Welkom bij Zorgpremies.nl Zorgverzekering vergelijken
Contact

Vitamine D

Vitamine D is een stof die erg belangrijk is voor ons lichaam. Maar waar zit vitamine D precies in en waarom is het zo belangrijk om er voldoende van binnen te krijgen? In dit artikel vind je het antwoord op deze vragen. Daarnaast vind je meer informatie over wat vitamine D is, de aanbevolen hoeveelheid en over een tekort aan vitamine D.

Wat is vitamine D?

Vitamine D is een vetoplosbare stof die een belangrijke rol speelt in het gezond houden van het menselijk lichaam. Zo speelt de stof een rol in het onderhouden van onze botten, immuunsysteem en spieren. Officieel is vitamine D geen vitamine, maar een vetoplosbaar hormoon. De vitamine staat ook wel bekend als de ‘zonnevitamine’, maar kan uit verschillende bronnen worden gehaald.

Hoeveel vitamine D heb ik nodig?

Hoeveel vitamine D je lichaam nodig heeft kan van persoon tot persoon variëren. Er zijn dan ook verschillende richtlijnen voor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vitamine D. Over het algemeen is de ADH voor volwassenen tussen de 10 en 20 microgram.

Afhankelijk van factoren

De behoefte aan vitamine D wordt bepaald door meerdere factoren. Zo is de hoeveelheid die je nodig hebt afhankelijk van:

 • Leeftijd: voor ouderen wordt een hogere dosering aangeraden. Voor mannen boven de 70 wordt geadviseerd extra vitamine D te nemen. Voor vrouwen wordt dit vanaf het moment van de overgang aangeraden, dit is vaak rond de 50 jaar.
 • Huidskleur: mensen met een getinte huid worden geadviseerd het hele jaar door extra vitamine D te nemen.
 • Zwangerschap en borstvoeding: vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven hebben meer vitamine D nodig.
 • Blootstelling aan zonlicht: voor mensen die minder dan een half uur buiten komen, of een boerka dragen is het verstandig extra vitamine D te nemen.

Om te bepalen wat voor jou de juiste hoeveelheid is, of wanneer je twijfelt, is het verstandig een arts of diëtist te raadplegen. Te veel vitamine d nemen kan namelijk schadelijke gevolgen hebben.

Bronnen van vitamine D

Het lichaam kan uit verschillende bronnen vitamine D halen. Voorbeelden hiervan zijn zonlicht, voeding en supplementen.

Zonlicht

Het grootste deel van onze dagelijkse vitamine D maakt ons lichaam zelf aan. Dit gebeurt wanneer er zonlicht op blote huid schijnt. Doordat het lichaam wordt blootgesteld aan UV straling wordt er in de huid vitamine D3 aangemaakt.

Voedsel

Een andere belangrijke bron van vitamine d is voeding. Dierlijke producten bevatten vaak vitamine D. Zo zijn vette vissoorten, zoals haring, zalm en makreel, maar ook eieren en roomboter voedingsmiddelen die veel vitamine d bevatten. Daarnaast zijn er ook voedingsmiddelen waar kunstmatig vitamine D aan is toegevoegd, zoals verschillende melksoorten, margarine en ontbijtgranen.

Supplementen

Als we te weinig vitamine uit blootstelling aan zonlicht en uit voeding halen, kan ons lichaam ook vitamine D uit supplementen halen. Belangrijk hierbij is wel om op de dosering te letten, raadpleeg daarom altijd een arts wanneer je supplementen wil gaan gebruiken. Een te hoge dosering kan nadelige gevolgen hebben.

