Welkom bij Zorgpremies.nl Zorgverzekering vergelijken
Contact

Omega-3

De Gezondheidsraad adviseert een dagelijkse inname van 450 milligram omega-3 vetzuren. Als je twee keer per week vette vis eet, krijg je voldoende omega-3 binnen. Helaas haalt de meerderheid van de mensen in Nederland deze aanbevolen hoeveelheid niet. Bovendien zijn er mensen die geen vis willen of kunnen eten. In dat geval kunnen visoliecapsules of algenolie-supplementen een uitkomst bieden.

Omega-3 en visolie

Visolie wordt gewonnen uit vis en schaaldieren vanwege het hoge gehalte aan de omega-3 vetzuren EPA en DHA. Dit komt doordat vissen algen eten die rijk zijn aan omega-3 vetzuren; ze maken deze vetzuren niet zelf aan. Veel mensen noemen visolie daarom omega-3 visolie.

Het belang van omega-3

Omega-3 heeft verschillende gezondheidsvoordelen, afhankelijk van het specifieke vetzuur en de hoeveelheid die je consumeert. Hier is een beknopt overzicht van de gezondheidsvoordelen:

  • Alfa-linoleenzuur (ALA) helpt bij het behouden van normale cholesterolgehalten in het bloed en draagt bij aan de normale groei en ontwikkeling van kinderen.
  • Docosahexaeenzuur (DHA) is een belangrijke bouwsteen voor de hersenen en draagt bij aan een normaal gezichtsvermogen. Het consumeren van DHA tijdens de zwangerschap draagt bij aan de normale ontwikkeling van de ogen en hersenen van de foetus en bij zuigelingen die borstvoeding krijgen.
  • Eicosapentaeenzuur (EPA) is samen met DHA gunstig voor het hart, de bloeddruk en de triglyceridenspiegels in het bloed.

Omega-3 is een groep van onverzadigde vetzuren die essentieel zijn voor ons lichaam. De groep omvat drie belangrijke vetzuren:

  • ALA (alfa-linoleenzuur)
  • EPA (eicosapentaeenzuur)
  • DHA (docosahexaeenzuur)

Omega-3 valt onder de categorie essentiële vetzuren. Het verschil tussen essentiële en niet-essentiële vetzuren is dat ons lichaam niet in staat is om essentiële vetten zelf aan te maken. We moeten ze daarom via voeding of supplementen binnenkrijgen. Omega-3 is een uitzondering hierop. De omega-3 vetzuren EPA en DHA kunnen eigenlijk als niet-essentiële vetzuren worden beschouwd, omdat ons lichaam ze kan produceren uit het essentiële plantaardige vetzuur ALA. Onderzoek heeft alleen aangetoond dat deze omzetting erg inefficiënt is, waardoor EPA en DHA toch als essentiële vetzuren worden beschouwd.

Waar zit omega-3 in?

Omega-3 vetzuren zijn aanwezig in verschillende voedingsmiddelen, maar dit verschilt per type omega-3 vetzuur. ALA (alfa-linoleenzuur) is alleen te vinden in plantaardige bronnen, DHA (docosahexaeenzuur) komt voornamelijk voor in dierlijke bronnen en EPA (eicosapentaeenzuur) is aanwezig in zowel dierlijke als plantaardige bronnen. Het is belangrijk om voldoende omega-3 via voeding binnen te krijgen, aangezien ons lichaam deze vetzuren niet of in onvoldoende mate zelf aanmaakt.

Omega-3 supplementen kunnen een waardevolle aanvulling zijn op je dagelijkse voeding. Of je nu kiest voor visoliecapsules, druppels of plantaardige algenolie, met een hoogwaardig supplement weet je zeker dat je de juiste hoeveelheid omega-3 binnenkrijgt.

Wat zijn de beste omega-3 supplementen?

Om te zorgen dat je alle gezondheidsvoordelen van omega-3 benut, moet een visolie-supplement minimaal 500 mg DHA en EPA bevatten. Beide vetzuren zijn nodig in een hoeveelheid van minimaal 250 mg voor optimale werking.

