Welkom bij Zorgpremies.nl Zorgverzekering vergelijken
Contact

IVF behandelingen

Wanneer je probeert zwanger te worden, maar vruchtbaarheidsproblemen hebt zijn er behandelingen mogelijk om de kans op een zwangerschap te verhogen. Een veelgebruikte methode is IVF. Deze methode is echter erg prijzig en zorgverzekeraars hanteren strenge voorwaarden aan een vergoeding. In dit artikel lees je precies hoe het zit met de vergoedingen rondom IVF.

Vergoeding aanvullende verzekering

Er zijn op dit moment weinig verzekeraars die een vergoeding voor ivf-behandelingen aanbieden als aanvullende optie. Bij deze verzekeraars krijg je voor de 4e behandeling een vergoeding van 100 procent. De eerste drie behandelingen worden in het basispakket vergoed.

  • ONVZ – ONVZ Vrije Keuze Topfit-pakket is er vanaf €58,17 per maand

Naast IVF-behandelingen kan je een vergoeding krijgen voor bijvoorbeeld het invriezen van sperma, een lidmaatschap van een patiëntenvereniging, een second opinion en een adoptie-uitkering

Vergoeding basispakket

Vanuit de basisverzekering krijg je een aantal IVF-behandelingen vergoed. Dit aantal is in 2017 vastgesteld op een totaal van 3 behandelingen.

Verzekeraar Dekking basisverzekering
ONVZ
  • 100% vergoeding, max. de eerste 3 pogingen per te realiseren zwangerschap totdat verzekerde 43 jaar wordt.
  • De behandeling vindt plaats in het ziekenhuis, geen specifieke eisen voor de behandelaar.
VGZ
  • 100% vergoeding (tot je 43e) van de eerste drie ivf-behandelingen bij een gecontracteerde zorgverlener.
  • Vergoeding niet-gecontracteerde zorgverlener afhankelijk van de gekozen basisverzekeringsvariant
Zilveren Kruis
  • 100% vergoeding (tot je 43e) van de eerste drie ivf-behandelingen bij een gecontracteerde zorgverlener.
  • Vergoeding niet-gecontracteerde zorgverlener afhankelijk van de gekozen basisverzekeringsvariant
OHRA
  • 100% vergoeding (tot je 43e) van de eerste drie ivf-behandelingen bij een gecontracteerde zorgverlener.
  • Verminderde vergoeding niet gecontracteerde zorgverlener

Aan deze vergoeding zijn echter wel een aantal voorwaarden aan verbonden qua behandeling en leeftijd. Deze voorwaarden zijn:

  • Tot en met 42 jaar hebt je recht op een vergoeding voor de eerste drie pogingen per zwangerschap
  • Vanaf 43 jaar heb je vanuit het basispakket geen recht meer op een vergoeding voor ivf-behandelingen (of andere vruchtbaarheidszorg)
  • Kunstmatige inseminatie en operatieve ingrepen

Het is mogelijk om extra IVF-behandelingen aanvullend te laten verzekeren. Vergoedingen van vruchtbaarheidsbehandelingen komen altijd op naam van de vrouw, ook wanneer de man de oorzaak is. Alleen specifiek vruchtbaarheidsonderzoek bij de man is hierop uitgesloten.

Vruchtbaarheidsbehandelingen

Een vruchtbaarheidsbehandeling is een behandeling om de kans te verhogen dat een verminderd vruchtbaar koppel een kind kan krijgen. Vaak kom je na 1 jaar proberen zonder succes een kind te verwekken in aanmerking voor een vruchtbaarheidsbehandeling. Er zijn verschillende soorten vruchtbaarheidsbehandelingen, een aantal veelvoorkomende opties zijn:

  • Ovulatie-Inductie (OI): het opwekken van de eisprong
  • Kunstmatige Inseminatie (KI): inseminatie met eigen zaad of donorzaad
  • Intra Uteriene Inseminatie (IUI): zaad direct in baarmoederholte inbrengen
  • In vitro fertilisatie (IVF): reageerbuisbevruchting

Ovulatie-inductie en Intra Uteriene Inseminatie (IUI) worden volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Voor een Kunstmatige Inseminatie krijg je drie behandelingen vergoed.

Wat is IVF

In 1978 werd het eerste kindje via een IVF-behandeling geboren. De behandeling is een kunstmatige bevruchtingstechniek. Buiten de lichamen worden de eicellen en zaadcellen samengevoegd en ook de bevruchting en de eerste fase van ontwikkeling vinden buiten het lichaam plaats. Vervolgens worden de embryo´s bij de vrouw ingebracht. Eén IVF-behandeling kost ongeveer €3.000,-. Om daadwerkelijk een zwangerschap tot stand te brengen lopen de kosten dus al snel hoog op.

Medicijnen tijdens IVF-behandelingen

Tijdens een IVF-behandeling gebruik je vaak geneesmiddelen. Vanaf 2014 verstrekken zorgverleners zelf de medicijnen waardoor je geen machtiging meer nodig hebt van je zorgverzekeraar. Er werden veel medicijnen verspilt omdat patiënten na de behandelingen nog medicijnen overhielden, door de ziekenhuizen dit zelf te laten regelen wordt hier veel op bespaard.

Behandeling in het buitenland

Het is vaak ook mogelijk om de IVF-behandeling in het buitenland te ontvangen. Hiervoor gelden voor een vergoeding dezelfde regels als voor een behandeling in Nederland. Het is wel van belang om altijd van te voren schriftelijk toestemming van je zorgverzekeraar te krijgen. De meeste Nederlandse verzekeraars hebben geen contracten met buitenlandse ziekenhuizen en kan dus zijn dat je de rekening zelf moet voorschieten.

Aftrekpost Belasting

Wanneer je medische kosten maakt die niet door je zorgverzekeraar vergoed worden kan je deze aftrekken bij de Belastingdienst. Je geeft deze kosten dan aan op de belastingaangifte als bijzondere ziektekosten. Er geldt wel een maximuminkomen en drempelbedrag. Vrouwen van boven de 43 jaar die een IVF-behandeling aangaan, zijn uitgesloten van deze aftrekpost.