Borstvoeding is essentieel voor de ontwikkeling van uw kind. Wanneer dit niet zo makkelijk gaat, is het mogelijk om via vervangende soorten melk uw kind alsnog te voeden. Mocht u voorkeur toch uitgaan om uw kind de borst te geven, dan is het mogelijk om samen met een lactatiekundige te werken. Deze specialist gaat samen met u kijken wat de oorzaken kunnen zijn van uw problemen en hoe u dit het beste kunt oplossen. Dit zorgt uiteindelijk voor een gezonde melkproductie en een tevreden kind.
Het is belangrijk om een duidelijk beeld te krijgen van de vergoedingen die u kunt verwachten voor lactatiekundige hulp. Hieronder staan een aantal punten op een rij om u te helpen in uw keuze. Bij het lezen is het belangrijk om uw persoonlijke situatie goed voor ogen te houden. Voor details over vergoedingen kunt u de tabel hieronder bekijken. Zo kunt u makkelijk zien welke verzekeraar het beste bij u past:
Dit is ondersteuning die u kunt ontvangen wanneer u moeite hebt om uw pasgeboren kind borstvoeding te geven. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals onzekerheid of pijn tijdens het voeden, maar het kan ook zijn dat uw kind de borst weigert of moeite heeft om te drinken. Uw gynaecoloog en verloskundige geven u advies hierover, maar een lactatiekundige is professioneel opgeleid op dit gebied en kan u daardoor specifieke tips geven die toegespitst zijn op uw persoonlijke situatie. Lactatiekundigen geven daarnaast cursussen aan zwangere vrouwen om hen voor te bereiden op de kraamperiode (eerste 6 weken na bevalling).
TIP:
Mochten medicijnen nodig zijn om u en uw kind extra te ondersteunen, dan zal de lactatiekundige u verwijzen naar uw huisarts voor een recept.
Een groot voordeel van een lactatiekundige in vergelijking met andere specialisten die betrokken zijn met uw zwangerschap en bevalling, is dat de begeleiding kan doorgaan na de kraamperiode. Dit kan geruststellend zijn wanneer u moeite blijft hebben om borstvoeding te geven. Hierbij ligt de focus vooral op het gemak en gezondheid van u als moeder en het kind in een vertrouwde omgeving, zoals bij uw thuis.
Een lactatiekundige neemt alle omstandigheden mee in de begeleiding om uw borstvoeding zo goed mogelijk te laten verlopen. Zeker wanneer u zelf gezondheidsklachten hebt, bij (aangeboren) aandoeningen of ontwikkelingsachterstand bij uw kind, is op maat gesneden advies van groot belang. Afhankelijk van uw situatie kunt u bij de meeste specialisten ook tijdens een inloopspreekuur uw zorgen uiten. Daarnaast is het mogelijk om kleinere vragen via de telefoon of e-mail te stellen.
TIP:
Wanneer u gebruik maakt van hulpmiddelen, zoals een kolfapparaat, is het voor vergoeding van de kosten belangrijk dat u aantoont bij uw zorgverzekeraar deze te hebben ontvangen van uw lactatiekundige of daarbij betrokken organisaties.
U komt niet in aanmerking voor vergoeding vanuit de basisverzekering wanneer u lactatiekundige hulp gebruikt. Hierdoor bent u aangewezen op de aanvullende pakketten van zorgverzekeraars. Het is daarom belangrijk om op de volgende punten te letten:
TIP:
Het kan verstandig zijn om uit te zoeken of uw lactatiekundige aangesloten is bij beroepsverenigingen zoals de International Board Certified Lactation Consultant (IBCLC) en de Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen (NVL). Mocht het niet zo zijn, dan kan dit gevolgen hebben voor de hoogte van uw vergoeding.