Welkom bij Zorgpremies.nl Zorgverzekering vergelijken
Contact

Aambeien

Last van aambeien

Aambeien zijn een veelvoorkomend probleem waar veel mensen wel eens mee te maken krijgen. Zowel mannen als vrouwen kunnen hier last van hebben. Het is een vervelende aandoening die kan zorgen voor pijn, jeuk of een branderig gevoel kan zorgen. Toch rust er nog steeds een taboe op dit onderwerp, omdat mensen het gênant vinden om er open over te praten. In dit artikel willen we dit taboe doorbreken en alle informatie rondom aambeien bespreken. Van wat aambeien precies zijn tot de symptomen, oorzaken, behandelingsopties en preventieve maatregelen.

Wat zijn aambeien?

Aambeien worden ook wel hemorroïden genoemd. Het zijn bultjes aan de binnenkant van de darm vlak voor de anus. Aan de binnenkant van de anus zit een netwerk aan aders. Wanneer deze aders opzwellen en uitstulpen vormen ze bultjes, ook wel aambeien genoemd. Deze bultjes kunnen intern zijn en zitten dan aan de binnenkant van de anus. Ze kunnen ook extern zijn en bevinden zich dan buiten de anus. Aambeien kunnen variëren in grootte en ernst, en worden vaak geassocieerd met vervelende symptomen zoals jeuk, pijn, bloedingen en zwelling.

Symptomen van aambeien

Aambeien kunnen tot verschillende klachten leiden. Deze klachten zijn onschuldig, maar veroorzaken vaak wel ongemak. De meest voorkomende symptomen zijn:

  • Bloedverlies. Aambeien zijn gevoelig en kunnen gemakkelijk gaan bloeden. Wanneer je last hebt van aambeien kan het daarom zo zijn dat je een beetje bloed ziet in de ontlasting of bij het afvegen. Ook kan een aambei spontaan gaan bloeden.
  • Pijn. Met aambeien kun je last hebben van pijn bij de anus. Ook is pijn tijdens de stoelgang een veelvoorkomende klacht.
  • Jeuk rondom de anus.
  • Een drukkend gevoel bij de anus. Wanneer aambeien naar buiten komen kan dit voor een drukkend gevoel zorgen.
  • Slijm bij de ontlasting.
  • Een branderig gevoel rond de anus.
  • Een voelbaar bultje bij de anus.

Oorzaken van aambeien

De oorzaak van aambeien is altijd een verhoogde druk op de aders die zich net boven de anus bevinden. Hierdoor raken de aders geïrriteerd en zwellen ze op. Er zijn meerdere factoren die voor een verhoogde druk kunnen zorgen.

  • Hard persen, bijvoorbeeld bij het poepen of tijdens een bevalling.
  • Langdurig hoesten.
  • Ophouden van de ontlasting en chronische constipatie.
  • Lange tijd staan. Door een lange tijd te staan zonder te lopen neemt de druk in de bloedvaten toe. Ook kan de druk in de aders rond de anus hierdoor toenemen.
  • Zwangerschap.

Diagnose van aambeien

De diagnose van aambeien wordt meestal door de huisarts gesteld op basis van een lichamelijk onderzoek. De arts zal je vragen naar je klachten en kijken naar de anus. Ook zal de arts de binnenkant van de anus onderzoeken. Vaak gebeurt dit met een vinger, maar dit onderzoek kan ook met een kijkbuisje (proctoscopie). In sommige gevallen kan aanvullend onderzoek nodig zijn om de diagnose te bevestigen. Je huisarts zal je dan doorverwijzen naar een medisch specialist.

Behandeling van aambeien

In de meeste gevallen ontstaan aambeien door het persen tijdens de stoelgang. Dit persen is nodig wanneer de ontlasting hard is. De belangrijkste behandeling is daarom het zorgen dat je ontlastig zachter wordt. Hiermee voorkom je ook dat je meer last krijgt van de bestaande aambeien of dat er nieuwe aambeien ontstaan. Voor zachtere ontlasting is het van belang dat je voldoende water drinkt, genoeg beweegt en voldoende vezels binnenkrijgt via je voeding. Daarnaast wordt geadviseerd om bij aandrang meteen naar de wc te gaan. Langer wachten zorgt ervoor dat de ontlasting harder wordt.

Medicatie

Wanneer de voedings en leefstijl adviezen niet (voldoende) helpen kan een arts je medicijnen voorschrijven. Zo kun je bijvoorbeeld laxeermiddelen krijgen die de ontlasting dunner maken. Ook kun je een zalf of zetpillen krijgen die verdovend werken, om zo de pijn en de jeuk te verlichten.

Overige behandelingen

In sommige gevallen kan een arts besluiten dat een medische procedure nodig is om de aambeien te verwijderen. Er zijn verschillende manieren waarop dit gedaan kan worden. De meest voorkomende behandeling is het afbinden van de aambeien. De aambeiden worden door een chirurg met een klein elastiekje afgebonde, waardoor de aambei na een aantal dagen afsterft.

Een andere mogelijke behandeling is inspuiten. Hierbij wordt een vloeistof in de aambei gespoten die ervoor zorgt dat de aambei verschrompelt.

Aambeien voorkomen

Naast behandelingsopties is het uiteraard de eerste stap om aambeien te voorkomen. Er zijn meerdere dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je last krijgt van aambeien. Een gezond en gevarieerd voedingspatroon is erg belangrijk. Het is met name belangrijk om veel dingen te eten waar vezels in zitten. Denk hierbij aan groenten en fruit, granen en peulvruchten. Dit helpt bij het zacht houden van de ontlasting en het voorkomen van constipatie. Ook is het voor zachte ontlasting essentieel om genoeg water te drinken. Drink daarom minimaal 1.5 tot 2 liter water per dag. Tot slot wordt aangeraden om regelmatig te bewegen. Dit zorgt ervoor dat de darmen gestimuleerd worden en voorkomt constipatie.

Wanneer bel ik de dokter?

Aambeien zijn een onschuldige aandoening, die geen kwaad kunnen. In de meeste gevallen kunnen aambeien worden behandeld met zelfzorgmaatregelen. Echter, in bepaalde situaties is het raadzaam om medische hulp te zoeken. Als de symptomen aanhouden, je last krijgt van ernstige bloedingen of als er sprake is van veranderingen in de symptomen, is het belangrijk om een zorgverlener te raadplegen. Een arts kan de situatie beoordelen, een diagnose stellen en indien nodig verdere behandeling aanbevelen.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in zorgverzekeringen. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over zorgverzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten. Lees meer over Zorgpremies.nl

Betrouwbare informatie

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

  • www.mlds.nl
  • www.gezondheidsplein.nl
  • www.thuisarts.nl

Medisch advies

Onze website heeft als doel om bezoekers zo goed mogelijk te informeren over verzekeringen in begrijpbare taal. Wij zijn geen zorgverlener en mogen dan ook geen medisch advies geven. Heb je een medische vraag? Leg deze dan voor aan een arts of een medisch professional. Geeft een arts andere informatie dan hetgeen je op onze website leest, luister dan altijd naar je arts.

Keurmerk

Zorgpremies.nl is gecertificeerd door:
Logo Erkend Vergelijker