Concentratie

Daarnaast hebben sommige mensen een hogere behoefte aan omega-3 vetzuren. Voor hen kan een supplement met een hogere dosering een goede keuze zijn. Let er dan wel op dat de hoeveelheid omega-3 vetzuren daadwerkelijk hoger is bij een hogere dosering. Het is ideaal als het supplement een concentratie van ongeveer 70-80% omega-3 vetzuren bevat.

Kwaliteit

Let als je capsules of olie koopt op de kwaliteit en duurzaamheid. Kies bijvoorbeeld voor visoliecapsules die worden gewonnen uit vissoorten die niet bedreigd zijn om overbevissing te voorkomen. Daarnaast zijn er verschillende keurmerken die duurzaamheid garanderen.

Persing

De manier waarop de olie wordt geperst, is ook belangrijk voor de kwaliteit. Hoogwaardige omega-3 visolie of algenolie wordt gewonnen door middel van koude persing, waarbij geen chemicaliën worden gebruikt en alle belangrijke voedingsstoffen behouden blijven. Als er wel chemicaliën worden gebruikt of de olie te sterk wordt verhit, ontstaan er transvetten die een negatieve invloed hebben op het cholesterolgehalte en waarbij meer voedingsstoffen verloren gaan.

Vorm

Daarnaast is de vorm van de vetzuren ook essentieel. Tijdens het verwerkingsproces van vis tot visolie moeten de vetzuren gescheiden worden. Het is belangrijk om de vetzuren weer in de oorspronkelijke vorm terug te brengen, namelijk triglyceriden. Dit is de vorm waarin de vetzuren van nature voorkomen en die ons lichaam het beste opneemt. Kies daarom altijd voor een omega-3 supplement dat triglyceriden bevat.

Omega-3 vloeibaar of capsules

Als je moeite hebt met de smaak van visolie, zijn capsules een goede keuze, aangezien je de olie niet proeft. Het is ook eenvoudig en snel in te nemen, zonder dat je zelf hoeft te doseren. Daarnaast kun je de potjes omega-3 capsules gemakkelijk buiten de koelkast bewaren, omdat dit geen invloed heeft op de houdbaarheid.

Vloeibare omega-3 is een ideale optie als je het supplement met het hele gezin gebruikt. Iedereen kan eenvoudig een lepeltje nemen, en kinderen vanaf 6 maanden oud kunnen ook een halve dosering innemen. Daarnaast is vloeibare omega-3 handig als je moeite hebt met het slikken van pillen. Houd er wel rekening mee dat vloeibare visolie beperkt houdbaar is in de koelkast.

Vegan visolie

Ben je veganist of vegetariër? Dan kun je de essentiële vetzuren ook verkrijgen via veganistische omega-3 algenolie of omega-3 capsules op basis van algen. Deze algenolie wordt gewonnen uit algen die van nature rijk zijn aan DHA (en EPA bij de veganistische omega-3 capsules). Deze algen komen voor in grote oceanen en produceren zelf de vetzuren. Vissen eten deze algen en krijgen zo een hoog gehalte aan omega-3 vetzuren. Omega-3 uit algen is net zo effectief als omega-3 uit visolie en bovendien milieu- en diervriendelijker.

Betrouwbare informatie

Wij zijn een onafhankelijke website gespecialiseerd in zorgverzekeringen. Ons doel is het inzichtelijk en transparant maken van informatie over zorgverzekeringen en hiervoor werken we met een vast team van specialisten. Lees meer over Zorgpremies.nl

Betrouwbare informatie

Voor de totstandkoming van deze pagina zijn o.a. onderstaande bronnen gebruikt:

  • www.apotheek.nl
  • www.gezondheidsplein.nl

Medisch advies

Onze website heeft als doel om bezoekers zo goed mogelijk te informeren over verzekeringen in begrijpbare taal. Wij zijn geen zorgverlener en mogen dan ook geen medisch advies geven. Heb je een medische vraag? Leg deze dan voor aan een arts of een medisch professional. Geeft een arts andere informatie dan hetgeen je op onze website leest, luister dan altijd naar je arts.

Keurmerk

Zorgpremies.nl is gecertificeerd door:
Logo Erkend Vergelijker