Welkom bij Zorgpremies.nl Zorgverzekering vergelijken
Contact

Gratis zorgverzekering

Iedereen die een inkomen onder een bepaalde grens heeft, krijgt van de overheid zorgtoeslag. Soms overstijgt de hoogte van je zorgtoeslag de hoogte van de maandelijkse premie die je moet betalen voor je zorgverzekering. Je zorgverzekering is dan dus feitelijk gratis! Vergeet de zorgtoeslag niet aan te vragen als je daarvoor in aanmerking komt.

In 2023 stijgen de premies gemiddeld €9,67 per maand, geheel ‘gratis’ is een zorgverzekering in 2023 bijna niet af te sluiten maar de goedkoopste hebben wij voor je op een rij gezet in onze zorgverzekering vergelijker.

Vergelijk alle zorgverzekeringen

Zorgtoeslag

Zorgtoeslag is een toeslag die mensen moet helpen met het betalen van de zorgpremie. Niet iedereen krijgt zorgtoeslag. De overheid bepaalt wie er in aanmerking komt voor deze financiële bijdrage. In 2023 zijn de voorwaarden:

  • Je bent minimaal 18 jaar en hebt een Nederlandse zorgverzekering.
  • Je hebt de Nederlandse nationaliteit of een verblijfsvergunning.
  • Als alleenstaande mag je maximaal € 30.481 (2023) per jaar verdienen.
  • Wanneer je samenwoont, mag het gezamenlijk inkomen maximaal € 38.945 (2023) per jaar zijn.
  • Je (gezamenlijke) vermogen is niet te hoog.

De maximale zorgtoeslag die je in 2023 kunt ontvangen is € 104,- per maand. Vind je een zorgverzekering met een lagere premie? Dan heb jij een gratis zorgverzekering aan de haak geslagen!

Kijk voor meer informatie op de website van de belastingdienst afdeling toeslagen.

Voorwaarden

Het klinkt natuurlijk erg goed: een gratis zorgverzekering met soms zelfs geld toe. Er kleven echter een aantal voorwaarden aan deze optie die het misschien minder geschikt voor jou maken.

Vrijwillig eigen risico

De verzekeringspremies die zich onder de hoogte van de zorgtoeslag bevinden zijn allemaal gebaseerd op het maximale vrijwillig eigen risico. Dat betekent dat je bij deze verzekeringen geen € 385,- eigen risico betaalt, maar € 885,- per jaar.

Wanneer je zorg ontvangt moet je in staat zijn om dit eigen risico zelf te betalen. Als er onverwachts iets gebeurt, moet je dus dit totale bedrag van € 885,- achter de hand hebben. Deze kosten zijn voor veel mensen met een uitkering, laag inkomen of bijstand te hoog.

Inkomensafhankelijke bijdrage

Ook wanneer je zorgtoeslag ontvangt, is je zorgverzekering nog steeds niet helemaal gratis. Je betaalt ook nog een inkomensafhankelijke bijdrage. Dit is een door de overheid bepaald percentage van je totale inkomen dat je moet afdragen aan de zorgverzekering. De inkomensafhankelijke bijdrage wordt ingehouden door je werkgever op je loon of door de overheid op je uitkering. Wanneer je een eigen bedrijf hebt, moet je deze bijdrage zelf afstaan aan de Belastingdienst.