Welkom bij Zorgpremies.nl Zorgverzekering vergelijken
Contact

Borstprothese

De ontwikkelingen in de medische wereld hebben voor diverse manieren gezorgd waarop lichaamsdelen te vervangen zijn. Deze hulpmiddelen worden ook wel protheses genoemd en kunnen in de meeste gevallen ervoor zorgen dat u uw dagelijks leven weer goed kan oppakken. Andere protheses zijn meer cosmetisch van aard en hebben als doel om uw oude uiterlijk te herstellen of om uw uiterlijk te verbeteren. De borstprothese is een hulpmiddel dat ervoor kan zorgen dat uw zelfvertrouwen herstelt.

Het is belangrijk om een duidelijk beeld te krijgen van de vergoedingen die u kunt verwachten voor een borstprothese. Hieronder staan een aantal punten op een rij om u te helpen in uw keuze. Bij het lezen is het belangrijk om uw persoonlijke situatie goed voor ogen te houden. Voor details over vergoedingen kunt u de tabel hieronder bekijken. Zo kunt u makkelijk zien welke verzekeraar het beste bij u past:

Wat is een borstprothese?

Een borstprothese, soms ook wel mammaprothese genoemd, is een hulpmiddel dat de vorm en het volume van een natuurlijke borst zo goed mogelijk nabootst. De meest voorkomende reden om een prothese te dragen is na een (gedeeltelijke) amputatie van een borst. Daarnaast zijn er ook vrouwen die graag hun bestaande borsten willen verfraaien door ze te vergroten of door de vorm te veranderen.

Afhankelijk van de ingreep en uw wensen, kunt u kiezen voor een gedeeltelijke of een volledige prothese. Deze kunt u zowel in uw lichaam laten plaatsen of uitwendig dragen. Bij de laatste categorie kunt u de prothese eenvoudig dragen in uw BH of tegen uw huid plakken. Dit geeft niet alleen ondersteuning, maar ziet er ook natuurlijk uit.

Wanneer is een borstprothese nodig?

Wanneer u een borstamputatie of een borstbesparende operatie hebt ondergaan, kunt u kiezen om een prothese te dragen. Sommige vrouwen kiezen er echter voor om er geen uitwendig te dragen en hebben liever een borstreconstructie. Dit is een medische ingreep waarbij men door een implantaat de vorm en inhoud van de oude borst(en) probeert te herstellen. Daarnaast zijn er vrouwen die niet tevreden zijn over het uiterlijk of grootte van hun huidige borsten. Een borstprothese is dan voornamelijk cosmetisch van aard.

TIP:
Voor vrouwen met een grotere cupmaat kan het verstandig zijn een prothese te dragen om zo rug- en schouderklachten te voorkomen.

Soorten borstprotheses

Wanneer u een borstreconstructie ondergaat, zijn er een aantal prothesen die u kunt overwegen. Deze bestaan meestal uit silicoon omdat de structuur het meest overeenkomt met die van natuurlijke borsten. U kunt hierbij onder andere kiezen tussen een ronde of een druppelvormige implantaat. Tijdens een reconstructie is het mogelijk om de prothese boven of onder uw borstspier te plaatsen. Dit is echter afhankelijk van hoeveel borstweefsel u hebt en uw lichaamsbouw.

In het geval van een uitwendige borstprothese draagt u eerst een tijdelijke prothese totdat de wonden van uw operatie goed genezen zijn. Het is mogelijk om tijdelijk kleding of een hemd te dragen die u kunt vullen met een zacht, stoffen padding op de juiste plaats. Daarna kijkt u samen met een expert wat voor soort definitieve prothese het beste bij uw past. De meeste prothesen gemaakt van silicoon.

Zo kunt u kiezen voor de volgende varianten:

Lichtgewicht

Ontwikkeld voor vrouwen met een grotere cupmaat om onder andere schouderklachten te voorkomen.

Contactprothese

Deze kunt u direct op de huid plakken dankzij een speciale lijmlaag die geschikt is voor de huid. Deze prothese kunt u 6-12 maanden na een ingreep gebruiken.

Deelborstprothese

Ontwikkeld voor vrouwen die een borstsparende operatie hebben ondergaan. Het geeft ondersteuning en volume. Het is verkrijgbaar in verschillende vormen.

Zwemprothese

Deze zijn lichter van gewicht en dus geschikt voor badkleding. Het is ook mogelijk om badkleding te kopen waar een vulling is verwerkt op de plaats waar uw prothese zit.

TIP:
Omdat u een borstprothese dicht op de huid draagt, is het van belang om deze dagelijks schoon te maken. Dit doet u met lauwwarm water, zachte zeep en een zachte handdoek.

Vergoeding voor borstprothese(s)

U kunt in aanmerking komen voor vergoeding vanuit de basisverzekering wanneer er sprake is van medisch noodzaak, bijvoorbeeld in het geval van borstkanker. Belangrijk om te weten is dat u wel eerst het verplicht eigen risico van 385 euro moet betalen. Twijfelt u? Of hebt u nog specifieke vragen? Dan is het verstandig een gesprek te voeren met uw eigen zorgverzekeraar of specialist.

Mocht er geen sprake zijn van medische noodzaak of zou u de kosten voor hulpmiddelen willen dekken, kunt u gebruik maken van de aanvullende pakketten van zorgverzekeraars. Daarnaast is het verstandig om rekening te houden met het volgende:

    • Er zijn verzekeraars die geen aanvullende vergoeding geven voor (een) borstprothese(s).
    • Sommige zorgverzekeraars hebben een vastgesteld bedrag dat u eenmalig kunt besteden per jaar of per twee jaar.
    • Het komt soms voor dat alleen bepaalde hulpmiddelen in aanmerking komen voor een vergoeding.
    • Het is belangrijk om in de gaten te houden dat hoe hoger de vergoeding is die u kiest, hoe hoger de premie (het maandbedrag) zal zijn.

TIP:
Het kan voordelig zijn om te achterhalen of uw medisch specialist een contract heeft afgesloten met uw zorgverzekeraar. Mocht dit niet zo zijn, dan kan het negatieve gevolgen hebben voor de hoogte van uw vergoeding.