Welkom bij Zorgpremies.nl Zorgverzekering vergelijken
Contact

Wonen en werken in het buitenland

Als je lange tijd in het buitenland gaat wonen, maar wel van plan bent om weer terug te keren naar Nederland, of als je tijdelijk op zoek bent naar een mogelijkheid om verzekerd te zijn voor je zorgkosten in het buitenland, dan is een expat zorgverzekering een oplossing voor jou. Op deze pagina vind je veel informatie over zorgverzekeringen voor expats, zoals:

  • Wanneer je wel of niet je Nederlandse zorgverzekering moet opzeggen
  • Hoe je een Nederlandse zorgverzekering moet opzeggen
  • Welke dekking een expat zorgverzekering heeft
  • Wat de looptijd is van een expat zorgverzekering
  • Welke verzekeraars een expat zorgverzekering aanbieden

Vergelijk alle zorgverzekeringen

Wanneer vervalt het recht op een Nederlandse zorgverzekering en wanneer niet?

Wonen en werken in het buitenland

Als je langere tijd in het buitenland gaat wonen en je een salaris ontvangt van een werkgever in het buitenland, dan is het mogelijk dat je geen recht meer hebt op een Nederlandse zorgverzekering.

Met pensioen en wonen in het buitenland

Als je een pensioen uit Nederland ontvangt en in een land woont waar Nederland een verdrag mee heeft, dan heb je recht op medische zorg in het buitenland. Je krijgt dan een Europese verzekeringskaart van je zorgverzekeraar. Voor meer informatie kan je contact opnemen met het Zorginstituut Nederland.

Wonen in het buitenland en werken in Nederland

Als je in het buitenland gaat wonen maar je blijft in Nederland werken, dan dien je je Nederlandse zorgverzekering te behouden.

Gedetacheerd worden naar het buitenland

Als je tijdelijk wordt gedetacheerd naar het buitenland is het mogelijk om je Nederlandse zorgverzekering te behouden. Je dient dan een detacheringsformulier E101/A1 aan te vragen bij de Sociale Verzekeringsbank.

Studeren in het buitenland

Ben je jonger dan 30 jaar en ga je in het buitenland studeren? Dan is het mogelijk om je zorgverzekering te houden.

Medische zorg die niet onder het verplichte eigen risico valt

Bepaalde medische kosten vallen niet onder het verplichte risico en krijg je (als je geen vrijwillig eigen risico hebt) vergoed ook als het bedrag van deze medische kosten onder de €385,- (2023) blijft.

De medische zorg die niet onder het verplichte eigen risico vallen zijn:

  1. Tandheelkundige zorg onder de 18 jaar
  2. Kraamzorg
  3. Verloskundige zorg
  4. Huisarts
  5. Gratis bevolkingsonderzoek
  6. Griepprik voor risicogroepen

Ook zaken die onder een eventuele aanvullende verzekering vallen tellen niet mee voor het eigen risico.

Uitschrijven uit de Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens (GBA)

Officieel dien je je uit te schrijven uit de GBA als je langer dan acht maanden per jaar in het buitenland verblijft. Als je uitschrijft, krijg je een bewijs van uitschrijving.

Hoe kunt je je Nederlandse zorgverzekering opzeggen?

Je dient schriftelijk je Nederlandse zorgverzekering op te zeggen. Als je je huidige zorgverzekering opzegt, dan dien je een kopie van het bewijs van uitschrijving van de GBA mee te sturen.

Dekking expat zorgverzekering

Aanvullende expat zorgverzekering

Word je gedetacheerd naar het buitenland of ga je in het buitenland studeren en houd je je Nederlandse zorgverzekering aan? Dan kan je een aanvullende zorgverzekering afsluiten bovenop je Nederlandse zorgverzekering. Je Nederlandse zorgverzekering vergoedt namelijk alleen de kosten van zorg conform het Nederlandse tarief. Mocht de zorg in het buitenland duurder zijn dan in Nederland, dan krijg je dit niet vergoed. Met een aanvullende expat verzekering krijg je een vergoeding voor de zorg volgens het tarief van het land waar je verblijft.

Gehele expat zorgverzekering

Verblijf je in het buitenland zonder dat je een Nederlandse zorgverzekering hebt? Dan kan je een gehele expat zorgverzekering nemen. Over het algemeen is de volgende zorg gedekt met een expat zorgverzekering:

  • Opname in het ziekenhuis
  • Medicijnen die zijn voorgeschreven
  • Bezoek aan een huisartsenpost
  • Bezoek aan fysiotherapeut
  • Kosten voor medisch vervoer naar Nederland.

Looptijd expat zorgverzekering

Een expat zorgverzekering kan je bij de meeste verzekeraars tot maximaal 1 jaar afsluiten (ook kortere periodes zijn mogelijk). Daarna is het mogelijk om deze zorgverzekering weer te verlengen.