Welkom bij Zorgpremies.nl Zorgverzekering vergelijken
Contact

Aften

Last van aften

Iedereen die ooit een aft heeft gehad, kan bevestigen dat deze kleine zweertjes in de mond erg oncomfortabel kunnen zijn. Ze zijn niet alleen hinderlijk, maar kunnen ook het praten, eten en drinken moeilijker maken. Ondanks dat aften heel klein zijn, kunnen ze behoorlijk vervelend zijn in ons dagelijks leven. In dit artikel gaan we dieper in op wat aften precies zijn, wat de mogelijke oorzaken zijn, hoe ze worden behandeld en hoe ze kunnen worden voorkomen.

Wat zijn aften?

Aften zijn kleine, ondiepe zweertjes die voorkomen in de mond. De medische term voor voor aften is Stomatitis Aphthosa. Aften zien eruit als grijswitte plekjes met een rode rand en hebben een doorsnede van ongeveer 4 a 5 millimeter. Meestal ontstaan aften vanuit blaasjes. De plekjes zijn pijnlijk en kunnen op verschillende plekken in de mond voorkomen. Zo kun je last hebben van aften aan de binnenkant van de wangen, op de lippen, onder de tong, op het tandvlees of op het gehemelte. In ernstige gevallen kunnen ze samenvloeien en grotere zweren vormen.

Aften komen vrij vaak voor; geschat wordt dat ongeveer 20% van de bevolking wel eens last heeft van aften. Ze kunnen op elke leeftijd voorkomen, maar meestal heeft iemand voor het eerst last van aften in de kindertijd of als jong volwassene. Hoewel het een veelvoorkomende en vervelende aandoening is, kunnen aften geen kwaad. Ze zijn niet schadelijk voor de gezondheid.

Oorzaken van aften

Het is niet bekend wat de precieze oorzaak van aften is. Toch zijn er wel verschillende factoren die ervoor zorgen dat aften makkelijker ontstaan. Er wordt gedacht dat de volgende dingen kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van aften:

  • Wondjes in de mond. Kleine beschadigingen in de mond kunnen bijvoorbeeld ontstaan doordat je op je wang bijt, bij het tanden poetsen of flossen, of bij het dragen van een beugel.
  • Een besmetting met een virus of bacterie. Een besmetting zorgt ervoor dat de weerstand verminderd is. Hierdoor krijgen ontstekingen, zoals aften, een kans om op te duiken.
  • Stress.
  • Hormonale veranderingen, bijvoorbeeld tijdens de menstruatie of bij een zwangerschap.
  • Allergieën of gevoeligheid voor bepaalde voedingsmiddelen.
  • Een tekort aan vitamine B12, ijzer of foliumzuur.
  • Het innemen van bepaalde medicijnen, zoals medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken. Aften kunnen een bijwerking zijn.
  • Een droge mond.
  • Erfelijke aanleg.

Deze factoren zijn niet de oorzaak van het ontstaan van aften, maar kunnen er wel aan bijdragen. Ook is het belangrijk op te merken dat aften niet besmettelijk zijn en niet dezelfde zijn als koortsblaasjes, die worden veroorzaakt door het herpes simplex virus.

Symptomen en diagnose

Het meest voor de hand liggende symptoom van aften is de aanwezigheid van de kleine zweertjes. Deze zweertjes kunnen erg pijnlijk zijn, vooral bij aanraking, eten, drinken of praten. Ook kan de pijn erger worden bij het eten van zuur of heet eten. Soms kun je het ontstaan van een aft voelen aankomen. Daarnaast kun je last hebben van irritatie in de mond. In zeldzame gevallen kun je ook last hebben van koorts.

De diagnose van aften is meestal eenvoudig en kan door een tandarts of arts worden gesteld. Door in je mond te kijken kan een arts direct zien of het gaat om aften, de plekjes zijn duidelijk zichtbaar. In sommige gevallen kan de arts besluiten een bloedonderzoek te doen om mogelijke onderliggende aandoeningen uit te sluiten, zoals voedingstekorten of ziekten van het immuunsysteem.

Behandeling van aften

Er is geen behandeling (nodig) tegen aften. Aften genezen meestal vanzelf binnen één tot twee weken. Vaak verdwijnt de pijn eerder, maar kan het wat langer duren voordat de zweertjes volledig verdwenen zijn. Als je weinig last hebt van de aften hoef je niks te doen.

Toch kunnen aften ook erg pijnlijk zijn. Wanneer je veel last hebt van pijn of wanneer eten en drinken lastig gaat, kun je pijnstillers nemen. Daarnaast kunnen middelen met lidocaïne voor verlichting zorgen. Bij de apotheek kun je mondgel met lidocaïne kopen, die je aanbrengt op de aften. Dit werkt verdovend en verlicht de pijn. Een mondgel werkt maar een korte tijd en is met name bedoeld om eten en drinken wat makkelijker en minder pijnlijk te maken.

Probeer daarnaast voorzichtig te zijn met de aften. Het herstellen van aften zal sneller gaan als ze niet opnieuw beschadigd worden of worden uitgebreid. Eet daarom voorzichtig en eet geen hard eten. Wees ook voorzichtig bij het poetsen van je tanden. Een afte helemaal vermijden is vaak lastig, maar het gebruik van een zachte tandenborstel kan al schelen.

Het voorkomen van aften

Hoewel het niet altijd mogelijk is om aften volledig te voorkomen, kun je zelf wel veel doen om het risico op aften te verlagen. De onderstaande tips kunnen helpen bij het voorkomen van aften:

  • Zorg voor een goede weerstand. Een goede weerstand kan het ontstaan van nieuwe aften en de uitbreiding van al bestaande aften helpen voorkomen. Gezond eten, genoeg slapen en regelmatig bewegen helpt bij het behouden van een goede weerstand. Daarnaast helpt gevarieerd eten ook bij het voorkomen van voedingstekorten.
  • Voorkom wondjes en irritatie in de mond. Door wondjes en irritatie krijgen aften meer kans om zich te ontwikkelen. Probeer daarom voorzichtig te zijn met tanden poetsen, eten en voedingsmiddelen die voor irritaties kunnen zorgen.
  • Zorg voor een goede mondhygiëne. Een goede hygiëne is belangrijk om ontstekingen te voorkomen. Poets en flos je gebit goed en ga regelmatig naar een tandarts of mondhygiënist.
  • Beperk stress. Stress is één van de factoren die kan bijdragen aan het ontstaan van aften. Probeer stress te verminderen, bijvoorbeeld met behulp van ademhalingsoefeningen, yoga en wandelen.
  • Gebruik tandpasta zonder schuimmiddel. Let bij het kopen van je tandpasta op dat er geen natriumlaurylsulfaat in zit. Tandpasta zonder schuimmiddel kan soms helpen om ervoor te zorgen dat je minder vaak en minder lang last hebt van aften.
  • Betrouwbare informatie

    Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in zorgverzekeringen. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over zorgverzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten. Lees meer over Zorgpremies.nl

    Betrouwbare informatie

    Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

    • www.mlds.nl
    • www.lumc.nl
    • www.thuisarts.nl

    Medisch advies

    Onze website heeft als doel om bezoekers zo goed mogelijk te informeren over verzekeringen in begrijpbare taal. Wij zijn geen zorgverlener en mogen dan ook geen medisch advies geven. Heb je een medische vraag? Leg deze dan voor aan een arts of een medisch professional. Geeft een arts andere informatie dan hetgeen je op onze website leest, luister dan altijd naar je arts.

    Keurmerk

    Zorgpremies.nl is gecertificeerd door:
    Logo Erkend Vergelijker