Zorgverzekering afsluiten

Zorgverzekering afsluiten

Er zijn verschillende redenen waarom je een zorgverzekering moet afsluiten. Je bent bijvoorbeeld 18 jaar geworden of je bent niet tevreden over je huidige zorgverzekering. Ook kan het zijn dat je medische toestand is veranderd en je gebaat bent bij een andere zorgverzekeraar.
 
Mocht je nu een tijd in het buitenland hebben gewoond en nu weer naar Nederland terugkeren, ook dan moet je meestal een nieuwe zorgverzekering afsluiten.
 
Op deze pagina hebben we alle redenen om een zorgverzekering af te sluiten op een rij gezet. Wil je er meer over lezen, dan vind je per onderwerp een link naar een uitgebreider artikel.

Overstappen zorgverzekering

Om het overstappen in goede banen te lijden, moet je eerst voor jezelf vaststellen aan welke zorg jij behoefte hebt. Wil je graag zelf beslissen wie je zorgverlener is? Kijk dan bij restitutiepolissen. Verwacht je dat je dit jaar meer hulp nodig hebt van specialisten? Houd daar dan ook rekening mee.
 
De zorg die jij nodig hebt kan buiten het basispakket vallen. Nu is het zaak om de aanvullende pakketten te bekijken. Mocht je bijvoorbeeld psychische hulp nodig hebben, dan kun je je hiervoor aanvullend verzekeren.
 
De zorgbehoefte is in kaart gebracht. Wat moet je nu doen? Dit is de lastigste stap en vergt veel inspanning en uitzoekwerk. Je gaat namelijk een zorgverzekering uitzoeken die past bij je zorgbehoefte. Begin hier op tijd mee. Je kunt maar één keer per jaar van zorgverzekering veranderen. Voor 1 januari moet jij je huidige zorgverzekering, indien gewenst, schriftelijk hebben opgezegd. Uiteraard zijn er uitzonderingen.
 
Ben jij van plan om over te stappen van zorgverzekering? Dan hebben we een uitgebreid stappenplan voor jou geschreven op zorgverzekering overstap pagina.

Zorgverzekering vergelijken

De basisverzekering voor iedereen hetzelfde. De inhoud is namelijk door de regering vastgesteld. De premie die je moet betalen, de polisvoorwaarden en de service zijn wel verschillend bij elke zorgverzekering.

Bekijk alle zorgpremies op de pagina Zorgverzekering vergelijken.

Wanneer je zorgverzekeringen gaat vergelijken, kijk dan ook naar het vrijwillig eigen risico. Het vrijwillig eigen risico is het vrijwillig verhoogde deel van de zorgkosten dat je zelf dient te betalen. Dit komt bovenop de verplichte eigen bijdragen. De hoogte van het vrijwillig eigen risico bepaalt hoeveel premie je betaalt. Heb je een hoog eigen risico, dan betaal je relatief weinig voor je premie.
 
Zorgverzekeringen bieden ook verschillende polisvormen aan. Zo heb je bijvoorbeeld een naturapolis en een restitutiepolis. Een naturapolis is doorgaans goedkoper dan een restitutiepolis. Daarentegen heb je bij een naturapolis niet de volledige keuzevrijheid met betrekking tot de hulpverlening.
 
Voor meer informatie over waar je op moet letten als je verzekeringen met elkaar gaat vergelijken, kijk dan op de pagina zorgverzekering vergelijken.

Andere werkgever of ontslagen

Overstappen van zorgverzekering komt in verschillende situaties voor. Je kunt natuurlijk voor 1 januari zelf beslissen te veranderen van verzekering, maar soms moet je noodgedwongen op een andere zorgverzekering overstappen.
 
Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je collectief bent verzekerd bij je werkgever en besluit ontslag te nemen. Ook andersom, als jouw werkgever je contract niet verlengt of ontslaat, dan moet je uit de collectieve zorgverzekering stappen.
 
Weet jij wat je moet doen wanneer je van werkgever verandert of ontslagen wordt? Wat gebeurt er met je familie die met jou meeverzekerd zijn? Mocht je niet weten wat je nu te doen staat dan geven wij je een aantal handvatten op deze pagina.

Ex-militair

Je hebt het land en het nationale belang voor jaren gediend en stapt nu uit het leger. Net zoals alle andere mensen in Nederland, of de mensen die in Nederland werken, moet ook jij je nu verzekeren.
 
Voorheen ben je als militair via Defensie verzekerd maar deze verzekering loopt af wanneer je uit dienst treedt. Heb jij al nagedacht welke zorg jij nodig denkt te hebben? Wij geven je op deze pagina een aantal tips en leggen je uit welke stappen je moet ondernemen. Ook geven we je inzicht in de zorgverzekering die speciaal is opgericht voor mensen die uit het leger zijn gestapt.

18 jaar, de eerste zorgverzekering

Wanneer je bijna 18 jaar bent is het belangrijk dat je je gaat verdiepen in je eerste eigen zorgverzekering. Je bent namelijk vanaf je 18e verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Doe je dit niet, dan riskeer je een boete. Elke Nederlander moet namelijk een basiszorgverzekering hebben.
 
Weet jij niet waar je moet beginnen met het zoeken voor een goede verzekering die past bij jou zorgbehoefte? Of kun jij er niet uitkomen welke verzekering nu het goedkoopst is voor jongeren?

Kijk dan op de pagina speciaal voor als je net 18 geworden bent. Daarin geven we je ook uitleg wat ouders voor jou kunnen betekenen wanneer je voor het eerst een zorgverzekering moet kiezen.