorgen door gezond te eten en voldoende te slapen.

Tips om gestopt te blijven

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zo ook bij het stoppen met roken. Een goede voorbereiding gaat je helpen om niet alleen te stoppen, maar ook om gestopt te blijven. Met onderstaande tips ben jij voorbereid op het stoppen en gestopt blijven.

  1. Denk na over je ‘waarom’. Zet de redenen waarom jij wilt stoppen met roken op een rij. Herinner jezelf hieraan tijdens het proces van stoppen en op de moeilijke momenten.
  2. Creëer nieuwe routines en gewoonten die niet verbonden zijn met roken. Als je bijvoorbeeld altijd rookte tijdens je werkpauze, ga dan wandelen of maak een praatje met een collega.
  3. Kies een stopdag. Zorg ervoor dat je op deze dag geen sigaretten meer in huis hebt en stop in één keer. Afbouwen maakt het stoppen niet makkelijker.
  4. Vraag om hulp op de moeilijke momenten. Dit kan ondersteuning zijn van vrienden of familie, een professionele hulpverlener of een steungroep voor stoppen met roken.
  5. Gooi alles weg wat je herinnert aan het roken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan asbakken of aanstekers. Deze spullen heb je niet meer nodig nu je gestopt bent.
  6. Beloon jezelf. Stel voor jezelf bepaalde mijlpalen op, bijvoorbeeld als je een week, een maand, of een jaar gestopt bent met roken. Beloon jezelf op deze momenten, bijvoorbeeld door iets te kopen met het geld dat je hebt bespaard door niet te roken.
  7. Pas op met gezelligheidssituaties. Vaak zijn situaties als feestjes en borrels, maar ook dranken als koffie, thee en alcohol gekoppeld aan roken.
  8. Geef niet op na een terugval. Een terugval is geen mislukking, maar juist een goed moment om te leren en je strategieën voor het stoppen te verbeteren. Blijf gefocust op je doel en onthoud dat elke dag zonder sigaret een overwinning is.
  9. Betrouwbare informatie

    Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in zorgverzekeringen. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over zorgverzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten. Lees meer over Zorgpremies.nl

    Betrouwbare informatie

    Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

    • www.kwf.nl
    • www.ikstopnu.nl
    • www.thuisarts.nl

    Medisch advies

    Onze website heeft als doel om bezoekers zo goed mogelijk te informeren over verzekeringen in begrijpbare taal. Wij zijn geen zorgverlener en mogen dan ook geen medisch advies geven. Heb je een medische vraag? Leg deze dan voor aan een arts of een medisch professional. Geeft een arts andere informatie dan hetgeen je op onze website leest, luister dan altijd naar je arts.

    Keurmerk

    Zorgpremies.nl is gecertificeerd door:
    Logo Erkend Vergelijker