Waterpokken is een ziekte waar bijna iedereen in zijn jeugd mee te maken krijgt. Sommige mensen krijgen het zelfs als volwassene. Het is een ziekte die synoniem is met jeukende rode bultjes die erg oncomfortabel kunnen zijn. Op deze pagina vind je meer informatie over deze veelvoorkomende ziekte, de symptomen, hoe het wordt behandeld, en wat het betekent als je het krijgt als volwassene.
Waterpokken is een erg besmettelijke infectieziekte. De ziekte wordt veroorzaakt door het varicella zostervirus en veroorzaakt rode vlekjes of blaasjes op de huid. Waterpokken komen met name bij kinderen erg vaak voor. Deze ziekte is zelfs zo gebruikelijk bij kinderen dat het bijna een onvermijdelijk onderdeel is van opgroeien. Vaak verloopt de ziekte bij kinderen erg mild. Soms komt het ook voor dat kinderen in hun jeugd niet besmet raken met waterpokken. Zij kunnen de ziekte als volwassene dan alsnog krijgen. Voor volwassenen met een verlaagde weerstand kan het zijn dat de ziekte ernstiger verloopt.
Waterpokken worden veroorzaakt door het varicella zoster virus. Dit virus is erg besmettelijk en komt het lichaam binnen via de luchtwegen. Meestal raakt iemand besmet door de druppeltjes die in de lucht zweven, nadat iemand met waterpokken gehoest of geniest heeft. Ook kun je besmet raken door de blaasjes van iemand met waterpokken aan te raken. Ongeveer twee weken na de besmetting ontstaat er een jeukende huiduitslag. Deze uitslag ontwikkelt zich vervolgens tot kleine, met vloeistof gevulde blaasjes die uiteindelijk uitdrogen en korstjes vormen.
Meestal verschijnt de uitslag als eerste op het gezicht en op de romp. Daarna verspreidt het zich ook naar andere delen van het lichaam. Voordat er uitslag ontstaat kunnen er al andere symptomen van waterpokken aanwezig zijn, zoals vermoeidheid, hoofdpijn, een ziek gevoel en koorts.
Het varicella zoster virus is erg besmettelijk, het besmet ongeveer 90% van alle mensen die nog nooit waterpokken hebben gehad. Verdere verspreiding is dan ook bijna niet te voorkomen. Iemand die met het virus besmet is, wordt ongeveer 1 tot 2 dagen voordat de uitslag verschijnt besmettelijk. De persoon blijft besmettelijk totdat alle blaasjes zijn ingedroogd. Iemand met waterpokken is dus niet meer besmettelijk wanneer alle blaasjes een korstje hebben. Dit duurt ongeveer een week.
Hoewel waterpokken vaak onschuldig zijn, kunnen de symptomen erg vervelend zijn. Er bestaat geen medicijn dat waterpokken geneest. De behandeling van waterpokken is daarom meestal gericht op het verlichten van symptomen, zoals het verminderen van jeuk en koorts.
Om de jeuk wat te verlichten zijn er verschillende gels en lotions te verkrijgen. Zo kun je bijvoorbeeld zinkzalf, mentholgel of carbomeerwatergel op de plekjes smeren. Smeer deze middelen nooit op wondjes. Daarnaast kun je een desinfecterende zeep gebruiken om de huid mee te wassen en een infectie van de wondjes te voorkomen.
Voor de behandeling van koorts en pijn kan paracetamol worden gebruikt. Gebruik geen ibuprofen, want dit kan ernstige huidproblemen veroorzaken. Daarnaast kan het bij pijn helpen om loszittende, luchtige kleding te dragen.
Waterpokken voorkomen is erg moeilijk. Het virus dat de waterpokken veroorzaakt is namelijk heel besmettelijk. Daarnaast is iemand met waterpokken al besmettelijk voordat de eerste klachten verschijnen. Kinderen thuis houden helpt niet om verdere verspreiding te voorkomen. De meest effectieve manier om waterpokken te voorkomen is doormiddel van een vaccinatie. Het waterpokkenvaccin, ook bekend als het varicella-vaccin, biedt immuniteit tegen het virus, waardoor de kans op het krijgen van de ziekte aanzienlijk kleiner is. In Nederland is het mogelijk om een vaccinatie te krijgen tegen waterpokken. Dit is geen standaard onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma en wordt niet vergoed vanuit de basis zorgverzekering. Het vaccin is te krijgen op eigen kosten.
Hoewel waterpokken voornamelijk een kinderziekte is, kunnen ook volwassenen te maken krijgen met waterpokken. Dit gebeurt vaak wanneer een volwassene in de kindertijd nooit waterpokken heeft gehad. Waar de ziekte bij kinderen vaak mild verloopt, kunnen volwassenen last krijgen van ernstige symptomen. Volwassenen hebben vaak hogere koorts en kunnen zich behoorlijk ziek voelen. Bovendien hebben ze een hoger risico op complicaties zoals longontsteking, hepatitis, hersenontsteking en bacteriële huidinfecties. Zwangere vrouwen die waterpokken krijgen, hebben een klein risico op het krijgen van een baby met aangeboren afwijkingen als ze de ziekte krijgen tijdens de eerste helft van de zwangerschap.
Meestal is het bij waterpokken niet nodig om een arts te raadplegen. Toch is het in sommige situaties belangrijk contact op te nemen met de huisarts. Raadpleeg een arts wanneer:
Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in zorgverzekeringen. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over zorgverzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten. Lees meer over Zorgpremies.nl
Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:
Onze website heeft als doel om bezoekers zo goed mogelijk te informeren over verzekeringen in begrijpbare taal. Wij zijn geen zorgverlener en mogen dan ook geen medisch advies geven. Heb je een medische vraag? Leg deze dan voor aan een arts of een medisch professional. Geeft een arts andere informatie dan hetgeen je op onze website leest, luister dan altijd naar je arts.