Functies van vitamine D in ons lichaam

Vitamine D helpt bij het gezond houden van (delen van) ons lichaam. De vitamine speelt een belangrijke rol in verschillende processen. Zo is vitamine D belangrijk voor:

 • Opname van calcium: een van de belangrijkste functies van vitamine D is het reguleren van de calciumhuishouding en botontwikkeling. Ons lichaam maakt namelijk gebruik van vitamine D om calcium uit voedsel en supplementen op te nemen en vast te houden in de botten. Dit zorgt ervoor dat botten goed kunnen groeien en sterk blijven.
 • Immuunsysteem: vitamine D speelt een rol in het op peil houden van onze weerstand. Een goede werking van het immuunsysteem helpt bij het voorkomen dat je ziek wordt.
 • Spieren: vitamine D beïnvloed de spierfunctie. Een tekort kan ervoor zorgen dat de spieren zwakker worden of dat je kramp krijgt. Voor een goede werking en een goed herstel van de spieren is vitamine D erg belangrijk.

Vitamine D tekort

Een tekort aan vitamine D is een veelvoorkomend probleem, dat kan worden vastgesteld met een bloedonderzoek. Met name bij ouderen komt een tekort aan vitamine D vaker voor. Een tekort kan verschillende oorzaken hebben en kan gepaard gaan met diverse symptomen.

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken die kunnen leiden tot een tekort aan vitamine D, waaronder:

 • Beperkte blootstelling aan zonlicht: Als we niet,of weinig, blootgesteld worden aan zonlicht, kan ons lichaam onvoldoende vitamine D aanmaken. Het risico hierop is hoger voor mensen die veel binnen blijven of die bedekkende kleding dragen.
 • Te weinig vitamine D uit voeding: mensen met een dieet waarin weinig vitamine D voorkomt lopen het risico op een tekort. Zo lopen veganisten en vegetariërs vanwege hun voedingspatroon een hoger risico.
 • Een vetarm dieet volgen: vitamine D is een vetoplosbare stof. Voor de opname van vitamine D is het dus belangrijk dat je dit binnenkrijgt in combinatie met een bron van vet.
 • Leeftijd: het vermogen van ons lichaam om vitamine D uit zonlicht te maken, vermindert naarmate we ouder worden.
 • Lichamelijke aandoeningen: sommige aandoeningen, zoals obesitas, coeliakie en Crohns ziekte, kunnen ertoe leiden dat het lichaam niet voldoende vitamine D kan opnemen uit voedsel.
 • Symptomen

  Een tekort aan vitamine D kan gepaard gaan met verschillende symptomen, waaronder:

 • Vermoeidheid en je zwak voelen
 • Spierpijn
 • Botpijn en aandoeningen zoals botontkalking
 • Depressie en verminderd humeur
 • Angstklachten
 • Bloedend tandvlees
 • Gevolgen voor de gezondheid

  Een tekort aan vitamine D kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid. Het kan bijvoorbeeld leiden tot verzwakte botten en een verhoogd risico op botbreuken. Het kan ook bijdragen aan een verminderde weerstand en een verhoogd risico op ziekte. Daarnaast kan een tekort aan vitamine D ook een negatieve invloed hebben op onze geestelijke gezondheid. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat we voldoende vitamine D binnenkrijgen, zowel uit zonlicht als uit voedsel en supplementen. Als er een tekort aan vitamine D is vastgesteld is het belangrijk dit te behandelen.

  Behandeling

  De behandeling van een tekort aan vitamine D bestaat in de meeste gevallen aan het nemen van aanvullende vitamine D supplementen. Deze supplementen zijn er in de vorm van pillen, drankjes en druppels. In sommige gevallen kan een arts ook besluiten een injectie voor te schrijven.

  Betrouwbare informatie

  Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in zorgverzekeringen. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over zorgverzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten. Lees meer over Zorgpremies.nl

  Betrouwbare informatie

  Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

  • www.voedingscentrum.nl
  • www.gezondheidsplein.nl
  • www.thuisarts.nl

  Medisch advies

  Onze website heeft als doel om bezoekers zo goed mogelijk te informeren over verzekeringen in begrijpbare taal. Wij zijn geen zorgverlener en mogen dan ook geen medisch advies geven. Heb je een medische vraag? Leg deze dan voor aan een arts of een medisch professional. Geeft een arts andere informatie dan hetgeen je op onze website leest, luister dan altijd naar je arts.

  Keurmerk

  Zorgpremies.nl is gecertificeerd door:
  Logo Erkend Vergelijker