Welkom bij Zorgpremies.nl Zorgverzekering vergelijken
Contact

Podotherapie

U gebruikt uw voeten elke dag, maar het is niet altijd iets waar u bewust bij stilstaat. Dankzij uw voeten kunt u lopen, rennen, maar ook fietsen en autorijden. Wanneer u hierin beperkingen ervaart door ziekte, ongeval of ouderdom, kunnen alledaagse handelingen een uitdaging zijn. Afhankelijk van uw klachten, is een bezoek aan de podotherapeut te adviseren of noodzakelijk. Een podotherapeut is specialist op het gebied van voetzorg, maar houdt zich ook bezig met andere klachten die veroorzaakt kunnen zijn door uw voetklachten.

Wat is podotherapie?

Podotherapie is een behandelwijze die zich specifiek richt op de gezondheid van uw voeten. In tegenstelling tot andere vormen van voetzorg, zoals een pedicure, zal een podotherapeut ook kijken naar de relatie van uw voeten tot de rest van uw lichaam. Aangezien de voeten de basis vormt van uw beweeglijkheid, kan een bijvoorbeeld een verkeerde houding van de voeten leiden tot klachten in de knieën, heupen, bekken of onderrug.

De therapeut zal deze klachten proberen te verhelpen met diverse hulpmiddelen. Voorbeelden hiervan zijn corrigerende steunzolen of het intapen van voeten om het zo in de juiste positie te plaatsen. De podotherapeut is verder ook opgeleid om behandelingen uit te voeren bij mensen met chronische aandoeningen zoals reuma of diabetes. Hierdoor werkt de podotherapeut regelmatig samen met andere specialisten zoals fysiotherapeuten, manueel therapeuten en diëtisten. Op deze manier is de zorg optimaal.

Daarnaast kunt u ook terecht bij de podotherapeut voor terugkerende ongemakken zoals likdoorns en diverse nagelaandoeningen. Natuurlijk kunt er ook een bezoek brengen wanneer u advies wil over algemene voetverzorging en een gezonde loopstijl. Zo kunt u (chronische) klachten voorkomen voordat ze ontstaan.

TIP:
Podotherapeut is een wettelijk beschermde titel. Dat wil zeggen dat men een opleiding moet volgen en aan diverse eisen moet voldoen om het vak uit te kunnen oefenen. Daarnaast kan men zichzelf inschrijven in het Kwaliteitsregister Paramedici om kwaliteit aan te tonen.

Wanneer is podotherapie nodig?

Voeten staan onder constante druk en worden intensief gebruikt in het dagelijks leven. Hierdoor is podotherapie geschikt voor iedereen. Er kunnen echter klachten ontstaan wanneer het lichaam voetproblemen probeert te compenseren. Daarnaast zijn er ook specifieke situaties waarin mensen meer ondersteuning nodig hebben, zoals bij het beoefenen van een sport of een zwaar beroep.

Ongeacht uw leeftijd, gezonde voeten en een correcte loophouding zijn bepalend voor de kwaliteit van leven. Hieronder staan een aantal voorbeelden van aandoeningen die geschikt zijn voor een podotherapeutische behandeling:

  • Afwijkende positie van voeten, tenen of nagels
  • Pijn in de voeten, enkels, knieën, heupen of onderrug
  • Overbelasting of vermoeidheid in de voeten
  • Klachten veroorzaakt door slechte schoenen
  • Ongemak in combinatie met diabetes en reuma
  • Terugkerende huidklachten (bijvoorbeeld likdoorns, wratten of eelt)
  • Blessures (bijvoorbeeld bij de achillespees)

Voet- en houdingsklachten

Daarnaast zijn er ook specifieke aandoeningen waar een behandeling van een podotherapeut noodzakelijk kan zijn. Hiervoor wordt meestal gebruik gemaakt van hulpmiddelen zoals een steunzool. Hieronder staan enkele voorbeelden:

Platvoet

De boog van uw voet is ingezakt waardoor de gewrichten en pezen elkaar niet meer voldoende ondersteunen. U kunt daardoor pijnlijke en vermoeide voeten of enkels krijgen. Het kan ook klachten in uw rug, heupen of knieën veroorzaken.

Holvoet

De boog van uw voet is extra hoog waardoor er meer spanning staat op de gewrichten en pezen. Hierdoor kunt u problemen ervaren met het bewaren van uw evenwicht, maar kunt u ook last krijgen van eelt en likdoorns.

Voorvoetklachten

Dit is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen die pijn veroorzaken in het midden van uw voet of tenen. Dit komt vooral door te veel druk en te weinig ondersteuning vanuit de middenvoetsbeentjes.

Verschil in de lengte benen

Wanneer uw benen niet even lang zijn (tot 10 mm verschil), kan het klachten opleveren voor uw rug, heupen, nek of zelfs hoofd. Door een verkeerde lichaamshouding komt er onnodige druk te staan op uw gewrichten en spieren.

Twijfelt u? Of hebt u nog specifieke vragen? Dan is het verstandig een gesprek te voeren met uw eigen zorgverzekeraar of specialist.

TIP:
Een bezoek aan uw huisarts is niet nodig als u een behandeling wil starten. Wel kan het te adviseren zijn om na te gaan of uw specialist een Praktijkkeurmerk heeft, uitgegeven door de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten (NVvP). Zo krijgt u extra kwaliteit.

Vergoedingen voor podotherapie

U komt alleen in aanmerking voor vergoeding vanuit de basisverzekering bij een diabetische voet waarbij er een verhoogd risico bestaat op wonden (SIMM 1 en hoger). Hiervoor hoeft u geen verplicht eigen risico (385 euro) te betalen. Voor andere ongemakken en klachten bent u aangewezen op aanvullende pakketten van zorgverzekeraars. Ook hier is het verplicht eigen risico niet van toepassing. Wel is het verstandig om rekening te houden met het volgende:

  • Er zijn zorgverzekeraars die geen aanvullende vergoedingen voor podotherapie aanbieden.
  • Sommige verzekeraars vergoeden podotherapie vanuit hetzelfde pakket als andere vormen van voetzorg of hulpmiddelen. Dit kan gevolgen hebben voor de hoogte van uw vergoeding.
  • De meeste verzekeraars hebben een vastgesteld bedrag per behandeling en/of per jaar dat u kan besteden aan podotherapie.
  • Enkele zorgverzekeraars vergoeden een bepaald percentage van de kosten of een maximum aantal behandelingen per jaar.
  • Sommige verzekeraars eisen dat uw behandelaar is aangesloten bij een beroepsvereniging zoals de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten (NVvP) en ingeschreven in de Kwaliteitsregister Paramedici.
  • Het is belangrijk om in de gaten te houden dat hoe hoger de vergoeding is die u kiest, hoe hoger de premie (het maandbedrag) zal zijn.